Μια παράξενη παράδοση αιώνων που υπάρχει στη Βρετανία, αλλά και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, θέλησε να τηρήσει ο μελισσοκόμος του Μπάκιγχαμ, ο οποίος… ενημέρωσε τις μέλισσες του παλατιού ότι η βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε από τη ζωή και ότι πλέον θα έχουν άλλον ιδιοκτήτη.
Όπως αναφέρει η Daily Mail, ο επίσημος μελισσοκόμος του παλατιού, Τζον Τσαπλ, ακολούθησε ένα τελετουργικό που στηρίζεται σε μια παλιά δεισιδαιμονία, σύμφωνα με την οποία αν οι μέλισσες δεν ενημερωθούν για την αλλαγή ιδιοκτήτη, είναι πολύ πιθανό να μην φτιάξουν μέλι, να φύγουν από την κυψέλη ή ακόμη και να πεθάνουν.
Ο 79χρονος Τζον Τσαπλ μίλησε στη Daily Mail για αυτήν την αρχέγονη παράδοση, αναφέροντας ότι ενημερώθηκε από τον επικεφαλής των κήπων του παλατιού για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ και το τι έπρεπε να κάνει, κι ύστερα πήγε στις μέλισσες.
«Είμαι στις κυψέλες τώρα και σύμφωνα με την παράδοση, όταν κάποιος πεθαίνει πηγαίνεις στις κυψέλες, κάνεις μια μικρή προσευχή και βάζεις μια μαύρη κορδέλα», είπε ο Τζον Τσαπλ, ο οποίος έκανε το τελετουργικό στο Clarence House και μετά στο Μπάκιγχαμ.
«Χτυπάς κάθε κυψέλη και λες: “Η αρχόντισσα πέθανε, αλλά μην φύγεις. Ο κύριός σου θα είναι καλός δάσκαλος για σένα”», περιέγραψε ο Τζον Τσαπλ, αναφέροντας ότι είπε στις μέλισσες ότι ο καινούργιος ιδιοκτήτης τους είναι ο βασιλιάς Κάρολος.
«Είμαι συνταξιούχος. Είμαι 79 ετών. Η μελισσοκομία είναι το χόμπι μου και τώρα φροντίζω κυψέλες σημαντικών ανθρώπων. Το νούμερο ένα είναι η βασίλισσα, ή μάλλον, ήταν η βασίλισσα. Ήμουν ο μελισσοκόμος της βασίλισσας και ελπίζω τώρα να αναλάβω τη δουλειά του μελισσοκόμου του βασιλιά», είπε.
«Κάνω αυτήν την δουλειά περίπου 15 χρόνια. Συνολικά, φροντίζω τις μέλισσες εδώ και 30 χρόνια. Όλα ξεκίνησαν από την αγάπη που έχει η γυναίκα μου για το μέλι […] Ήταν τιμή μου να κάνω κάτι τέτοιο για τη βασίλισσα, ελπίζω πλέον και για τον βασιλιά».
Διαβάστε ακόμη
JP Morgan για ελληνικές τράπεζες: Οι πιο ελκυστικές αποτιμήσεις στην Ευρώπη (πίνακες)
Ζαν-Λικ Γκοντάρ: Με υποβοηθούμενη ευθανασία ο θάνατος του σκηνοθέτη