search icon

Ευρώπη

Οι τιμές των τροφίμων κάνουν άλμα, ο πληθωρισμός βουτιά – Μήπως η ΕΚΤ κοιτά τους λάθος δείκτες;

Το χρόνιο πρόβλημα της νομισματικής πολιτικής της Ευρώπης είναι η αδυναμία να αυξήσει τον πληθωρισμό σε υγιή επίπεδα (κοντά στο 2%) - Μήπως όμως ο μπούσουλας είναι χαλασμένος λόγω κορωνοϊού;

Μια απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων στα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ από το ξέσπασμα του κοροναϊού κάνει τους ερευνητές να αναρωτιούνται αν η ΕΚΤ παρακολουθεί τις σωστές ενδείξεις για τον πληθωρισμό προκειμένου να καθορίσει τη νομισματική της πολιτική.

Εάν οι τιμές των τροφίμων συνεχίσουν να αυξάνονται με τον ρυθμό που καταγράφηκε μεταξύ 1 Φεβρουαρίου και 20 Απριλίου, θα σημείωσουν αύξηση 3,8% φέτος, σύμφωνα με υπολογισμούς των οικονομολόγων στο Πανεπιστήμιο του Hohenheim, που βασίζονται σε διαδικτυακά σούπερ μάρκετ.

Ταυτόχρονα, περίπου το ένα τρίτο του καλαθιού του δείκτη τιμών της Ευρωζώνης αποτελείται από αγαθά και υπηρεσίες που ουσιαστικά δεν είναι διαθέσιμα λόγω lockdown, επισημαίνουν οι Χανς-Πέτερ Μπέργκοφ, Γιαν Σβιατκόφσκι και Μάριους Πιούκ, εννοώντας τις ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία και τις μεταφορές.

«Μια συστηματική παραμόρφωση του δείκτη θα μπορούσε επομένως να παράξει μια λάθος νομισματική πολιτική», έγραψαν, προσθέτοντας ότι οι μελλοντικές εξελίξεις των τιμών θα εξαρτηθούν σημαντικά από το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία.

Η μελέτη έρχεται εν μέσω της συζήτησης για το αν και κατά πόσον το τεράστιο δημοσιονομικό και νομισματικό πακέτο στήριξης της οικονομίας λόγω κορωνοϊού θα μπορούσε τελικά να προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού.

Ο επίσημος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ μειώθηκε στο 0,4% τον Απρίλιο από 1,4% στις αρχές του έτους, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένει ότι θα «μειωθεί σημαντικά» τους επόμενους μήνες.

Ο Φίλιπ Λέιν, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, δήλωσε σε διαδικτυακή συζήτηση την Τετάρτη ότι το προσωπικό του εξέτασε τα μεταβαλλόμενα σχέδια δαπανών και τον αντίκτυπό τους στον πληθωρισμό.

«Υπάρχουν κάποιες δυνάμεις που αυξάνουν το ρυθμό του πληθωρισμού, κάποιες δυνάμεις που τον μειώνουν», είπε. «Έτσι, στη μεγάλη εικόνα, δεν θα έχει δραματική επίπτωση».

Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί στο μέλλον εάν οι διαταραγμένες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού δεν μπορούν να προλάβουν την αυξανόμενη ζήτηση, πρόσθεσε.

«Αρχικά, το αρνητικό αποτέλεσμα της ζήτησης είναι πιο κυρίαρχο, αν και διατηρώ ανοιχτό μυαλό σχετικά με την επίπτωση της προσφοράς», δήλωσε ο Lane. “Δεν αποκλείω ότι υπάρχει αυτό το αποτέλεσμα.”

Η ΕΚΤ έχει προσθέσει ένα επιπλέον πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ και νέα προγράμματα τραπεζικού δανεισμού για να εξασφαλίσουν ότι τα δάνεια θα συνεχίζουν να ρέουν σε εταιρείες παρά τα lockdown, και πως η οικονομία θα ανακάμψει επαρκώς για να έχει ποσοστά πληθωρισμού πλησιέστερα στο 2%.

Κυβερνήσεις σε ολόκληρη την περιοχή έχουν δεσμευτεί να ρίξουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για υποστήριξη.

Η έρευνα επισημαίνει τις αδυναμίες στην άσκηση νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας», κατέληξαν οι οικονομολόγοι του πανεπιστημίου. «Η εξέλιξη της αξίας του χρήματος επιτρέπει πραγματικά μια τόσο μεγάλη αύξηση της προσφοράς χρήματος; Και ποιες πολιτικές εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν, αν δεν ισχύει; “

Exit mobile version