Αντιμέτωπη με την πρώτη ύφεση από την εποχή της πανδημίας βρίσκεται η Ευρωζώνη, η οποία -όπως όλα δείχνουν- τίθεται στο επίκεντρο της… «τέλειας καταιγίδας».
Τα στοιχεία του Bloomberg δείχνουν ότι το ΑΕΠ στις χώρες του ευρώ θα καταγράψει μείωση για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο (γ’ και δ’ τρίμηνο του 2023), κάτι που πληροί τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ως ύφεση.
Εφόσον, αυτό επιβεβαιωθεί και στην πράξη, τότε θα πρόκειται για την πρώτη ύφεση της Ευρωζώνης από το 2020 και την πανδημία του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του Bloomberg, το ΑΕΠ θα σημειώσει πτώση κατά 0,1% για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, δίνοντας συνέχεια στην αρνητική εικόνα του καλοκαιριού (-0,1%). Μια οριακή ανάκαμψη της οικονομίας (+0,1%) αναμένεται από τις αρχές του νέου έτους.
Τα προβλήματα για τη Γηραιά Ήπειρο, σε κάθε περίπτωση, είναι πολλά και χρήζουν άμεσης επίλυσης.
Ο μεγάλος «ασθενής»
Το πιο επείγον, αναμφίβολα, εκπορεύεται από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Η αδύναμη παγκόσμια ζήτηση έχει πλήξει τα έσοδα από τα εξαγώγιμα βιομηχανικά προϊόντα, ενώ η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει το κόστος παραγωγής σε υψηλότερα επίπεδα. Όλα αυτά αναμένεται να έχουν βαρύ αποτύπωμα στα στοιχεία του ΑΕΠ, με την εγχώρια οικονομία να συρρικνώνεται κατά 0,2% στο δ’ τρίμηνο (-0,1% στο γ’ τρίμηνο).
Τα παραπάνω, για πολλούς αναλυτές, είναι μόνο η αρχή, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ακόμη έναν πονοκέφαλο. Αυτόν του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο απαγόρευσε στο Βερολίνο την αξιοποίηση αδιάθετων κονδυλίων 60 δισ. ευρώ, τα οποία προορίζονταν για την πανδημία και δεν είχαν απορροφηθεί.
Πρόκειται για χρήματα, τα οποία ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς φιλοδοξούσε να χρησιμοποιήσει για την ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Αυτό σημαίνει, επομένως, ότι το δημόσιο θα πρέπει να βρει άμεσα 60 δισ. ευρώ από άλλες πηγές, με αρκετά στελέχη ήδη να μιλούν για την αναγκαιότητα επιβολής νέων φορολογικών μέτρων.
Υψηλά επιτόκια
Την ίδια στιγμή, ο αρνητικός αντίκτυπος των υψηλών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ήδη καθίσταται ορατός, με το «ακριβό» κόστος δανεισμού να «φρενάρει» τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση της πραγματικής οικονομίας.
Παρότι οι αναλυτές πιστεύουν ότι η εποχή των υψηλών επιτοκίων βρίσκεται κοντά στο «τέλος», η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ (επικεφαλής της ΕΚΤ) εμφανίζεται πιο επιφυλακτική, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει λόγος… βιασύνης. Κι αυτό, διότι το φάντασμα του πληθωρισμού εξακολουθεί να πλανάται.
Μπορεί ο δείκτης τιμών καταναλωτή να έχει επιβραδυνθεί στο 2,9%, απέχοντας παρασάγγας από τα διψήφια ποσοστά των προηγούμενων μηνών, αλλά αυτή η αποκλιμάκωση οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις τιμές ενέργειας, καθώς οι τιμές στα τρόφιμα εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, συμπιέζοντας το πορτοφόλι των νοικοκυριών.
Ενδεικτική είναι η πρόσφατη παρέμβαση του πάντα αυστηρού κεντρικού τραπεζίτη της Γερμανίας, Χοακίμ Νέιτζελ, ο οποίος προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος επιστροφής του πληθωρισμού παραμένει υπαρκτός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας αύξησης στα ευρωπαϊκά επιτόκια.
Μην ξεχνάμε ότι τα υψηλά επιτόκια, ναι μεν συνδράμουν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της οικονομίας και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις και δημόσιο.
Η Κίνα και οι δύο πόλεμοι
Συγχρόνως, επιπλέον πιέσεις ασκούνται στην Ευρώπη, και ιδίως στη Γερμανία, από τη μακρινή Κίνα, η οποία αντιμετωπίζει τα δικά της οικονομικά προβλήματα (κρίση στα ακίνητα), με αποτέλεσμα η ζήτηση για εισαγόμενα από την Ευρώπη προϊόντα -κυρίως βιομηχανικής φύσεως- να βαίνει μειούμενη, πληγώνοντας τον μεταποιητικό κλάδο της Γηραιάς Ηπείρου.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον σχεδόν μόνιμο φόβο της ενεργειακής ασφάλειας. Μπορεί οι τιμές του φυσικού αερίου να έχουν υποχωρήσει σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα, όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια νέα αναταραχή, ιδίως αν ο φετινός χειμώνας αποδειχθεί αρκετά κρύος ή αν προκύψει πρόβλημα στις προμήθειες LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο).
Κι όλα αυτά, αποκτούν αυξάνουσα σημασία, λαμβάνοντας υπόψη ότι στις παρυφές των ευρωπαϊκών συνόρων λαμβάνουν χώρα δύο πολεμικές συρράξεις (Ουκρανία, Λωρίδα της Γάζας), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής.
Διαβάστε ακόμη
Λάδι: Φόβοι ότι θα ξεπεράσει η τιμή του τα 30 ευρώ στο ράφι (vid)
Αξιολόγηση στο Δημόσιο: Ερχονται οι Σύμβουλοι Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού
Ενοίκια: Πού βρίσκονται διαθέσιμες οικονομικές κατοικίες για οικογένειες στην Αττική (πίνακες)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ