Κλιμάκωσε τις επιθέσεις του ο ρωσικός στρατός σχεδόν σε όλη την επικράτεια της Ουκρανίας, πολύ πέραν του ανατολικού μετώπου του Ντονμπάς, απαντώντας ουσιαστικά στην εντεινόμενη στρατιωτική ενίσχυση που παρέχει η Δύση στο Κίεβο.
Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων σε όλη την επικράτεια, συμπεριλαμβανομένων στόχων στη δυτική πόλη Λβιβ. Σύμφωνα με τις αρχές, πύραυλοι έπληξαν ηλεκτρικούς υποσταθμούς της πόλης, καταστρέφοντας το ηλεκτρικό δίκτυο και το σύστημα υδροδότησης.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax , ο στρατός έπληξε πάνω από 400 στόχους μόνο την Τρίτη. Παράλληλα, στόχος έγινε το εργοστάσιο χάλυβα στη Μαριούπολη, ενώ νωρίτερα δεκάδες άμαχοι είχαν απομακρυνθεί νωρίτερα από το εργοστάσιο Αζοφστάλ και έφτασαν στη Ζαπορίζια που είναι υπό ουκρανικό έλεγχο, ωστόσο πιστεύεται ότι αρκετοί πολίτες εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στο εργοστάσιο.
Some 100 civilians were evacuated from the besieged Azovstal plant in Mariupol, seeing the light of day for the first time in weeks.
But more are believed to still be sheltering underground as Russia renewed assault. pic.twitter.com/oeiM58lIoJ
— DW News (@dwnews) May 4, 2022
Ρωσικές μονάδες επιτίθενται επίσης στις πόλεις Λίμαν, Σεβεροντονιέτσκ, Ποπάσνα, Αβντιίβκα και Κουράχοβα, συνεχίζοντας την έφοδό τους προς τη Λίμαν, τη Σίβερσκ και τη Σλοβιάνσκ, ανέφερε ενημέρωση του ουκρανικού επιτελείου.
Επίσης, για πρώτη φορά επλήγη από πυραύλους και η περιοχή της Υπερκαρπαθίας (Ζακαρπάτσκα), μία διοικητική περιφέρεια που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ουκρανία, στα σύνορα με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Την επίθεση επιβεβαίωσε ο κυβερνήτης αυτής της περιοχής, ο Βίκτορ Μικίτα και ίσως να μην είναι άσχετη αυτή η εξέλιξη με τους πιθανούς διαδρόμους, από τους οποίους περνά η δυτική στρατιωτική βοήθεια.
Οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν και την πόλη Βινιτσκά, 300 χιλιόμετρα ανατολικά του Λβιβ, αλλά πάντα στα κεντροδυτικά της Ουκρανίας, καθώς και την πόλη Νταλίντσκα, στην περιοχή Κιροβόχραντσκα, στα κεντρικά της χώρας, πάνω από το Μικολάιβ.
Επιθέσεις δέχθηκε για μία ακόμη μέρα η Οδησσός, γεγονός που δείχνει ότι η Μόσχα διατηρεί τις βλέψεις της για τον πλήρη αποκλεισμό της Ουκρανίας από τη Μαύρη Θάλασσα και ενδεχομένως έχει πάντα κατά νου μία εισβολή στην Υπερδνειστερία.
Αναφέρθηκε επίσης ότι αναχαιτίστηκαν πύραυλοι που κατευθύνονταν προς την περιοχή του Κιέβου, ενώ οι ρωσικές επιθέσεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι, σύμφωνε με τον κυβερνήτη της περιοχής Πάβλο Κιριλένκο.
Video of a Russian cruise missile strike on Lviv today.https://t.co/DIRCHyyQSF pic.twitter.com/lPKiT920fW
— Rob Lee (@RALee85) May 3, 2022
Ολα αυτά συμβαίνουν λίγες ώρες αφότου o Βλαντιμίρ Πούτιν, συνομιλώντας τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε από τη Δύση να σταματήσει να εξοπλίζει το Κίεβο, ενώ η κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας έρχεται την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει ενεργειακό εμπάργκο κατά της Μόσχας και ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς διαμήνυσε ότι το Βερολίνο θα στηρίξει την Ουκρανία μέχρι να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα, προειδοποιώντας το Κρεμλίνο ότι η εισβολή θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία.
Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο εισηγείται η ΕΕ
Το 6ο και ίσως το ισχυρό πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων εγκρίθηκε χθες βράδυ από το Κολέγιο των Επιτρόπων και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να το παρουσιάσει σήμερα το πρωί στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ στη συνέχεια πρόκειται να λάβει την τελική έγκριση από τα κράτη-μέλη.
Το πακέτο θα προβλέπει σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με τις πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου, εξαιρέσεις από το εμπάργκο προβλέπονται μόνο για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.
Κι άλλα κράτη-μέλη αναμένεται να εισηγηθούν τροποποιήσεις, έχοντας το καθένα ειδικούς λόγους. Για παράδειγμα, ναυτιλιακές χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, το Βέλγιο και η Ολλανδία, διατηρούν επιφυλάξεις για ένα εμπάργκο, που θα περιλαμβάνει και τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου προς τρίτες χώρες, αφού κάτι τέτοιο θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στο ναυτιλιακό τους τομέα και, άρα, στην οικονομία τους.
Πιθανόν με αυτή την εξέλιξη να συνδέεται και η στάση της Ρωσίας στον ΟΗΕ, καθώς αναμένεται σήμερα να μποϊκοτάρει τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού και της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφαλείας (ΕΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ρωσική διπλωματική πηγή επιβεβαίωνε ότι η απόφαση της Μόσχας οφείλεται στην κρίση στην Ουκρανία. Θέμα της συνεδρίασης είναι η αλληλεπίδραση της ΕΕ και του ΟΗΕ στις χώρες όπου διεξάγουν παράλληλες επιχειρήσεις οι δύο οργανισμοί, όπως η Βοσνία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Μαλί.
Σημειωτέον ότι η ετήσια άτυπη σύνοδος ΣΑ/ΕΠΑ είχε να διεξαχθεί από το 2019, εξαιτίας της πανδημίας covid.
Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία πως κατέσχεσε 400.000 τόνους σιτηρών
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγορεί τη Ρωσία πως αφαίρεσε 400.000 τόνους σιτηρών από περιοχές της χώρας που κατέλαβαν οι ένοπλες δυνάμεις της από την 24η Φεβρουαρίου.
Πρόκειται χονδρικά για το ένα τρίτο των αποθεμάτων σιτηρών στη Χερσώνα, στη Ζαπορίζια, στο Ντανιέτσκ και στο Λουγκάνσκ, συνόψισε ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας, ο Τάρας Βισότσκι, μιλώντας στην ουκρανική κρατική τηλεόραση χθες βράδυ.
Πριν ξεσπάσει η σύρραξη, στις περιοχές αυτές ήταν αποθηκευμένοι 1,3 εκατ. τόνοι σιτηρών για τον καθημερινό εφοδιασμό και για σπορά. «Δεν υπήρχαν στρατηγικά αποθέματα», δήλωσε ο υπουργός, προειδοποιώντας πως εάν οι διαθέσιμες ποσότητες μειωθούν περαιτέρω, υπάρχει κίνδυνος λιμού.
Η κατηγορία του Κιέβου ανακινεί οδυνηρές μνήμες και παλιές πολεμικές.
Κατά ουκρανικές πηγές, περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτόνησαν στην Ουκρανία την περίοδο 1932-1933, όταν ο τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης («δικτάτορας» για τους Ουκρανούς), ο Ιωσήφ Στάλιν, επέβαλε κολεκτιβοποίηση των αγροτών και διέταξε να κατάσχονται τα σιτηρά.
Ωστόσο, θάνατοι από πείνα είχαν επίσης καταγραφεί στη νότια Ρωσία και στο Καζακστάν την ίδια περίοδο.
Για την Ουκρανία, επρόκειτο για «γενοκτονία» διατεταγμένη από τη Μόσχα, την οποία αποκαλεί Γολοντομόρ, «Μεγάλο Λιμό».
Διαβάστε ακόμη:
Πλειστηριασμοί: Το «μπέρδεμα» με τα καταμαράν και το ημιτελές σκαρί με… άρωμα Γαλλίας
«Γιατρός για Ολους»: Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή
ΔΕΣΦΑ: Οι 4 προσφορές για το πλοίο που θα μετατραπεί σε πλωτή δεξαμενή LNG στη Ρεβυθούσα