Μπορεί κάθε βράδυ (ή πρωί) να πετάμε τα σκουπίδια μας στον κάδος της γειτονιάς μας, αλλά έχουμε αναρωτηθεί πού καταλήγουν όλα αυτά τα απορρίμματα -ανακυκλώσιμα και μη; Την απάντηση τη δίνει η Eurostat, η οποία υποστηρίζει ότι ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών σκουπιδιών εξάγεται προς τρίτες χώρες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021 οι εξαγωγές απορριμμάτων προς μη ευρωπαϊκές χώρες έφθασαν τα 33 εκατ. τόνους, σημειώνοντας άνοδο κατά 77% σε σχέση με το 2004. Η Τουρκία, μάλιστα, αποτέλεσε τη μεγάλη «χωματερή» της Ευρώπης, συλλέγοντας 14,7 εκατ. τόνους ετησίως. Σχεδόν δηλαδή, το 50%.
Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Ινδία, η οποία έλαβε σχεδόν 2,4 εκατ. τόνους, ενώ ακολούθησαν η Αίγυπτος (1,9 εκατ. τόνους), η Ελβετία (1,7 εκατ. τόνους), το Ηνωμένο Βασίλειο (1,5 εκατ. τόνους), η Νορβηγία (1,4 εκατ. τόνους), το Πακιστάν (1,3 εκατ. τόνους), η Ινδονησία (1,1 εκατ. τόνους), οι ΗΠΑ (0,9 εκατ. τόνους) και το Παρόκο (0,6 εκατ. τόνους).
Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία για την Κίνα, η οποία το 2009 εισήγαγε 10,1 εκατ. τόνους σκουπιδιών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέρυσι, όμως, η αντίστοιχη ποσότητα δεν υπερέβη το 0,4 εκατ. τόνους.
Μέταλλα και χαρτί
Το 2021, οι εξαγωγές αποβλήτων μετάλλων (σίδηρο και χάλυβα) ανήλθαν σε 19,5 εκατ. τόνους, δηλαδή σε σχεδόν το 60% των συνολικών εξαγωγών της Ε.Ε. Η Τουρκία δε, παρέλαβε 13,1 εκατ. τόνους ή αλλιώς περίπου τα 2/3.
Σημαντικές θεωρούνται και οι ποσότητες των απορριμμάτων χαρτιού, καθώς πέρυσι εξήχθησαν 4,4 εκατ. τόνοι, ένα μέγεθος που ισούται με το 13% των συνολικών ευρωπαϊκών εξαγωγών. Κορυφαίος προορισμός δε, αναδείχθηκε η Ινδία, η οποία εισήγαγε 1,2 εκατ. τόνους (26%). Ακολούθησαν η Ινδονησία (0,9 εκατ. τόνους) και η Τουρκία (0,4 εκατ. τόνους).
Όσον αφορά τις εισαγωγές απορριμμάτων στις χώρες της Ε.Ε., κατά το προηγούμενο έτος, διαμορφώθηκαν σε 19,7 εκατ. τόνους, σημειώνοντας άνοδο κατά 11% σε σχέση με το 2004.
Διαβάστε επίσης:
Τέλος στον… βενζινο-τουρισμό βάζει η Ουγγαρία – Σταματά να δίνει φθηνή βενζίνη σε Ευρωπαίους οδηγούς
Το «πλουσιότερο» ματς της χρονιάς δεν είναι ο τελικός του Champions League
Bloomberg: H Ευρώπη απέτυχε να χτυπήσει τον Πούτιν εκεί που πονάει