search icon

Ευρώπη

Η κρίση «χτυπά» τη Γερμανία – Σχεδόν το 50% βάζει «μαχαίρι» στις δαπάνες του

Ο πληθωρισμός στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης έφθασε στο 8,7% τον Μάιο, κυρίως εξαιτίας των ανατιμήσεων σε ενέργεια και τρόφιμα

123RF

Η πληθωριστική κρίση φαίνεται ότι επηρεάζει και τους Γερμανούς, καθώς σχεδόν ένας στους δύο αναγκάζεται να περικόψει τις δαπάνες του, προκειμένου να αντεπεξέλθει στα υψηλά κόστη. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση για τον δημόσιο ραδιοσταθμό ARD, το 47% των πολιτών σκοπεύει να «κόψει» τις δαπάνες -είτε σε μεγάλο είτε σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Μάλιστα, το αντίστοιχο ποσοστό ανάμεσα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά, εκτινάσσεται στο 75%, δηλαδή τρεις στους τέσσερις.  

Ο πληθωρισμός στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης έφθασε στο 8,7% τον Μάιο, κυρίως εξαιτίας των ανατιμήσεων σε ενέργεια και τρόφιμα. Οι αναλυτές δε, προειδοποιούν ότι οι αυξήσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, ιδίως ενόσω ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. 

Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει εισαγάγει μια σειρά μέτρων ανακούφισης, όπως η προσωρινή μείωση των φόρων στα καύσιμα, οι κρατικές ενισχύσεις και τα φθηνά εισιτήρια στις μεταφορές. 

Όμως, οι εν λόγω πρωτοβουλίες δεν έχουν καταφέρει να αποκαταστήσουν το κλίμα καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Τον Απρίλιο, ενδεικτικά, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν με τον υψηλότερο ρυθμό του τελευταίου έτους.  

Σε άλλη δημοσκόπηση, η οποία δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην εφημερίδα Welt, το 38% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου το 1/3 των Γερμανών, δηλώνει ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις. Ένας στους επτά, παράλληλα, θεωρεί πολύ πιθανή τη λήψη δανείου προκειμένου να φέρει εις πέρας τις καθημερινές υποχρεώσεις, ενώ πολλοί καταφεύγουν σε δανεικά από συγγενείς και φίλους. Σχεδόν το ¼, δε, αναγκάζεται να κάνει υπερανάληψη από τον τραπεζικό του λογαριασμό.   

Διαβάστε επίσης:

JP Morgan: Η πραγματική ποσοτική σύσφιξη αρχίζει τώρα!

Eurobank: Ανάπτυξη 3% για την Ελλάδα το 2022 – Υπό ποιες προϋποθέσεις θα έχουμε υψηλότερο ΑΕΠ

Έρχεται μαζική κατάρρευση των cryptos – Πόσα θα μείνουν από τα 19.000 tokens

Exit mobile version