search icon

Ευρώπη

Κομισιόν – Η στρατηγική για την οικονομική ασφάλεια: Σπάει το ταμπού του ελεύθερου εμπορίου (upd)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί καλύτερο συντονισμό μεταξύ κρατών - μελών σχετικά με τους ελέγχους των εξαγωγών - Σε τρία στρατόπεδα οι 27 της ΕΕ - Ο στόχος για επενδύσεις 160 δισ. σε τεχνολογίες αιχμής τα επόμενα χρόνια

(Τελευταία ενημέρωση 15:02) Ένα ταμπού δεκαετιών, αυτό του ελεύθερου εμπορίου, σπάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια προσπάθεια η ΕΕ να εξασφαλίσει αυτό που στις Βρυξέλλες ονομάζουν «στρατηγική για την οικονομική ασφάλεια», δηλαδή την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και βιομηχανιών απέναντι στις κινεζικές και αμερικανικές εταιρείες που λαμβάνουν επιδοτήσεις και κρατική στήριξη.

Το γεγονός ότι τις προτάσεις της Κομισιόν παρουσίασαν η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αρμόδια για τον Ανταγωνισμό, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος συνολικά για την οικονομία και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, δείχνει ότι οι Βρυξέλλες συνδέουν για πρώτη φορά το διεθνές εμπόριο με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την ασφάλεια.

Η οικονομία και η εθνική ασφάλεια ήταν πάντοτε δύο διαφορετικά ζητήματα στην ΕΕ, ωστόσο η μεταπανδημική εποχή έδειξε ότι ο εμπορικός ανταγωνισμός, ειδικά με την Κίνα, δεν μπορεί να γίνει με όρους ελεύθερης οικονομίας. Παράλληλα η Κομισιόν επιθυμεί να υπάρχει καλύτερος συντονισμός μεταξύ κρατών – μελών σχετικά με τους ελέγχους των εξαγωγών, για την αποφυγή μιας στρατηγικής διαίρει και βασίλευε, από οικονομικές υπερδυνάμεις.

Οι προτάσεις

Η στρατηγική που δημοσίευσε η Κομισιόν προτείνει τη διεξαγωγή ενδελεχούς αξιολόγησης των κινδύνων για την οικονομική ασφάλεια σε τέσσερις τομείς:

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει τη στρατηγική στις 29-30 Ιουνίου 2023.

Η ανακοίνωση καθορίζει τις ακόλουθες νέες δράσεις:

Σε τρία στρατόπεδα

Ωστόσο αυτές οι προτάσεις έχουν χωρίσει τους 27 σε τρία βασικά στρατόπεδα. Στο ένα στρατόπεδο είναι τα κράτη – μέλη  που θεωρούν ότι η Κομισιόν προσπαθεί να αποσπάσει από τις εθνικές κυβερνήσεις περισσότερες αρμοδιότητες, καθώς αυτές οι πολιτικές είναι ευθύνη των κρατών – μελών.

Στο δεύτερο στρατόπεδο αυτά που φοβούνται ότι ο ανταγωνισμός με την Κίνα θα πλήξει ευθέως την ευρωπαϊκή οικονομία και στο τρίτο κράτη – μέλη που θεωρούν ότι η Επιτροπή βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην πολιτική των ΗΠΑ, από όσο θα ήθελαν.

«Είναι σημαντικό η ΕΕ να διατηρήσει την τεχνολογία αιχμης για τον κόσμο του μελλοντος», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Κόκκινες γραμμές»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις προτάσεις της φρόντισε να μην περάσει τις κόκκινες γραμμές κανενός κράτους μέλους. Ωστόσο, μια τέτοια στρατηγική θα ήταν ταμπού πριν από μερικά χρόνια στις Βρυξέλλες. Η αλλαγή στη στάση της ΕΕ άρχισε να γίνεται αφού η πανδημία αποκάλυψε την εξάρτηση της ΕΕ από την Κίνα και έλαβε περισσότερη ώθηση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Βερολίνου να επιδοτήσει με 10 δισ. την αμερικανική εταιρεία Intel για την ανάπτυξη δύο εργοστασίων κατασκευής τσιπ στο Μαγδεμβούργο. Δηλαδή, οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν από την τσέπη τους, ώστε μια ιδιωτική εταιρεία να κάνει αυτό που έκανε πάντα. Να επενδύσει σε νέες γραμμές παραγωγής για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση. Κάτι που θα ήταν αδιανόητο μερικές δεκαετίες πριν.

Για το ναυάγιο στην Πύλο

Αναφορικά με το μεταναστευτικό και το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι «είναι φριχτό αυτό που έγινε» και υπογράμμισε ότι απαιτούνται κεφάλαια ώστε τα κράτη – μέλη να διαχειριστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, χρειάζεται συνεργασία με γειτονικές χώρες, όπως η Τυνησία και η Αίγυπτος και περισσότερα χρήματα για Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται σε Συρία, Λίβανο και Τουρκια.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: «Bλέπει» πιο ψηλά τους δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ – Παραμένει όμως ουδέτερη

Στουρνάρας: «Πολύτιμο εργαλείο οι μικροχρηματοδοτήσεις» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Έρευνα των εισαγγελικών αρχών στην Ολυμπιακή Επιτροπή Παρίσι 2024 για διαφθορά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version