search icon

Ευρώπη

Η κάλπη «μίλησε»: Τώρα αρχίζει η πραγματική μάχη στο ευρωκοινοβούλιο

Οι συσχετισμοί, οι συμμαχίες και οι αντίπαλοι που θα κρίνουν τους νέους προέδρους στις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ

pixabay

Οι ευρωπαϊκές εκλογές ολοκληρώθηκαν και αυτό που το 2019 είχε ονομαστεί ως η “πράσινη επέλαση”, λόγω της πρωτοφανούς ανόδου των πράσινων κομμάτων, πέντε χρόνια μετά η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλάζει άρδην την πολιτική πραγματικότητα.

Ωστόσο παρόλο που οι Ευρωπαϊκές Εκλογές ολοκληρώθηκαν, από σήμερα αρχίζει μια διαδρομή για την ανάδειξη των προσώπων που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Μια διαδρομή που μόνο ο χρόνος θα δείξει για το εάν θα είναι σπριντ ή μαραθώνιος.

Το “παιχνίδι” ξεκινάει από σήμερα

Από σήμερα ξεκινάει ο αγώνας για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ και το παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες και ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος θα καθίσει πρώτος ή τελευταίος.

Δευτέρα 10 Ιουνίου

Ξεκινούν οι πρώτες διαβουλεύσεις σε επίπεδο ΕΕ. Στις 12:00 (ώρα Βρυξελλών) θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση σχετικά με τα προσωρινά αποτελέσματα των εκλογών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και τα επόμενα βήματα, ακολουθούμενη από συνέντευξη Τύπου με εκπροσώπους των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων θα πρέπει να κάνουν τις πράξεις τους για να δουν εάν η κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπορεί να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 361 ψήφων, ή έστω εάν βρίσκεται κοντά σε αυτόν τον αριθμό. Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) θα πρέπει να εγκρίνει ή να απορρίψει τον ή την υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν καθώς και κάθε έναν προτεινόμενο ή προτεινόμενη Επίτροπο. Το ΕΚ μπορεί ανά πάσα στιγμή να περάσει πρόταση δυσπιστίας και με την ψήφο των 2/3 των μελών του να καθαιρέσει όλην την Κομισιόν. Το 1999 η Κομισιόν του Λουξεμβούργιου Ζακ Σαντέρ οδηγήθηκε σε παραίτηση καθώς το ΕΚ ξεκίνησε τη διαδικασία για την ψήφιση πρότασης δυσπιστίας.

Μέσα Ιουνίου

Το ευρωπαϊκό καλοκαίρι θεωρείται “ιερό”, όχι μόνο για τους κατοίκους των κρατών – μελών με δημοφιλείς παραθαλάσσιους προορισμούς, αλλά ακόμα και με τις ορεινές και πιο δροσερές επιλογές. Συνεπώς δεν αναμένεται καμιά εξέλιξη, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Η απερχόμενη και ενδεχομένως επόμενη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα (τουλάχιστον για 2,5 χρόνια) θα πρέπει να συγκαλέσει τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων τους ΕΚ, εντός του τρέχοντος μήνα. Στα μέσα του Ιουνίου θα συναντηθούν στην Ιταλία για τη Σύνοδο των G7, ο πρόεδρος Μακρόν, ο Καγκελάριος Σολτς, η πρωθυπουργός Μελόνι και οι απερχόμενοι (;) πρόεδροι των κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών.

Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Δύο ημέρες αργότερα θα λάβει χώρα το πρώτο, άτυπο, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή η συνάντηση κορυφής, των αρχηγών κρατών ή/και κυβερνήσεων των κρατών – μελών της ΕΕ. Παράλληλα, οι κύριοι διαπραγματευτές των πολιτικών ομάδων θα πρέπει να συσκεφτούν με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στο ΕΚ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ένας από τους κύριους διαπραγματευτές στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Στα τέλη του Ιουνίου θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες και το επίσημο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου αναμένεται να συζητηθούν πλέον τα πρόσωπα που θα προταθούν για τις θέσεις των κορυφαίων θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Για την (ή τον) πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα πρέπει, βάσει των Συνθηκών της ΕΕ, να συμφωνήσουν βάσει της λεγόμενης ειδικής πλειοψηφίας. Δηλαδή, για να προταθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ή οποιοσδήποτε άλλος) η πρόταση θα πρέπει να υπερψηφιστεί από το 55% των κρατών μελών — στην πράξη αυτό σημαίνει 15 από τα 27 κράτη μέλη και δεύτερον η πρόταση θα πρέπει να υποστηριχθεί από κράτη μέλη που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ.

Ιούλιος

Από τις 16 μέχρι τις 19 Ιουλίου θα λάβει χώρα στο Στρασβούργο η πρώτη Ολομέλεια του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Ολομέλεια θα πρέπει να εκλέξει τον νέο ή τη νέα πρόεδρο. Θα είναι η κυρία Ρομπέρτα Μέτσολα; Ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα.

Συνέχεια – αβέβαιες ημερομηνίες

Οι συσχετισμοί των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι των Επιτροπών στο ΕΚ και φυσικά τα εσωτερικά ζητήματα εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα κρίνουν το ποιος θα αναλάβει τις επόμενες κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ.

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

To 2019 ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ουσιαστικά “σκότωσε” την διαδικασία των λεγομένων spitzenkandidaten, των λεγομένων κορυφαίων υποψηφίων που προτείνει κάθε πολιτική ομάδα. Ο μοναδικός και ενδεχομένως τελευταίος Spitzenkandidat ήταν ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ. Κανείς δεν μπορούσε να αρνηθεί στον δεινόσαυρο της ΕΕ να αυτοπροταθεί για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο πέντε χρόνια μετά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων πήραν την εξουσία ξανά στα χέρια τους. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν μια παντελώς άγνωστη προσωπικότητα στις Βρυξέλλες την οποία ουσιαστικά επέβαλε ο πρόεδρος της Γαλλίας. Τις τελευταίες εβδομάδες αρκετά δημοσιεύματα τους ευρωπαϊκού Τύπου κάνουν λόγο ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας θα στηρίξει τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. “Δεν θεωρώ ότι είναι πιθανό να προταθεί ο Μάριο Ντράγκι. Ο κ. Ντράγκι είναι ανεξάρτητος, δεν δέχεται καμία καθοδήγηση από τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών και συνεπώς γιατί να τον θελήσουν” δήλωσε στο newmeoney.gr πηγή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το όνομα του πρωθυπουργού της Κορατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, όσο και του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκης ακούστηκαν στις Βρυξέλλες ως πιθανές εναλλακτικές υποψηφιότητες του ΕΛΚ. Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, ο κ. Μητσοτάκης έχει αρνηθεί επανειλημμένως ότι θα αφήσει το Μέγαρο Μαξίμου για το Berlaymont.
Για να επανεκλεγεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 361 ψήφους από τους 720 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και από σήμερα στις Βρυξέλλες, το Στρασβούργο και τις εθνικές κυβερνήσεις μετράνε αν βγαίνουν τα κουκιά.

Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Οι 27 θα πρέπει να συμφωνήσουν και για την αλλαγή στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο πρόεδρος Σαρλ Μισέλ επιθυμεί σε κάθε περίπτωση μια ακόμα ισχυρή θέση την ΕΕ, ωστόσο ελάχιστοι είναι πρόθυμοι να του την δώσουν. Ο Μάριο Ντράγκι θα μπορούσε να προταθεί και για αυτήν τη θέση, με μεγαλύτερες μάλιστα πιθανότητες από όσες για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο για αυτή τη θέση ακούγονται ονόματα από τη Σουηδία και την Πορτογαλία.

Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας

Ο Ζοζέπ Μπορέλ αποχωρεί. Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικών υποθέσεων και πολιτικής ασφάλειας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να συναντά τους ομολόγους τους από τις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά στην πράξη οι αρμοδιότητές τους είναι πολύ μικρότερες από τον τίτλο του. Ωστόσο, την ώρα που η ΕΕ συζητεί για μια κοινή πολιτική άμυνας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και με την ιδέα ενός Επιτρόπου αρμόδιου για την Άμυνα, κυρίως για τις κοινές αμυντικές παραγωγές, η θέση του ύπατου εκπροσώπου, γίνεται περισσότερο ενδιαφέρουσα. Βέλγιο, Εσθονία και Λουξεμβούργο, ζητούν αυτή τη θέση.

Σε κάθε περίπτωση το παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες στην ΕΕ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα το τέλος του καλοκαιριού, το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου. Η επόμενη πενταετία σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο αναμένεται περισσότερο ενδιαφέρουσα από ποτέ.

Διαβάστε ακόμη

Apollo Hills: Με premium παροχές οι κατοικίες στη Βούλα – Τιμές που αγγίζουν τα 13.000 ευρώ ανά τ.μ. (pics)

Ευρωεκλογές: Πώς θα αντιδράσει ο Μητσοτάκης στο μήνυμα των πολιτών – Στο τραπέζι ο ανασχηματισμός

Ενέργεια: Γιατί «κλειδώνουν» αυξήσεις στα τιμολόγια και τους επόμενους μήνες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version