Ένας άνεμος αισιοδοξίας πνέει το τελευταίο διάστημα στη Γηραιά Ήπειρο, με τα οικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης να αποδεικνύονται άκρως ανθεκτικά, διώχνοντας τα «σύννεφα» της ύφεσης. Κι αυτή ακριβώς η ευφορία καθιστά βέβαιη τη Morgan Stanley ότι η οικονομία μπορεί να «αντέξει» και νέες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα (ΕΚΤ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέλυσε ο επενδυτικός οίκος, η ΕΚΤ έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει τον τρέχοντα ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, με στόχο την αναχαίτιση του πληθωρισμού, χωρίς ωστόσο να ανησυχεί για τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία.
«Υπάρχουν σημάδια ότι η κεντρική τράπεζα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε νέα σύσφιγξη. Η Ευρώπη μπορεί να διαχειριστεί μια κατάσταση υψηλότερων επιτοκίων» τονίζει ο Ντέιβιντ Άνταμς, αναλυτής της Morgan Stanley, επικαλούμενος τα ισορροπημένα spreads μεταξύ των τρίμηνων επιτοκίων και των εκτιμήσεων για τους επόμενους 18 μήνες.
Ας σημειωθεί ότι τα υψηλότερα επιτόκια (σήμερα βρίσκονται στο 3%), ναι μεν συνδράμουν στην αντιμετώπιση του πληθωριστικού προβλήματος (8,5% τον Ιανουάριο), αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της οικονομίας και οδηγούν σε αύξηση του κόστους δανεισμού.
Όμως, η Ευρώπη δεν πρέπει να φοβάται πλέον, έχοντας ως σύμμαχο αφενός τα ανθεκτικά στοιχεία για την οικονομία, αφετέρου την αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης και την υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου.
«Πέρυσι οι επενδυτές ήταν σκεπτικοί για το αν η Ευρώπη θα αποφύγει την ύφεση. Σήμερα, οι περισσότεροι συγκλίνουν στην άποψη ότι θα καταφέρει να αποφύγει την ύφεση -έστω και οριακά» σχολιάζει ο Άνταμς.
Bullish για το ευρώ
Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Morgan Stanley έρχεται να δηλώσει «bullish» για το ευρωπαϊκό νόμισμα, λαμβάνοντας στήριξη από την προοπτική περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων. Μάλιστα, προτείνει στους επενδυτές να λάβουν θέση «long» έναντι της στερλίνας, βλέποντας την ισοτιμία να επιστρέφει στο 0,93 εντός του 2023 (σήμερα βρίσκεται στο 0,888).
Όσον αφορά το πόσο πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια, ώστε να αναχαιτιστεί ο πληθωρισμός, οι ειδικοί αποφαίνονται ότι πρόκειται για το πλέον κρίσιμο ζήτημα, το οποίο καλείται να διαχειριστεί η ΕΚΤ.
Από τον περασμένο Ιούλιο, η Φρανκφούρτη έχει αναθεωρήσει τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα σήμερα το βασικό επιτόκιο να βρίσκεται στο 3% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5%. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αναθεωρημένες οικονομικές εκτιμήσεις της ΕΚΤ, οι οποίες θα δημοσιευθούν τον Μάρτιο, θα καθορίσουν και το ύψος της απαιτούμενης σύσφιγξης.
Οι αγορές, πάντως, στοιχηματίζουν ότι η κορύφωση των επιτοκίων θα επέλθει έως τον Σεπτέμβριο, φθάνοντας στην περιοχή των 3,5% και 3,75%.
Η ίδια η επικεφαλής της ΕΚΤ, μιλώντας την Τετάρτη στο Στρασβούργο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τουλάχιστον ακόμη μίας παρέμβασης στη συνεδρίαση του Μαρτίου. «Λαμβάνοντας υπόψη τις πληθωριστικές πιέσεις σκοπεύουμε να αυξήσουμε τα επιτόκια κατά ακόμη 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνάντησή μας» τόνισε, ενώπιον των ευρωβουλευτών.
Ας σημειωθεί ότι η κύρια ανησυχία της Φρανκφούρτης, αυτήν τη στιγμή, αφορά τον λεγόμενο «υποκείμενο» ή «σκληρό» δείκτη, ο οποίος εξαιρεί τα τρόφιμα και την ενέργεια, και ο οποίος συνεχίζει την ανοδική πορεία, φθάνοντας τον Ιανουάριο σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (5,2%).
Διαβάστε ακόμα
Άρειος Πάγος: Δημοσιεύτηκε η απόφαση για τους πλειστηριασμούς – Το σκεπτικό των δικαστών
«Κόκκινα» δάνεια και πλειστηριασμοί: Τι ισχύει πραγματικά (γραφήματα)