Η Γερμανία κλείνει από σήμερα εν μέρει τα σύνορά της με την Τσεχία και την περιοχή του Τιρόλου στην Αυστρία σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση των πιο μεταδοτικών, παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού. Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθούν “σταθερά σημεία ελέγχου” στα σύνορα, όπως αυτό που υπάρχει ήδη στο Κίφερσφέλντεν της Βαυαρίας, στα σύνορα με την Αυστρία.

Περίπου 1.000 αστυνομικοί θα κινητοποιηθούν για να διενεργούν ελέγχους, ενώ η εταιρεία σιδηροδρόμων Deutsche Bahn έχει αναστείλει τα δρομολόγια προς τις περιοχές αυτές. Εξαιρέσεις ωστόσο ισχύουν για τους Γερμανούς που ζουν στις χώρες αυτές, αλλά και τους πολίτες των χωρών αυτών που ζουν στη Γερμανία, όσους διέρχονται από τη Γερμανία καθ’ οδόν προς άλλες χώρες και τη διέλευση προϊόντων.

Μεταξύ αυτών που έχουν άδεια να εισέρχονται στη Γερμανία, όσοι δεν έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού ενδέχεται να “στέλνονται πίσω”, προειδοποιήσει όμως την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ.

«Δεύτερο Ισγκλ»

Στην Τσεχία οδηγοί φορτηγών πέρασαν χθες Σάββατο τα σύνορα προτού τεθούν σε ισχύ οι νέοι περιορισμοί, οι οποίοι είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν δέκα ημέρες. Οι περιορισμοί αυτοί αφορούν και τη Σλοβακία, όπου έχουν εξαπλωθεί τα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού. Έλεγχοι στα σύνορα ενδέχεται να τεθούν σε ισχύ σύντομα και με τη Μοζέλ, το διαμέρισμα της Γαλλιας όπου κυκλοφορεί το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού.

“Παρόλο που τα παραλλαγμένα στελέχη του ιού κυκλοφορούν ήδη στη Γερμανία, πρέπει να εμποδίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε μια νέα εισβολή”, εκτίμησε ο υπουργός Εσωτερικών της Βάδης- Βυρτεμβέργης, ενός κρατιδίου που συνορεύει με τη Βαυαρία.

Η Γερμανία έχει λάβει δραστικά μέτρα εδώ και πολλές εβδομάδες και έχει καταφέρει να περιορίσει την άνοδο των νέων κρουσμάτων της covid-19 και να μειώσει το ποσοστό θετικότητας. Ωστόσο οι αρχές ανησυχούν ιδιαίτερα για τα παραλλαγμένα στελέχη.

Στην Τσεχία, μία από τις πλέον πληγείσες χώρες από την πανδημία στην Ευρώπη, με περισσότερα από ένα εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα σε σύνολο πληθυσμού περίπου 11 εκατομμύρια, τρεις επαρχίες, εκ των οποίων δύο που συνορεύουν με τη Γερμανία τέθηκαν την Πέμπτη σε καραντίνα εξαιτίας της εξάπλωσης του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους. Σε πόλεις της Βαυαρίας που βρίσκονται κοντά στη μεθόριο το ποσοστό των κρουσμάτων του κορονοϊού που οφείλεται στο βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος συχνά φτάνει το 50%.

Το Τιρόλο, που έχει τεθεί σε lockdown από την Τετάρτη, θεωρείται η μεγαλύτερη εστία στην Ευρώπη του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού. “Δεν θέλουμε να ζήσουμε ένα δεύτερο Ισγκλ”, προειδοποίησε ο Ζέντερ αναφερόμενος στο αυστριακό θέρετρο του σκι όπου η covid-19 είχε εξαπλωθεί ραγδαία πριν ένα χρόνο. Στο Τιρόλο συνέρρευσαν ξένοι τουρίστες, καθώς οι πίστες του σκι εκεί παρέμειναν ανοικτές παρά το lockdown, αν και θεωρητικά η εξαίρεση αφορούσε μόνο τους ντόπιους.

“Αρκετά”

Έπειτα από πολλές εβδομάδες περιοριστικών μέτρων, μαγαζιά, μουσεία και σχολεία άνοιξαν και πάλι στην Αυστρία στη Δευτέρα, αν και ο αριθμός των νέων ημερήσιων μολύνσεων covid-19 παραμένει αυξημένος, λίγο πάνω από 1.000. Η Γερμανία από την πλευρά της αποφάσισε να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα ως τις 7 Μαρτίου. Μόνο τα σχολεία αναμένεται να λειτουργήσουν νωρίτερα, με πολλά κρατίδια να εξετάζουν να τα ανοίξουν και πάλι στις 22 Φεβρουαρίου.

Στον κατάλογο της Γερμανίας με τις επικίνδυνες περιοχές λόγω της covid-19 περιλαμβάνονται ήδη πολλές χώρες, όπως η Βρετανία, η Νότια Αφρική, η Βραζιλία και η Πορτογαλία, με τις αρχές να απαγορεύουν τα περισσότερα ταξίδια προς αυτές. Εξάλλου ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ απάντησε χθες Σάββατο σε υψηλούς τόνους στις επικρίσεις της ΕΕ για τους ελέγχους που επιβάλει το Βερολίνο στα σύνορα με την Τσεχία και την Αυστρία.

“Αρκετά! Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε τους τελευταίους μήνες αρκετά λάθη στην παραγγελία των εμβολίων”, τόνισε ο Ζέεχοφερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Πλειστηριασμοί από 1η Ιουνίου και για την πρώτη κατοικία

Κομισιόν – Fitch: Αυτοί είναι οι παράγοντες που στηρίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Μύλοι Δάκου: Μυλωνάδες με ιστορία 145 ετών καινοτομούν και επενδύουν