Ο Γάλλος πρόεδρος έφερε σε πέρας μια βασική προεκλογική του δέσμευση που προέβλεπε την επιστροφή της Γαλλίας εντός τροχιάς των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε συστήσει τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για τη χώρα, μόλις αυτό επιστρέψει σε επίπεδα κάτω του 3%..

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά το γεγονός ότι το γαλλικό έλλειμμα πέρυσι υποχώρησε στο 2,6% και διαμορφώθηκε για πρώτη φορά σε μια δεκαετία κάτω από το όριο της ΕΕ για 3%.

Η δεκαετία αυτή, όπως αναφέρουν οι Financial Times, σημαδεύτηκε από επαναλαμβανόμενες αποτυχίες διαδοχικών κυβερνήσεων να σεβαστούν τις προθεσμίες που συμφωνούνταν με τις Βρυξέλλες για την τακτοποίηση του ελλείμματος.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τον κ. Μακρόν που έχει συνδέσει το «νοικοκύρεμα» του ελλείμματος με την ανάκτηση της αξιοπιστίας της Γαλλίας και την ανάδειξή της ως ισότιμου εταίρου με τη Γερμανία στους κόλπους της ΕΕ.

Την περασμένη εβδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος είχε υπαινιχθεί ότι η τωρινή εξέλιξη θα δώσει στη Γαλλία ένα όπλο παραπάνω στις προσπάθειές της να διαπραγματευτεί με το Βερολίνο για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη. Όπως είχε πει από τη Σόφια, «περιμένω πολλά από την ανταπόκριση της Γερμανίας» στις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της Γαλλίας και χαρακτήρισε το φετινό καλοκαίρι ως «στιγμή της αλήθειας».

Σημειώνεται ότι το 2007 ήταν η τελευταία φορά που το γαλλικό έλλειμμα ήταν κάτω από 3% , πριν δηλαδή την κατάρρευση της Lehman Brothers και την απαρχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η Βρυξέλλες καλωσόρισαν τη σημαντική αυτή εξέλιξη ω μια ισχυρή ένδειξη για την ανάκαμψη της οικονομίας όλης της Ευρωζώνης.

Η απόφαση για τη Γαλλία μόλις εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια τις επόμενες εβδομάδες, θα σημάνει πρακτικά ότι μόνο μια χώρα, η Ισπανία, παραμένει πλέον σε διαδικασία υπερολικού ελλείμματος, έναντι 24 χωρών το 2011.

Σύμφωνα δε με τον Γάλλο Επίτροπο της ΕΕ και πρώτην ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, το μονοπάτι της μείωσης του γαλλικού ελλείμματος είναι ισχυρό και ξεκάθαρο, αλλά και βιώσιμο για το 2019 και το 2020, εξέλιξη που επετεύχθη μετά από 9 χρόνια δύσκολων και επώδυνων μέτρων που έπρεπε να ληφθούν.