search icon

Ευρώπη

Η Ευρωζώνη αποφεύγει οριακά την τεχνική ύφεση – Στάσιμο το ΑΕΠ κατά το δ’ τρίμηνο

Η στασιμότητα που ακολουθεί τη συρρίκνωση κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο σημαίνει ότι η Ευρώπη απέφυγε οριακά την τεχνική ύφεση, δηλαδή δύο αρνητικά τρίμηνα στη σειρά

Η ευρωζώνη απέφυγε να περιέλθει σε ύφεση, παρά τη συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας και τη στασιμότητα της γαλλικής το δ’ τρίμηνο του 2023.

Το ΑΕΠ σε ολόκληρη την ευρωζώνη και την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμεινε στάσιμο το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Αυτό ακολουθεί τη συρρίκνωση κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο και σημαίνει ότι η Ευρώπη απέφυγε οριακά την τεχνική ύφεση (δύο αρνητικά τρίμηνα στη σειρά).

Σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat,  αυξήθηκε κατά 0,1% , σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2022.

Η ανάπτυξη που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί στην Ιταλία (+0,2%), την Ισπανία (+0,6%) και την Πορτογαλία (+0,8%) θα βοηθήσει να κρατηθεί η ευρωζώνη μακριά από μια νέα συρρίκνωση.

Δεν είναι όλα τόσο άσχημα για την ευρωζώνη, επιμένει ο Μάικλ Φιλντ, στρατηγικός αναλυτής της ευρωπαϊκής αγοράς στη Morningstar:

Ο Φιλντ  επισημαίνει ότι η ανάπτυξη μεταξύ των περιφερειακών χωρών της Ευρώπης βοήθησε την ευρωζώνη να αποφύγει την ύφεση, ενώ Γερμανία και Γαλλία ανακοίνωσαν δυσμενή στοιχεία.

Όπως αναφέρει ο Φιλντ:

«Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης παρέμεινε αμετάβλητο το τελευταίο τρίμηνο του 2023,  με την εικόνα να είναι καλύτερη από τις προσδοκίες για πτώση 0,1%. Αυτό σημαίνει ότι για ολόκληρο το έτος, η ανάπτυξη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ ήταν ουσιαστικά σταθερή. Υπάρχουν δύο τρόποι για να το δει κανείς αυτό. Από την αρνητική πλευρά, το 2023 ήταν ουσιαστικά ένα νεκρό έτος με μηδενική ανάπτυξη, αλλά από τη θετική πλευρά, παρά τα υψηλά επιτόκια ρεκόρ και τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού που είχαν να παρατηρηθούν από τη δεκαετία του 1970, η οικονομία της ζώνης του ευρώ κατάφερε με επιτυχία να αποφύγει την ύφεση.

Η ανάκαμψη στις περιφερειακές οικονομίες του Βελγίου, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, κατέγραψε το υψηλότερο επίπεδο (0,8%) το τέταρτο τρίμηνο. Αν και δεν ήταν καταιγιστική, η ανάπτυξη αυτή βοήθησε στην άμβλυνση της συμπιεσμένης ανάπτυξης στις δύο ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Η έλλειψη ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ έρχεται σε αντίθεση με την ανάπτυξη άνω του 3% στις ΗΠΑ την ίδια περίοδο. Η αρνητική επίπτωση αυτού του γεγονότος είναι ότι καθιστά τις περιφερειακές επενδυτικές αποφάσεις για τις διεθνείς επιχειρήσεις πολύ πιο εύκολες, με την Ευρώπη να φαίνεται πολύ λιγότερο ελκυστική αυτή τη στιγμή. Η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίζεται στις μετρήσεις του οικονομικού κλίματος που δημοσιεύθηκαν σήμερα, οι οποίες μειώθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, στην Ευρώπη δεν είναι όλα  ζοφερά. Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον στόχο των κεντρικών τραπεζών, πράγμα που σημαίνει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να μειωθούν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος και του επόμενου έτους. Αυτό φέρνει  ανακούφιση στις επιχειρήσεις και στις τσέπες των καταναλωτών».

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Χρεώσεις ακόμη και κάτω από 11 λεπτά την κιλοβατώρα ετοιμάζουν οι πάροχοι για τα σταθερά συμβόλαια

Golden Visa: Σε τι ακίνητα και σε ποιες περιοχές στρέφονται τώρα οι ξένοι αγοραστές

Έκδοση ΑΦΜ στα παιδιά… από τα πρώτα τους γενέθλια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version