Οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας φαίνεται ότι έχουν φέρει στην επιφάνεια τα πιο οξεία προβλήματα της Ευρώπης, η οποία «βλέπει» την οικονομική της ισχύ να συρρικνώνεται με ταχύ ρυθμό. Ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων ήδη βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, με αποτέλεσμα οι οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου να βρίσκονται σε πτωτική τροχιά και το επίπεδο διαβίωσης να επιδεινώνεται.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του zerohedge, το 60% των επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στο χείλος του «λουκέτου» εξαιτίας των υψηλών τιμών ηλεκτρικού ρεύματος. Το 13% των εργοστασίων, παράλληλα, έχει περιορίσει το ωράριο εργασίας, ενώ το 7% έχει αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία του. Άλλωστε, οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν «φουσκώσει» κατά τουλάχιστον 100% σε σχέση με το 2021.
Στη Γερμανία, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Leibniz, ο αριθμός όσων χρεοκόπησαν (είτε ως εταιρείες, είτε ως μεμονωμένα άτομα) τον Αύγουστο εκτινάχθηκε κατά 26%. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, δε, ο αντίστοιχος αριθμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς το κόστος παραγωγής, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, γιγαντώνεται διαρκώς.
Ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, παραδέχθηκε ότι πολλοί Γερμανοί αντιμετωπίζουν ένα σπιράλ ανατιμήσεων από τα καύσιμα έως τα τρόφιμα. Και το κυριότερο, η «εικόνα» είναι ίδια στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
Μία κρίση προ των πυλών
Πολλοί ειδικοί, όπως υποστηρίζει το zerohedge, εκτιμούν ότι η ολική και αμετάκλητη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1 θα προκαλέσει στην Ευρώπη τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων πολλών δεκαετιών.
Οι τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά έχουν ήδη βιώσει μια απότομη αύξηση, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί ενέργειας να έχουν αυξηθεί αισθητά. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι ανατιμήσεις σε ρεύμα και θέρμανση θα κορυφωθούν στις αρχές του 2023, με το σωρευτικό κόστος της κρίσης να διευρύνεται κατά ακόμη 2 τρισ. ευρώ.
Το αυξανόμενο κόστος για αέριο, θέρμανση και ηλεκτρισμό έχει εύλογα αρνητικές επιπτώσεις στα επίπεδα διαβίωσης των Ευρωπαίων. Αλλά ακόμη πιο ανησυχητική είναι η ραγδαία υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών προϊόντων, τα οποία είναι ακριβότερα λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους.
Η ευρωπαϊκή οικονομία, σ’ αυτό το πλαίσιο, οδεύει προς την ύφεση. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Deutsche Bank παραδέχθηκε ότι η Γερμανία δεν μπορεί να αποφύγει πλέον την ύφεση. Την ίδια στιγμή, το βρετανικό think tank Economist Intelligence Unit προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του 2023 θα διαμορφωθεί στο 0,3% στη Γαλλία, στο -0,6% στο Ην. Βασίλειο, στο -1% στη Γερμανία και στο -1,3% στην Ιταλία.
Έρχεται φτώχεια
Το λογικό επακόλουθο των παραπάνω είναι ο περιορισμός της μαζικής παραγωγής και η αύξηση της ανεργίας. Οι ευρωπαϊκές τεχνολογικές εταιρείες ήδη μειώνουν τον αριθμό των υψηλά αμειβόμενων στελεχών.
Αυτό με τη σειρά του, θα επιφέρει μια επιδείνωση στο επίπεδο διαβίωσης των Ευρωπαίων, ενώ δεν αποκλείεται να προσθέσει επιπλέον δημοσιονομικό βάρος στις κυβερνήσεις, οι οποίες θα κληθούν να λάβουν πρόσθετα μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Όμως, τέτοιους είδους ενέργειες τροφοδοτούν τον ήδη υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος τον Αύγουστο εκτοξεύθηκε στο 9,1% -το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Διαβάστε ακόμα:
Εκλογές 2023: Ποια πορεία θα ακολουθήσει ο Μητσοτάκης προς τις κάλπες
Ποιοι κολοσσοί της υψηλής τεχνολογίας επενδύουν πάνω από €5 δισ. στην Ελλάδα
Sell-off στην αγορά ομολόγων – Σε τροχιά για τη χειρότερη χρονιά από το 1949