search icon

Ευρώπη

Η Ευρώπη χάνει το παιχνίδι από τις ΗΠΑ στο μέτωπο του ανταγωνισμού – Οι 10 κρίσιμοι δείκτες

SOS από τους ευρωπαίους βιομήχανους προς τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χάνει διαρκώς έδαφος στα περισσότερα πεδία ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ και γίνεται ολοένα λιγότερο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Η απόσταση, μάλιστα, από τις ΗΠΑ μεγάλωσε τα τελευταία χρόνια, καθώς η πανδημία και στη συνέχεια η γεωπολιτική και η ενεργειακή κρίση επιδείνωσαν τη σχετική της θέση.

Οι διαπιστώσεις και τα «σήματα κινδύνου» πληθαίνουν διαρκώς το τελευταίο διάστημα, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου με επιστολή τους προς τις ηγεσίες της Ε.Ε. ενόψει της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Επιχειρηματικών Οργανώσεων (Business Europe) ζητεί δράση για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία, και μάλιστα συνδέει την τελευταία με την «κοινωνική πρόοδο», στέλνοντας ένα έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα σε σχέση με τους μισθούς και τις αμοιβές, δεδομένου ότι τα μέλη της Ομοσπονδίας είναι οι μεγαλύτεροι εργοδότες της Γηραιάς Ηπείρου.

Σε επιστολή που απέστειλαν προς τους ηγέτες της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα τονίζουν χαρακτηριστικά: «H αναβολή της συζήτησης (για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε.) στέλνει το λάθος μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες οι οποίες μόλις είχαν άλλη μια πολύ δύσκολη χρονιά και τούτο είναι αντιπαραγωγικό, διότι η ύπαρξη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας είναι η βάση για να διασφαλιστεί κοινωνική πρόοδος».

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Επιχειρηματικών Οργανώσεων – Business Europe (της οποίας μέλος από την Ελλάδα είναι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) έστειλαν την επιστολή στους 27 ηγέτες, ενόψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση όχι απλώς δεν κατάφερε να αναστρέψει την απώλεια ελκυστικότητάς της ως επενδυτικού προορισμού, αλλά επιδείνωσε την κατάσταση αυξάνοντας τον διοικητικό φόρτο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Οι εκπρόσωποι μάλιστα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας χαρακτήρισαν αρνητικό το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέβαλαν τη συζήτηση για μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την περασμένη εβδομάδα και την παρέπεμψαν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, εκείνη του Απριλίου.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε και επικαλείται η ομοσπονδία περίπου το 90% των μελών της πιστεύουν ότι οι παγκόσμιες επιχειρήσεις θεωρούν την ΕΕ λιγότερο ελκυστική επενδυτική τοποθεσία σε σύγκριση με τους διεθνείς ανταγωνιστές τους απ’ ό,τι συνέβαινε πριν από 3 χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ απέτυχε να καλύψει το μακροπρόθεσμο χάσμα παραγωγικότητας με τις ΗΠΑ, με τη συνολική παραγωγικότητα της ΕΕ το 2022 να είναι μόνο το 75% της αντίστοιχης των ΗΠΑ.

Το χάσμα στις παραγωγικές επενδύσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ συνεχίζει να διευρύνεται. Οι παραγωγικές επενδύσεις το 2022 ανήλθαν στο 15% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ έναντι 11% στην ΕΕ.

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει τεράστιο προβάδισμα έναντι της ΕΕ όσον αφορά τις επενδύσεις σε άυλα αγαθά, επενδύοντας 20,2% του ΑΕΠ το 2019, έναντι 14,6% της ΕΕ το 2019.

Ο συνολικός αριθμός των Άμεσων Ξένων «πράσινων» Επενδύσεων, μειώθηκε κατά 2% στην ΕΕ το 2022, έναντι αύξησης 45% στην Ασία και 19% στη Βόρεια Αμερική.

Οι παραγωγικές επενδύσεις το 2022 ανήλθαν στο 15% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ έναντι 11% στην ΕΕ και αποτελούν μέρος μιας ανησυχητικής μακροπρόθεσμης τάσης.

Τα τελευταία 10 χρόνια, η Ευρώπη παρουσιάζει ένα χάσμα στις παραγωγικές επενδύσεις κατά 1,5 έως 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ σε σχέση με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ΕΤΕπ.

Η πλειοψηφία των ομοσπονδιών μελών της ομοσπονδίας ευρωπαΪκών επιχειρήσεων (Business Europe) θεωρεί ότι η ελκυστικότητα της ΕΕ ως επενδυτικός προορισμός για τις παγκόσμιες επιχειρήσεις έχει μείνει στάσιμη ή και μειωθεί κατά το τελευταίο έτος και το 54% θεωρεί ότι ο διοικητικός φόρτος έχει αυξηθεί κατά το προηγούμενο έτος ως συνέπεια των νομοθετικών αλλαγών που εισήγαγε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι καινούργια, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες χάνουν συνεχώς έδαφος έναντι των εταιρειών των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

Αυτό οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των διαφορών στην εταιρική διακυβέρνηση, την καινοτομία, τη ρύθμιση και την πρόσβαση σε κεφάλαια και αντανακλάται σε 10 κρίσιμους δείκτες που συγκεντρώσαμε παρακάτω:

1. Κεφαλαιοποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς:

– ΗΠΑ: 35,8 τρισεκατομμύρια δολάρια (στις 8 Μαρτίου 2023)

– Ευρώπη: 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια (στις 8 Μαρτίου 2023)

2. Αύξηση εσόδων:

– ΗΠΑ: 10.1% (2022)

– Ευρώπη: 7,6% (2022)

3. Περιθώρια κέρδους:

– ΗΠΑ: 12.3% (2022)

– Ευρώπη: 10,2% (2022)

4. Δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α):

– ΗΠΑ: 3,4% του ΑΕΠ (2022

– Ευρώπη: 2,3% του ΑΕΠ (2022)

5. Τεχνολογική πρωτοπορία:

– ΗΠΑ: Έδρα των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Apple, Microsoft, Amazon και Alphabet (Google).

– Ευρώπη: Υπολείπεται σε βασικούς τεχνολογικούς τομείς, όπως οι ημιαγωγοί, το λογισμικό και η τεχνητή νοημοσύνη.

6. Παγκόσμιο μερίδιο αγοράς σε κρίσιμους τομείς:

– ΗΠΑ: Κέρδισαν μερίδιο αγοράς σε κλάδους όπως η τεχνολογία, η υγειονομική περίθαλψη και τα χρηματοοικονομικά.

– Ευρώπη: Έχασε μερίδιο αγοράς σε κλάδους όπως η μεταποίηση, η αυτοκινητοβιομηχανία και η ενέργεια.

7. Αριθμός «μονόκερων»:

– ΗΠΑ: 558 (Ιανουάριο2 του 2023)

– Ευρώπη: 128 (Ιανουάριο2 του 2023)

8. Χρηματοδότηση από επιχειρηματικά κεφάλαια:

– ΗΠΑ: 156,7 δισ. δολάρια (2022)

– Ευρώπη: 42,5 δισ. δολάρια (2022)

9. Δημόσιες εγγραφές στο Χρηματιστήριο (IPO):

– ΗΠΑ: 230 δημόσιες εγγραφές (2022)

– Ευρώπη: 120 δημόσιες εγγραφές (2022)

10. Απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς:

– ΗΠΑ: S&P 500 με άνοδο 6,2% (2023)

– Ευρώπη: Euro Stoxx 500 με πτώση 6,8% (2023)

Διαβάστε ακόμη 

Ναυτιλία: «Χρυσές εποχές» για τα δεξαμενόπλοια – Η εικόνα για τα φορτηγά πλοία

Νέος κύκλος επενδύσεων των Ισραηλινών στην Αθήνα (pics)

Lifting σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς – Πότε βγαίνουν στους δρόμους τα πρώτα υπερσύγχρονα λεωφορεία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version