Η Τερέζα Μέι γνώρισε χθες μία συντριπτική ήττα και η αλήθεια ήταν ότι όλοι περίμεναν ότι η συμφωνία περί Brexit δεν θα περνούσε, λίγοι όμως ανέμεναν το μέγεθος της πανωλεθρίας που θα πάθαινε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε με ψήφους 432 κατά και 202 υπέρ τη Συμφωνία της βρετανικής κυβέρνησης με την Ευρωπαική Ένωση για το Brexit.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο όμως ήλπιζαν για ένα πιο διαχειρίσιμο αποτέλεσμα με μία μικρότερη των 100 ψήφων διαφορά.
Σήμερα θα συζητηθεί η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που υπέβαλε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η αξιωματική αντιπολίτευση, δια του αρχηγού της Τζέρεμι Κόρμπιν. Ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πρόταση μομφής δεν θα περάσει καθώς η συμπολίτευση θα στηρίξει Μέι αποτρέποντας οποιαδήποτε απόπειρα των Εργατικών να οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές.
Κάποιοι σπεύδουν να μιλήσουν για παραίτηση της Τερέζα Μέι, ωστόσο και αυτό είναι ένα σενάριο που δεν μοιάζει πιθανό.
Αντίθετα οι πιθανές εναλλακτικές είναι:
1) Να έλθει η κυβέρνηση με νέο σχέδιο αποχώρησης στη Βουλή σε μια εβδομάδα
2) Να μεταβεί η Τερέζα Μέι αμέσως στις Βρυξέλλες για να εκθέσει στην διαπραγματευτική ομάδα τα σημεία διαφωνίας των βουλευτών
3) Να προτείνει εναλλακτική λύση όσον αφορά το backstop, την εγγύηση των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία, το αγκάθι που οδήγησε στην απόρριψη της Συμφωνίας. Παράλληλα θα κρατήσει όλα τα υπόλοιπα σημεία της που αφορούν το καθεστώς των 3,5 εκατομ. ευρωπαίων πολιτών, που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 1 εκατομ. Βρετανών που ζουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ελεύθερο εμπόριο, τη συνεργασία σε επίπεδο ασφάλειας και επιστημονικής έρευνας, την 18μηνη μεταβατική περίοδο, δηλαδή το σύνολο των ήδη συμφωνηθέντων. Από πλευράς βουλευτών, θα είναι αδύνατον να απορρίψουν μια βελτιωμένη συμφωνία για το backstop και να επωμισθούν το βάρος μιας άναρχης εξόδου που δεν την επιθυμεί κανείς.
Ταυτόχρονα, βουλευτές καταρτίζουν πρόταση για να καθυστερήσει η διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, τόνισαν υπουργοί της κυβέρνησης σε επικεφαλής μεγάλων εταιρειών κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, αποκάλυψε πηγή που συμμετείχε στη συνδιάλεξη.
Στη συζήτηση κορυφαίων κυβερνητικών υπουργών και επιχειρηματιών συζητήθηκε το ενδεχόμενο η ημερομηνία του Brexit — θεωρητικά η 29η Μαρτίου 2019 — να αναβληθεί.
Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ και ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ είπαν ότι «καταρτίζεται μια πρόταση για την καθυστέρηση (της εφαρμογής) του Άρθρου 50», σύμφωνα με τον επικεφαλής μιας μεγάλης βρετανικής εταιρείας, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση και μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Πρόσθεσε ότι οι επιχειρηματίες έθεσαν επίσης το ζήτημα της πιθανότητας το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. «Κάνουν φιλότιμη προσπάθεια για να πείσουν πως ξέρουν τι θα γίνει, αλλά κανείς δεν γνωρίζει», σχολίασε η πηγή αυτή. «Θα χρειαστεί να περιμένουμε για να δούμε τι θα φέρει η προσπάθεια δημιουργίας συναίνεσης στο κοινοβούλιο».
Δείτε τα εξώφυλλα του βρετανικού Τύπου για τη συντριβή της Μέι:
All the front pages from Theresa May’s stunning Brexit loss https://t.co/3w42n9teOO pic.twitter.com/w6TdZVsKHr
— Mark Di Stefano ?? (@MarkDiStef) 15 Ιανουαρίου 2019
Όταν πάντως ανακοινώθηκε στη Βουλή το αποτέλεσμα, απέξω ξέσπασαν ξέφρενοι πανηγυρισμοί. Τα συνθήματα που ακούγονταν ήταν πολλά και αλληλοσυγκρουόμενα, καθώς άλλοι φώναζαν να σταματήσει το Brexit και η Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ, άλλοι καλούσαν σε νέο δημοψήφισμα και άλλοι ζητούσαν την αποχώρηση δίχως καμία συμφωνία και όρους (άτακτο Brexit)
Πηγή: protothema.gr