Στο ναδίρ βρίσκονται οι σχέσεις Καταλονίας – Μαδρίτης μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, βαθαίνοντας έτσι τη συνταγματική κρίση στην Ισπανία.
Μετά την άρνηση του Μαριάνο Ραχόι να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, πολιτικοί αναλυτές και οικονομολόγοι προσπαθούν να χαρτογραφήσουν την επόμενη μέρα για την Καταλονία.
Ο επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης, Κάρλος Πουτζδεμόν, είπε σήμερα ότι το δημοψήφισμα είναι δεσμευτικό και πρέπει να γίνει δεκτό από τη Μαδρίτη, με την οποία δεν είχε καμία επαφή μετά την ψηφοφορία, ενώ ζήτησε διεθνή διαμεσολάβηση για το θέμα. Ο Ο Πουτζδεμόν ακολούθησε σκληρή γραμμή, λέγοντας ότι θα υπάρξουν νομικές κυρώσεις εναντίον όσων είναι υπεύθυνοι για τη βία που προκλήθηκε την Κυριακή κι ότι θα διώξει από το αστυνομικό σώμα όλους τους «Ισπανούς», όπως μεταδίδει το Reuters.
Αν η Καταλονία πάει ένα βήμα παραπέρα και κηρύξει ανεξαρτησία, η ισπανική κυβέρνηση μπορεί να αντιδράσει παίρνοντας την εξουσία από την καταλανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Βολφάνγκο Πικόλι, πρόεδρος της συμβουλευτικής Teneo Intelligence. O Πουτζδεμόν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας μέσα στην εβδομάδα. Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να ενεργοποιήσει το Άρθρο 155 του Συντάγματος, το οποίο του δίνει το δικαίωμα να πάρει την εξουσία από την καταλανική κυβέρνηση. Πέρα από το ρίσκο των παρατεταμένων διαδηλώσεων, η κίνηση αυτή μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ευρύτερη πολιτική σκηνή της χώρας» τονίζει ο Πικόλι.
Οι διαδηλώσεις αναμένεται να κλιμακωθούν την Τρίτη, καθώς τα συνδικάτα και οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωροήσουν σε γενική απεργία, διαμαρτυρόμενοι για την αστυνομική βία.
Ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης, Τζόρντι Τουρούλ, είπε τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους, ότι περίπου 2,26 εκατ. Καταλανοί ψήφισαν την Κυριακή, εκ των οποίων το 90% τάσσεται υπερ της ανεξαρτησίας της επαρχίας. Σύμφωνα με το CNBC, πάντως, η προσέλευση των πολιτών ήταν χαμηλή, περίπου στο 42% του πληθυσμού.
Θέση για το θέμα έλαβε και η Κομισιόν ζητώντας από τις δύο πλευρές να αποφύγουν τις συγκρούσεις και να ξεκινήσουν τον διάλογο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτη Σχοινά, οποιαδήποτε οντότητα δημιουργούνταν ως απόρροια ενός νόμιμου δημοψήφισματος θα ήταν και αμέσως εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.