search icon

Ευρώπη

Η ΕΚΤ κρατάει σταθερά τα επιτόκια, ενδεχομένως για τελευταία φορά

Oλα δείχνουν ότι πρόκειται για την τελευταία περίοδο αναμονής πριν η ΕΚΤ πατήσει τη σκανδάλη για τη μείωση των επιτοκίων, κάτι που αναμένεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τον ερχόμενο Ιούνιο

Αμετάβλητα για πέμπτη και ενδεχομένως τελευταία φορά, διατήρησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης, κρατούν το κόστος δανεισμού σταθερό σε υψηλό όμως επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο, με σκοπό να θέσουν υπό έλεγχο τον πρωτοφανή, για τα δεδομένα της Ευρωζώνης, πληθωρισμό.

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για την τελευταία περίοδο αναμονής πριν η ΕΚΤ πατήσει τη σκανδάλη για τη μείωση των επιτοκίων, κάτι που αναμένεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο, φτάνοντας το 2,4%, ποσοστό που δεν βρίσκεται πολύ μακριά από το στόχο της ΕΚΤ, δηλαδή περίπου στο 2%.

Μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις από τα μέσα του 2022 έως τα τέλη του περασμένου έτους, το επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ βρίσκεται επί του παρόντος στο ρεκόρ του 4%. Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης, ο οποίος ξεπέρασε το 10% στα τέλη του 2022, μειώνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες και η ΕΚΤ εκτιμά ότι θα κυμανθεί κοντά στο 2% μέχρι το 2025.

Η ΕΚΤ, έχει το βλέμμα της στραμμένο και στις υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες της υφηλίου, όπως στην αμερικανικής FED αλλά και της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, η οποία μείωση ήδη τα επιτόκια δανεισμού, με σκοπό να εκτιμήσει το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να αλλάξει ταχύτητα, για να ενισχύσει μεν την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, χωρίς όμως να τροφοδοτήσει εκ νέου πληθωριστικές πιέσεις. Χαμηλότερα επιτόκια στην Ευρωζώνη, σε σχέση με τις ΗΠΑ για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσουν ορισμένους επενδυτές να αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις αλλού, με αποτέλεσμα το ευρώ να αποδυναμωθεί σε σχέση με άλλα νομίσματα κάτι που θα καταστήσει, ενδεχομένως, τις εισαγωγές ακριβότερες, κάτι που επηρεάσει εκ νέου τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΚΤ, “Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ. Οι εισερχόμενες πληροφορίες επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές την προηγούμενη αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός συνέχισε να μειώνεται, καθοδηγούμενος από τον χαμηλότερο πληθωρισμό των τιμών των ειδών διατροφής και των αγαθών. Οι περισσότεροι δείκτες μέτρησης του υποκείμενου πληθωρισμού υποχωρούν, ο ρυθμός αύξησης των μισθών μετριάζεται σταδιακά και οι επιχειρήσεις απορροφούν μέρος της ανόδου του κόστους εργασίας στα κέρδη τους. Οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν περιοριστικές και οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων εξακολουθούν να επιδρούν ανασταλτικά στη ζήτηση, συμβάλλοντας στην ώθηση του πληθωρισμού προς τα κάτω. Όμως οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές είναι ισχυρές και διατηρούν τον πληθωρισμό των τιμών των υπηρεσιών σε υψηλά επίπεδα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα που συμβάλλουν σημαντικά στην εξελισσόμενη διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής του θα παραμείνουν επαρκώς περιοριστικά για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο. Εάν η επικαιροποιημένη αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική ενίσχυε περαιτέρω την πεποίθησή του ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο κατά τρόπο διαρκή, θα κρινόταν ενδεδειγμένο να μειωθεί το τρέχον επίπεδο περιορισμού της νομισματικής πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση, το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που βασίζεται στα εκάστοτε διαθέσιμα στοιχεία και να λαμβάνει αποφάσεις από συνεδρίαση σε συνεδρίαση για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της κατάλληλης διάρκειας της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, και δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων.

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως.

Πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP)

Το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP κατά τη λήξη τους στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2024. Στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του έτους, σκοπεύει να μειώσει το μέγεθος του χαρτοφυλακίου PEPP κατά 7,5 δισ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο.

Διαβάστε ακόμη 

Παπαθανάσης: Αίτημα για την 4η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης 2,3 δισ. ευρώ

Χίλντερμπραντ (BlackRock): Η Ελλάδα πέτυχε την πιο εκπληκτική ιστορία μακροοικονομικής επανόδου

Βαθιά υποτιμημένες οι τράπεζες παγκοσμίως – Πώς ο ελληνικός κλάδος μπορεί να «πιάσει» υψηλότερες αποτιμήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version