search icon

Ευρώπη

Η Δανία αποφασίζει για τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Αμυντική Πολιτική

Το φάντασμα του Μάαστριχτ, όταν η Δανία εξασφάλισε την εξαίρεσή της από την κοινή πολιτική άμυνας της ΕΕ, δεν φοβίζει την Κοπεγχάγη

Ο καλύτερος σύμμαχος υπέρ της περαιτέρω ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται, αναντίρρητα, άθελά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς μετά την εισβολή του καθεστώτος του στην Ουκρανία, η ΕΕ γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή.

Το τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η Δανία. Η χώρα που έχει εδώ και 30 χρόνια το δικαίωμα αυτοεξαίρεσης από το κοινό νόμισμα και την κοινή αμυντική πολιτική της ΕΕ, φαίνεται να αποφασίζει μετά από δημοψήφισμα να γίνει τελικά μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EΟA).

Μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στη Δανία έλαβε χώρα μια ιστορική αλλαγή πολιτικής. «Οι ιστορικές εποχές απαιτούν ιστορικές αποφάσεις», είχαν δηλώσει οι μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Μια τεράστια ώθηση στις αμυντικές δαπάνες συμφωνήθηκε από το κοινοβούλιο τον Μάρτιο, με επιπλέον 1 δισ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια. Το φάντασμα του Μάαστριχτ, όταν η Δανία εξασφάλισε την εξαίρεσή της από την κοινή πολιτική άμυνας της ΕΕ, δεν φοβίζει την Κοπεγχάγη.

Τα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα μαζί με την Αριστερά ζήτησαν την καταψήφιση της συμμετοχής της Δανίας στην κοινή πολιτική άμυνας της ΕΕ. Ωστόσο, ο συνασπισμός ακροδεξιάς και ακροαριστεράς δεν φαίνεται να είναι αρκετός, καθώς οι περισσότεροι πολίτες της Δανίας φαίνεται να αποφασίζουν, έπειτα από 30 χρόνια, να βρεθούν στον πυρήνα της ΕΕ. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι ακόμα βέβαιο, καθώς υπάρχει ένα ισχυρό ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων, οι οποίοι θα μπορούσαν να αλλάξουν το τελικό αποτέλεσμα.

Οι Δανοί πολίτες γνωρίζουν άριστα ότι η ΕΕ είναι μια στρατιωτική σαρανταποδαρούσα, καθώς λειτουργεί με περίπου 178 διαφορετικά οπλικά συστήματα, ενώ οι ΗΠΑ με 30. Για παράδειγμα, η ΕΕ διαθέτει 17 διαφορετικούς τύπους αρμάτων μάχης. ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μόλις έναν. Ωστόσο, οι τελευταίοι ευρωσκεπτικιστές μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, φαίνεται ότι αλλάζουν άρδην την πολιτική τους απέναντί της.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 8 το πρωί σήμερα και κλείνουν στις 8 το βράδυ απόψε τοπική ώρα. 4.262.439 Δανοί είχαν δικαίωμα ψήφου. 185 Δανοί έχουν τα 18α γενέθλιά τους σήμερα, συνεπώς έγιναν οι νεότεροι ψηφοφόροι της χώρας, ενώ ο γηραιότερος ψηφοφόρος είναι 108 ετών.

Την ίδια στιγμή, η Κροατία θα γίνει το επόμενο κράτος μέλος της Ευρωζώνης, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι το Ζάγκρεμπ πληροί όλα τα κριτήρια για να γίνει μέλος της Ευρωζώνης από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Διαβάστε ακόμη

Μια τρύπα στο… πετρέλαιο: Οι κυρώσεις δεν κατάφεραν να σταματήσουν τον Πούτιν (πίνακες)

Ευρωαγορές: Συνεχίζονται οι απώλειες μετά το αρνητικό κλείσιμο του Μαΐου

Κομισιόν: Η Κροατία πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ευρωζώνη από το 2023

 

Exit mobile version