Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας παρουσίασε σήμερα στην μηνιαία της έκθεση τις προτάσεις της ώστε να επιβάλει περισσότερο κόστος από τις μελλοντικές τραπεζικές κρίσεις, στις κυβερνήσεις και στους πιστωτές τους, παρά στους φορολογούμενους άλλων κρατών-μελών.

Οι προτάσεις αυτές σκοπεύουν να δώσουν νέες εξουσίες στο ταμείο διάσωσης της Ένωσης, τον ESM, και να αλλάξουν τους όρους των συμβολαίων των κρατικών ομολόγων.
Η γερμανική κεντρική τράπεζα δήλωσε πως ανησυχεί ότι οι ad hoc ρυθμίσεις που έχουν τεθεί σε ισχύ για να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα κρίση χρέους της Ευρωζώνης, δεν είναι αρκετές για να εξαλείψουν κινδύνους για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η Bundesbank υποστηρίζει ότι η ικανότητα της χώρας να διαχειριστεί μελλοντικές κρίσεις, πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω, ακόμη και ελλείψει κάποιας συμφωνίας να μετακινηθεί προς μια πλήρη δημοσιονομική ή πολιτική ένωση στην Ευρωζώνη.

Πρότεινε να δοθούν νέες εξουσίες στον ESM για να συντονίζει ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις χρέους για να επιταχύνει οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους και να καταστήσει τη διαδικασία πιο διάφανη. Επίσης τόνισε ότι ο ESM θα πρέπει να αναλάβει αρμοδιότητες για να επιβλέπει τους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων και να ενισχύει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης, που ασκούνται αυτή τη στιγμή από την Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Επαναδιατύπωσε ακόμη τις προτάσεις για την εισαγωγή ρητρών στις συμβάσεις κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, που αυτομάτως επεκτείνουν την περίοδο λήξης κατά τρία χρόνια εάν μια κυβέρνηση ζητήσει βοήθεια από τον ESM.

Βλέπει ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας τους επόμενους μήνες

Η γερμανική οικονομία θα ανακάμψει τους επόμενους μήνες μετά από ένα αδύναμο β’ τρίμηνο και οι τυχόν επιπτώσεις από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο εγγύς μέλλον θα μπορούσαν να περιοριστούν, επισημαίνει η Bundesbank στην μηνιαία έκθεσή της.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης είδε το πρώτο τρίμηνο πτώση της βιομηχανικής της παραγωγής, μείωση των παραγγελιών και μια πτώση των εξαγωγών που δημιουργούν αμφιβολίες για τις προοπτικές της και υποδεικνύει ότι η Γερμανία μπορεί να υποκύψει στην ευρύτερη παγκόσμια επιβράδυνση.

Αλλά η Bundesbank απέρριψε αυτές τις ανησυχίες.

«Η βασική τάση παραμένει αρκετά ισχυρή και η οικονομική παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού τρίμηνο», δήλωσε η κεντρική τράπεζα.

«Οι κατευθυντήριοι παράγοντες της εγχώριας που ωθούν στην ανάκαμψη παραμένουν άθικτοι, συμπεριλαμβανομένης και της εξαιρετικής αγοράς εργασίας, την αύξηση των πραγματικών μισθών και την επεκτατική της δημοσιονομικής πολιτικής», επισημαίνει.

Η τράπεζα επισημαίνει ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς τον αντίκτυπο του δημοψηφίσματος στην Βρετανία.