Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασετο σχέδιο για μια βιομηχανική πολιτική που θα βοηθήσει τις μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες και επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές απέναντι σε δύο υπαρξιακές απειλές: το υψηλό κόστος της ενέργειας και τις επιδοτήσεις που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τις αμερικανικές εταιρείες.
Κεντρικό στοιχείο του σχεδίου της Επιτροπής είναι η χαλάρωση των περιορισμών σχετικά με το πόσα χρήματα μπορούν να αντλήσουν οι κυβερνήσεις για κρατικές ενισχύσεις, ώστε να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την μετεγκατάσταση ευρωπαϊκών εταιρειών στις ΗΠΑ, η Κομισιόν προτείνει ως μια “λύση- γέφυρα” στα κράτη – μέλη να χρησιμοποιήσουν περίπου 225 δισεκατομμύρια ευρώ που απομένουν από τα 800 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάκαμψη μετά την COVID-19.
Μακροπρόθεσμα, η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν προτείνει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Κυριαρχίας για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, ώστε η ΕΕ να μπορέσει να ανταγωνιστεί, όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα.
Ωστόσο πολλά κράτη – μέλη της ΕΕ έχουν εκφράσει ήδη τη δυσαρέσκειά τους για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Κάποια από αυτά επισημαίνουν ότι εάν αρθούν τα όρια των επιδοτήσεων, οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, θα μπορέσουν να ενισχύσουν περισσότερο τις βιομηχανίες τους, με αποτέλεσμα να κατακερματιστεί η ευρωπαϊκή ενιαία αγορά.
Η Γαλλία πρωτοστατεί στην προσπάθεια περαιτέρω χαλάρωσης των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Αυστρίας, της Ιρλανδίας, της Δανίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας, με επιστολή που απέστειλαν στην Κομισιόν, αντιτίθενται σε έναν πόλεμο εμπορικού προστατευτισμού με τις ΗΠΑ. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, η Ιταλία, εξέφρασε επίσης τις επιφυλάξεις της, υπογραμμίζοντας ότι το 77% όλων των κρατικών ενισχύσεων που έχουν δοθεί στην ΕΕ, αφορούν δύο κράτη – μέλη.
Το όλο ζήτημα θα απασχολήσει τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στη Σύνοδο Κορυφής της 9ης και 10ης Φεβρουαρίου.
Διαβάστε ακόμη:
Το disaster story και το νέο σφυρί για την ιστορική Φιλκεράμ – Johnson