Σε «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την Ελλάδα για την επιστροφή ορισμένων από τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι συμμετέχει το Βρετανικό Μουσείο, σύμφωνα με τον Guardian.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, «τους τελευταίους μήνες εντείνονται οι εικασίες ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για την επιστροφή ορισμένων από τα Γλυπτά, τα οποία εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1832, μετά την αμφιλεγόμενη αρπαγή τους από τον Παρθενώνα από τον Βρετανό διπλωμάτη, Λόρδο Έλγιν».
Σύμφωνα με τον Guardian, «τον προηγούμενο μήνα ανώτεροι Έλληνες υπουργοί επιβεβαίωσαν ότι οι μυστικές συνομιλίες ανάμεσα στον πρόεδρο του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, και την ελληνική κυβέρνηση, συνεχίζονται επί τουλάχιστον έναν χρόνο.
Την Τετάρτη, η Telegraph ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιστροφή ορισμένων από τα Γλυπτά του Παρθενώνα υπό το καθεστώς δανεισμού στις αρχές του έτους».
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Guardian, πηγές από την Ελλάδα δηλώνουν ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία, διαψεύδοντας την πληροφορία.
Σε ανακοίνωσή του, το Βρετανικό Μουσείο αναφέρει: «Έχουμε δηλώσει δημοσίως ότι επιδιώκουμε ενεργά μια νέα συνεργασία για τον Παρθενώνα με τους φίλους μας στην Ελλάδα, και καθώς μπαίνουμε στη νέα χρονιά, οι εποικοδομητικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη».
Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη ότι παρόλο που ο Τζορτζ Όσμπορν από καιρό είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο συμφωνίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το Βρετανικό Μουσείο δεν είχε επιβεβαιώσει μέχρι σήμερα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικές συζητήσεις.
Σημειώνεται ότι χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα ανάψει το «πράσινο φως» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με την πάροδο του χρόνου, ως μέρος μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, η οποία θα δώσει τέλος στη διαμάχη που χρονολογείται από το 1800.
Το πρακτορείο έκανε λόγο για μαραθώνιες συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς όμως να έχει υπογραφεί τελική συμφωνία. Ωστόσο, λίγο αργότερα πηγές του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού διέψευσαν το δημοσίευμα.
Διαβάστε ακόμη
Πληθωρισμός: Η αγορά εργασίας «πονοκεφαλιάζει» τη Fed – Εν αναμονή των πρακτικών οι αγορές (πίνακες)
Meta: Πρόστιμο ύψους €390 εκατ. από την ΕΕ για τις προσωποποιημένες διαφημίσεις
Τετραήμερη εργασία: Ποια δημοφιλή εστιατόρια την υιοθετούν