search icon

Ευρώπη

Goldman Sachs: Τι λέει για τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας – Δε φοβάται για την ανάπτυξη στην Ευρώπη

Η μειωμένη προσφορά φυσικού αερίου θα μπορούσε, ωστόσο, να προκαλέσει σημαντικές, αν και προσωρινές, διαταραχές της παραγωγής σε όλη την Ευρώπη και να εντείνει την ενεργειακή κρίση

Οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην ευρωπαϊκή οικονομία μέσω (1) της μείωσης των εμπορικών συναλλαγών με την περιοχή, (2) της αυστηροποίησης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και (3) της χαμηλότερης προμήθειας φυσικού αερίου, εκτιμά η Goldman Sachs.

Παρόλα αυτά, η τράπεζα διαπιστώνει ότι οι όποιες εμπορικές επιπτώσεις είναι πιθανό να είναι περιορισμένες, καθώς η έκθεση των εξαγωγών της ζώνης του ευρώ στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι μικρή.

Από την άλλη πλευρά, οι πιο αυστηρές χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα μπορούσαν να έχουν αξιοσημείωτες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη, αν και δεν έχουν περιοριστεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των προηγούμενων γύρων εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Η ανάλυσή της αμερικανικής τράπεζας υποδηλώνει ότι οι δευτερογενείς επιπτώσεις μέσω της αγοράς φυσικού αερίου είναι οι σημαντικότερες που πρέπει να παρακολουθήσουμε. Ενώ η επίδραση των υψηλότερων τιμών χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου στους καταναλωτές πιθανότατα να μετριαστούν από την περιορισμένη μετακύλιση της χονδρικής προς τη λιανική και την κυβερνητική στήριξη, η GS διαπιστώνει ότι η μειωμένη προσφορά φυσικού αερίου θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές (αν και προσωρινές) διαταραχές της παραγωγής σε όλη την Ευρώπη.

Συνολικά, η ανάλυσή της τράπεζας υποδηλώνει ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη από τις αυξημένες εντάσεις μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας φαίνονται διαχειρίσιμοι, εκτός εάν οι εντάσεις κλιμακωθούν και οδηγήσουν απότομα σε αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες και περικοπές του ενεργειακού εφοδιασμού σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ενισχυμένη η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Σε άλλο note για την Ελλάδα η Goldman Sachs. αναφέρεται στις πολτικές εξελίσεις στη χώρας μας και επισημαίνει πως η η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά τη κυβέρνησης για τον χειρισμό της χιονοθύελλας την περασμένη εβδομάδα.

Έπειτα από μια έντονη συζήτηση, η συντηρητική κυβέρνηση, η οποία έχει μια άνετη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο των 300 εδρών κοινοβούλιο, κέρδισε με 156 ψήφους, καλύπτοντας το απαιτούμενο όριο των 151 ψήφων. O Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παραμείνει στη θέση του, διατηρώντας τη δυνατότητά του να εφαρμόσει το δημοσιονομικό σχέδιο για το 2022 και τις σχετικές ευκαιρίες χρηματοδότησης στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ, σχολίασε η αμερικανική τράπεζα.

Διαβάστε ακόμα:

Μεγάλη συρρίκνωση των λιανικών πωλήσεων τον Δεκέμβριο στη Γερμανία

Πατάει «πόδι» στην Ελλάδα το Facebook με την εξαγορά ελληνικής startup

Τι συμβαίνει με το Grimace Coin: Οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι και τα «ευκαιριακά» cryptos

Exit mobile version