H αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs επισημαίνει ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν για τις 30 Ιουνίου και τις 7 Ιουλίου οδήγησαν σε έντονη πολιτική αβεβαιότητα και αστάθεια στην αγορά. «Ενώ βλέπουμε σημαντική αβεβαιότητα γύρω από τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών, οι τρέχουσες προβλέψεις για τις έδρες δείχνουν τρία πιθανά αποτελέσματα. Πρώτον, εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα οι επερχόμενες εκλογές να οδηγήσουν σε ένα status quo. Δεύτερον, οι εκλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα κοινοβούλιο με αδιέξοδο, στο οποίο κανένα κόμμα ή συνασπισμός δεν θα επιτυγχάνει απόλυτη πλειοψηφία. Τρίτον, η ακροδεξιά θα μπορούσε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία και να λάβει σαφή εντολή διακυβέρνησης», υπογραμμίζουν οι αναλυτές του οίκου.
«Οι πολιτικές ομάδες έχουν αρχίσει να περιγράφουν τις πλατφόρμες οικονομικής πολιτικής τους. Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τόσο ο αριστερός συνασπισμός, όσο και η ακροδεξιά αντιτίθενται στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2023, η οποία αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης. Πιο πρόσφατα, ωστόσο, ο ηγέτης της ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά δήλωσε ότι η επανεξέταση του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν θα αποτελούσε “βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα” και μάλλον θα ερχόταν σε “μεταγενέστερο στάδιο”. Όσον αφορά τους φόρους, τόσο ο αριστερός συνασπισμός, όσο και η ακροδεξιά υποστηρίζουν τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια και τα τρόφιμα, καθώς και την επαναφορά ενός φόρου πλούτου. Ταυτόχρονα, η σημερινή κυβέρνηση και η κεντροδεξιά έχουν δεσμευτεί να μην αυξήσουν τους φόρους για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», συνεχίζει η τράπεζα.
«Εξετάζουμε τα τρία σενάρια για να εκτιμήσουμε τις πιθανές επιπτώσεις των εκλογών στις δημοσιονομικές προοπτικές της Γαλλίας. Ξεκινάμε με το status quo εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο θεωρούμε ότι είναι σε γενικές γραμμές συνεπές με την πάγια πρόβλεψή μας. Στη συνέχεια εξετάζουμε ένα σενάριο αδιεξόδου, στο οποίο ένα κοινοβούλιο με αδιέξοδο δεν επιτρέπει σε καμία πολιτική ομάδα να περάσει σημαντικά φορολογικά μέτρα ή μέτρα δαπανών. Τέλος, εξετάζουμε ένα σενάριο στο οποίο η ακροδεξιά εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία και επιτυγχάνει μια σημαντική δημοσιονομική επέκταση, με κόστος την περαιτέρω διεύρυνση του κρατικού spread. Οι υποθέσεις μας δείχνουν ότι ο λόγος του δημόσιου χρέους της Γαλλίας προς το ΑΕΠ θα σταθεροποιηθεί στο 113% του ΑΕΠ το 2027 σύμφωνα με το βασικό μας σενάριο, αλλά θα παραμείνει σε ανοδική τροχιά και θα φτάσει το 116% σύμφωνα με το αδιέξοδο και το 120% σύμφωνα με τα σενάρια επέκτασης», εκτιμούν οι οικονομολόγοι του οίκου.
«Επιστρέφοντας στις πιο μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές, έχουμε προηγουμένως υποστηρίξει ότι η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Γαλλίας βασίζεται σε μια διευκολυντική διαφορά επιτοκίου-ανάπτυξης και όχι σε μια αυστηρή συνάρτηση δημοσιονομικής αντίδρασης. Με μικρές προοπτικές αύξησης της δυνητικής ανάπτυξης και με τον πληθωρισμό να βρίσκεται ήδη κοντά στο 2%, θεωρούμε ότι οι ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού αποτελούν το κλειδί για τη διατήρηση της τροχιάς του χρέους σε συγκρατημένο επίπεδο. Το συνεχιζόμενο επεισόδιο πολιτικής αβεβαιότητας θα μπορούσε να ωθήσει τις δημοσιονομικές προοπτικές της Γαλλίας πίσω σε μια πιο δύσκολη ισορροπία, εάν το κόστος δανεισμού άρχιζε να προεξοφλεί το ενδεχόμενο περαιτέρω πολιτικής αβεβαιότητας», προβλέπει ο αμερικανικός οίκος.
«Αναμένουμε ότι οι μακροοικονομικές δευτερογενείς επιπτώσεις των πρόωρων εκλογών στην υπόλοιπη Ευρώπη θα παραμείνουν περιορισμένες και, ως εκ τούτου, δεν βλέπουμε επιπτώσεις για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, σε αυτό το στάδιο. Οι επιπτώσεις σε άλλους τομείς της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής θα μπορούσαν να είναι πιο ουσιαστικές, κατά την άποψή μας, καθώς οποιαδήποτε μεγάλα θεσμικά βήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα απαιτούσαν πιθανότατα κοινοβουλευτική έγκριση και θα μπορούσαν να παρεμποδιστούν από μια πλειοψηφία αποκλεισμού», καταλήγει η Goldman Sachs.
Διαβάστε ακόμη
Πλειστηριασμοί: Τι «κλήρωσε» για το ακίνητο Λαϊνόπουλου και άλλα «βαριά σφυριά»
Στα χέρια του CVC η κορυφαία χρηματιστηριακή της Βρετανίας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ