Την εκτίμηση ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ήδη βρίσκεται σε κατάσταση ύφεσης διατυπώνει η Goldman Sachs, η οποία εκπέμπει σήμα κινδύνου για το ΑΕΠ της Γηραιάς Ηπείρου.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων της αμερικανικής τράπεζας, η ύφεση θα διαρκέσει έως τουλάχιστον το τέλος του 2022, δηλαδή καθ’ όλη τη διάρκεια του β’ εξαμήνου, με το ΑΕΠ να περιορίζεται κατά 0,1% στο γ’ τρίμηνο και κατά 0,2% στο δ’ τρίμηνο.
Πάντως, η χρονική διάρκεια του φαινομένου δεν πρόκειται να είναι μεγάλη, καθώς από το 2023 αναμένεται επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Όσον αφορά τους λόγους αυτής της αναταραχής, η Goldman Sachs παραπέμπει στην ενεργειακή κρίση, στο τέλος της μετα-πανδημικής ανάκαμψης του κλάδου των υπηρεσιών, στο ασθενέστερο παγκόσμιο momentum, καθώς και στην πρόσφατη πολιτική κρίση στη γειτονική Ιταλία.
Εξετάζοντας τις χώρες κατά μόνας, η επενδυτική τράπεζα διαμηνύει ότι Γερμανία και Ιταλία θα έχουν σίγουρα ύφεση στο β’ τρίμηνο. Αντίθετα, Ισπανία και Γαλλία θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται.
Δεν αποκλείει πάντως, η κατάσταση για την Ευρωζώνη να αποδειχθεί ακόμη πιο δυσμενή, εφόσον οι αναταράξεις στις ροές φυσικού αερίου καταστούν πιο έντονες ή εφόσον οι πιέσεις στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων προσλάβουν μορφή χιονοστιβάδας.
Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το τι μέλλει γενέσθαι στις ΗΠΑ, καθώς αν η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη βυθιστεί στην ύφεση, όπως προβλέπουν αρκετοί αναλυτές, τότε αυτό αναπόφευκτα θα έχει επιπτώσεις και στη Γηραιά Ήπειρο.
Πέραν όλων των παραπάνω παραμέτρων, στις αρνητικές προοπτικές της Ευρωζώνης -και της παγκόσμιας οικονομίας ευρύτερα- συμβάλλει και η συντονισμένη επιλογή των κεντρικών τραπεζών να προχωρήσουν σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, με στόχο την αντιμετώπιση του εκτός ελέγχου πληθωρισμού.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε την Πέμπτη στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2011, αναθεωρώντας τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης (από 0% σε 0,5%). Σήμερα, παράλληλα, η Federal Reserve, δηλαδή η αμερικανική κεντρική τράπεζα, αναμένεται να κάνει παρέμβαση 75 μονάδων βάσης στα επιτόκια (από 1,5% σε 2,25%).
Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.
Διαβάστε επίσης:
Η μάχη της ταράτσας: Φωτοβολταϊκά ή ηλιακός; (pics)
Θάλεια Αγούδημου: Στο σφυρί μεζονέτα της στη Βουλιαγμένη (pics)