Για μια ηπιότερη ύφεση στην Ευρωζώνη, σε σχέση με ό,τι αναμενόταν πριν λίγο καιρό, κάνει λόγο η Goldman Sachs, η οποία βλέπει μια σειρά ανθεκτικών στοιχείων, τα οποία δύναται να περιορίσουν τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης στο ΑΕΠ της Γηραιάς Ηπείρου.
Παρότι δεν αναθεωρεί την πρόβλεψη για ύφεση κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα σπεύδει πλέον να επισημάνει ότι η μεταβολή του ΑΕΠ θα είναι ηπιότερη απ’ ό,τι αρχικά υπολογιζόταν.
Και οι λόγοι είναι οι εξής:
- Τα μακροοικονομικά στοιχεία (ΑΕΠ, βιομηχανική παραγωγή, λιανικές πωλήσεις) έχουν αποδειχθεί πιο ανθεκτικά απ΄ ό,τι αναμενόταν, με τη μεταποίηση να έχει προσαρμοστεί εντυπωσιακά καλά στις υψηλές ενεργειακές τιμές.
- Οι γεμάτες αποθήκες φυσικού αερίου και η πτώση της των τιμών έχουν περιορίσει τον κίνδυνο διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος με… δελτίο, αποφεύγοντας έτσι μια ζημιογόνα διακοπή της ενεργειακής προμήθειας.
- Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παρείχαν ενεργειακή στήριξη της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ για το 2022, η οποία αναμένεται να επεκταθεί και το 2023.
Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση δεν είναι εντελώς ρόδινη και η ανάκαμψη από τον φετινό «δύσκολο» χειμώνα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Κι αυτό, σύμφωνα με την Goldman Sachs, εξηγείται από τις παρακάτω παραμέτρους:
- Η επάρκεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένει εύθραυστη και λειτουργεί ως πηγή αβεβαιότητας για τον επόμενο χειμώνα.
- Η δημοσιονομική πολιτική είναι πιθανό να δράσει ως σημαντικό εμπόδιο στην ανάπτυξη του 2023-2024, μόλις τα έκτακτα μέτρα ενεργειακής στήριξης αρχίσουν να λήγουν.
- Μια ενδεχόμενη μείωση των προμηθειών αερίου θα επιφέρει σημαντικό «χτύπημα» στην παραγωγή, παρά το γεγονός ότι οι οικονομίες μπορούν να υποβαθμίσουν μεσοπρόθεσμα το κόστος, μέσω της σταδιακής απεξάρτησης από το αέριο στον τομέα της παραγωγής.
Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, η Goldman Sachs προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί οριακά κατά 0,1% το 2023, προτού ανακάμψει κατά 1,4% το επόμενο έτος, δηλαδή το 2024.
Πληθωρισμός έως 11,7%
Η επενδυτική τράπεζα, στο μεταξύ, εκτιμά ότι το πληθωριστικό φαινόμενο θα κορυφωθεί τον Δεκέμβριο του 2022, όταν και φθάσει στο 11,7% για τον γενικό δείκτη και στο 5,4% για τον «σκληρό» δείκτη (εξαιρώντας την ενέργεια και τα τρόφιμα-αλκοόλ-καπνό).
Η ανοδική τάση, όπως εξηγείται στο σχετικό report, θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2023, ενόσω οι τιμές των αγαθών θα «παγώνουν», με αποτέλεσμα ο «σκληρός» δείκτης να περιορίζεται στο 3,1% το 2023 και στο 2,2% το 2024.
Κορύφωση των επιτοκίων στο 3%
Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η ηπιότερη ύφεση του 2023 θα οδηγήσει τους Ευρωπαίους τραπεζίτες σε μια σωρευτική αύξηση κατά 150 μονάδες βάσης, προτού ολοκληρωθεί ο τρέχων κύκλος σύσφιγξης.
Συγκεκριμένα, η Goldman Sachs περιμένει μια παρέμβαση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο, ακόμη 50 μονάδων βάσης τον Φεβρουάριο, 25 μονάδων βάσης τον Μάρτιο και ακόμη 25 μονάδων βάσης τον Μάιο.
Έτσι, το επιτόκιο καταθέσεων εκτιμάται ότι θα φθάσει από το 1,5% σήμερα στο 3% τον Μάιο του 2023.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα υψηλότερα επιτόκια (σήμερα βρίσκονται στο 1,5% για το επιτόκιο καταθέσεων και στο 2% για το βασικό επιτόκιο), παρότι συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, εντούτοις περιορίζουν τις προοπτικές της ανάπτυξης και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού.
Διαβάστε επίσης