Μετά το Brexit, η Βρετανία έχει «σημαντικά χαμηλότερες επιδόσεις» σε σχέση με άλλες προηγμένες οικονομίες, επισημαίνει νέα ανάλυση της Goldman Sachs, η οποία αποσκοπεί στην ποσοτικοποίηση του οικονομικού κόστους του «διαζυγίου» της Γηραιάς Αλβιώνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε report της με τίτλο «The Structural and Cyclical Costs of Brexit», οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας εκτιμούν ότι η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 5% λιγότερο τα τελευταία οκτώ χρόνια σε σχέση με άλλες οικονομίες αντίστοιχου μεγέθους.
Ωστόσο, το πραγματικό πλήγμα για τη βρετανική οικονομία θα μπορούσε να είναι από 4% έως 8% του πραγματικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας, ανέφερε η τράπεζα, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν στην ακριβή αξιολόγηση των επιπτώσεων του Brexit, καθώς το ίδιο χρονικό διάστημα σημαδεύτηκε και από άλλα οικονομικά γεγονότα, όπως η πανδημία και η ενεργειακή κρίση. Το πραγματικό ΑΕΠ είναι ένας δείκτης ανάπτυξης που έχει προσαρμοστεί με βάση τον πληθωρισμό.
Η Goldman Sachs απέδωσε την οικονομική υστέρηση σε τρεις βασικούς παράγοντες: το μειωμένο εμπόριο, τις ασθενέστερες επιχειρηματικές επενδύσεις και την έλλειψη εργατικού δυναμικού ως αποτέλεσμα της μειωμένης μετανάστευσης από την ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε με 52% έναντι 48% υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στις 23 Ιουνίου 2016, αλλά αποχώρησε επίσημα από την Ένωση στις 31 Ιανουαρίου 2020.
Μέχρι σήμερα, το εμπόριο αγαθών του Ηνωμένου Βασιλείου υπολείπεται των επιδόσεων άλλων προηγμένων οικονομιών κατά περίπου 15% μετά την ψήφο υπέρ της αποχώρησης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, ενώ οι επιχειρηματικές επενδύσεις υπολείπονται «σημαντικά» των επιπέδων πριν από το δημοψήφισμα.
Εν τω μεταξύ, η μετανάστευση από την ΕΕ έχει μειωθεί – μια βασική υπόσχεση της εκστρατείας για την έξοδο- μόνο και μόνο για να αντικατασταθεί από μια λιγότερο οικονομικά ενεργή «γενιά» μεταναστών εκτός ΕΕ, κυρίως φοιτητών, αναφέρει η έρευνα, σύμφωνα με το CNBC.
«Συνολικά, τα στοιχεία δείχνουν ένα σημαντικό μακροπρόθεσμο κόστος παραγωγής του Brexit», ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης.
Η τράπεζα σημείωσε ότι η μείωση του εμπορίου ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες και η υποαπόδοση των επενδύσεων ήταν «πιο έντονη» από ό,τι αναμενόταν. Ωστόσο, ανέφερε ότι οι αλλαγές στα μεταναστευτικά πρότυπα συνεπάγονται τις σημαντικότερες κυκλικές επιπτώσεις για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου – και ειδικότερα για τον πληθωρισμό.
Το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου έχει μόλις και μετά βίας αυξηθεί πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα και σήμερα βρίσκεται 4% πάνω από το επίπεδο στα μέσα του 2016, αναφέρουν οι αναλυτές. Αυτό συγκρίνεται με 8% για τη ζώνη του ευρώ και 15% για τις ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει υψηλότερο πληθωρισμό κατά την περίοδο αυτή, με τις τιμές καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο να αυξάνονται κατά 31% από τα μέσα του 2016 σε σύγκριση με 27% στις ΗΠΑ και 24% στη ζώνη του ευρώ.
Ενώ η έκθεση σημειώνει ότι οι νέες εμπορικές συμφωνίες εκτός ΕΕ θα μπορούσαν ενδεχομένως να μετριάσουν το κόστος του Brexit, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το όφελος είναι πιθανό να είναι μικρό.
Η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Αυστραλία θα ενισχύσει το βρετανικό ΑΕΠ κατά 0,08% ετησίως, ενώ ο οικονομικός αντίκτυπος μιας νέας εμπορικής συμφωνίας με την Ελβετία δεν είναι ακόμη σαφής.
Εν τω μεταξύ, τα χρονοδιαγράμματα για τις μελλοντικές νέες εμπορικές συμφωνίες με σημαντικούς εταίρους όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.
Διαβάστε ακόμη
Πλειστηριασμοί: Σε νέο σφυρί το ακίνητο – «φιλέτο» των 16 στρεμμάτων στην πόλη της Κέρκυρας (pics)
Σε ρότα υλοποίησης η μαρίνα για mega-yacht στην Κέρκυρα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ