search icon

Ευρώπη

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Κίνδυνοι για τις αναδυόμενες αγορές από τα υψηλά αμερικανικά επιτόκια

«Είναι ένα πολύ πιο σοβαρό ζήτημα για τις χώρες όπου ο αντίκτυπος των υψηλών επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιο βαθύς - σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς», δήλωσε η Γκεοργκίεβα

Υποβάθμισε την προοπτική οποιουδήποτε αρνητικού αντίκτυπου από την απόκλιση της νομισματικής πολιτικής μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, λέγοντας ωστόσο ότι τα ζητήματα θα μπορούσαν να είναι πιο έντονα στις αναδυόμενες αγορές.

Τα επιτόκια αναφοράς των περισσότερων ανεπτυγμένων οικονομιών εκτοξεύτηκαν τα τελευταία χρόνια, καθώς οι κεντρικές τράπεζες στόχευαν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Οι τράπεζες αυτές επιδιώκουν τώρα να μειώσουν ξανά τα επιτόκια καθώς οι οικονομίες συρρικνώνονται, αν και τα μηνύματα στις ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι οι μειώσεις μπορεί να απέχουν ακόμη μερικούς μήνες.

Ένα περιβάλλον υψηλών αμερικανικών επιτοκίων είναι παραδοσιακά κακά νέα για τις αναδυόμενες αγορές, καθώς καθιστά τα χρέη τους -που συχνά τιμολογούνται σε δολάρια ΗΠΑ- πιο ακριβά. Μπορεί επίσης να προκαλέσει εκροές κεφαλαίων, καθώς οι επενδυτές επιλέγουν καλύτερες αποδόσεις στις ΗΠΑ, και μπορεί να προκαλέσει πολύ αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες, όπως μεταδίδει το CNBC.

«Είναι ένα πολύ πιο σοβαρό ζήτημα για τις χώρες όπου ο αντίκτυπος των υψηλών επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιο βαθύς – σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς», δήλωσε η Γκεοργκίεβα στο CNBC στις Βρυξέλλες.

«Βλέπουμε επίσης κάποια από αυτά στην Ιαπωνία, και εκεί η προσοχή των φορέων χάραξης πολιτικής, πράγματι, πρέπει να οξυνθεί για να παρακολουθούν προσεκτικά τις περιοχές όπου οι διακυμάνσεις γίνονται πιο σημαντικές. Στην Ευρώπη, αυτό δεν συμβαίνει».

Για τη ζώνη του ευρώ, είπε ότι «δεν ανησυχούμε πολύ για τις επιπτώσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας», προσθέτοντας ότι η ανάλυση του ΔΝΤ έδειξε ότι η διαφορά 50 μονάδων βάσης μεταξύ των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια ελάχιστη ή 0,1 έως 0,2% μετατόπιση της συναλλαγματικής ισοτιμίας».

«Και αυτό σημαίνει ότι εδώ [στην Ευρώπη] αυτό δεν αποτελεί μεγάλο ζήτημα», είπε.

Διαβάστε ακόμη

Η ΕTE γίνεται η πρώτη ελληνική τράπεζα που ανακτά την επενδυτική βαθμίδα

Τρ. Πειραιώς: Καθαρά έσοδα από τόκους €518 εκατ. (+16%), μέρισμα για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια

Προϋπολογισμός: Κοντά στα €3 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα πρώτου τριμήνου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version