Η Γερμανία γνωρίζει ότι δεν μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και γι’ αυτό ανησυχεί

Το ισχυρότερο έθνος της Ευρώπης αισθάνεται ξαφνικά αδύναμο και ανήσυχο. Αφού πρώτα αντιμετώπισε – με τον δικό του απαράμιλλο τρόπο – την ελληνική κρίση, την κρίση στην Ουκρανία και φυσικά την προσφυγική κρίση, το Βερολίνο αισθάνεται άσχημα. Ο λόγος; Υπάρχει ένα θέμα στο οποίο δεν του… πέφτει λόγος. Ποιο; Το βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην Ε.Ε. στις 23 Ιουνίου. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ανησυχεί το Βερολίνο.

Έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα πλήξει την προσπάθεια περαιτέρω ενοποίησης, ένα project στο οποίο η Γερμανία πρωταγωνιστεί, καθώς παλεύει, ακόμη, να βρει την μεταπολεμική της ταυτότητα, όπως επισημαίνει εκτενές δημοσίευμα του Reuters.

Το Brexit θα αναταράξει τις πολιτικές ισορροπίες στην Ε.Ε. και πιθανώς να ανοίξει την πόρτα για έξοδο από την Ένωση και άλλων χωρών.

Πάντως, σε μία σιωπηρή συμφωνία, οι Γερμανοί πολιτικοί αποφεύγουν τις δημόσιες δηλώσεις για το θέμα. Η κυρία Μέρκελ σαφώς είναι υπέρ της παραμονής της Βρετανίας, αλλά δημοσίως έχει δηλώσει ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που τον «πρώτο λόγο, όπως είναι φυσικό, τον έχουν οι ίδιοι οι Βρετανοί».

Μιλώντας υπό την προστασία της ανωνυμίας, Γερμανοί πολιτικοί, οι οποίοι ανήκουν στους Χριστιανοδημοκράτες της κυρίας Μέρκελ, δηλώνουν ότι επιθυμούν η Βρετανία, για το καλό όλων, να παραμείνει στην Ε.Ε. Δημοσίως, όμως, σιωπούν.

Ένας εξ αυτών υποστηρίζει στο Reuters ότι «εάν αποχωρήσει η Βρετανία, τότε θα υπάρξουν πολλοί που θα πουν ότι η Ε.Ε. είναι το «κλαμπ των losers». Χρειαζόμαστε ένα αντίβαρο έναντι της Γαλλίας. Εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αρνητικό (σ.σ.: δηλαδή υπέρ του Brexit), τότε θα έχουμε πραγματικό, τεράστιο πρόβλημα».

Προκειμένου, πάντως, να στηρίξει τον Ντέιβιντ Κάμερον και την προσπάθειά του η Βρετανία να παραμείνει μέλος της Ε.Ε., το Βερολίνο φρόντισε να του συμπαρασταθεί και να μη θέσει αντιρρήσεις για το ειδικό καθεστώς στη σχέση Ένωσης και Λονδίνου.