search icon

Ευρώπη

Γιατί τα βρόντηξε ο Μάριο Ντράγκι: Οι κίνδυνοι για την Ιταλία, την Ευρωζώνη και την Ουκρανία

Ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα αρνήθηκε να αποδεχθεί την παραίτηση του «Σούπερ Μάριο», καθώς οι περισσότεροι αναλυτές στοιχηματίζουν πως δεν υπάρχει άλλο φυσικό πρόσωπο να βγάλει τη γειτονική χώρα από το τέλμα, στο οποίο οδεύει με γεωμετρική πρόοδο

Αν υπήρχε μια στιγμή που η παραίτηση του εθνικού τραπεζίτη της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι έπρεπε να αποφευχθεί πάση θυσία, αυτή ήταν η χθεσινή. Και όμως ο «γκουρού» του χρηματοπιστωτικού συστήματος έφτασε στο χείλος της εξόδου από το κυβερνητικό σχήμα, αφήνοντας εμβρόντητους τόσο τους Ιταλούς πολίτες, όσο και τους αξιωματούχους των Βρυξελλών.

Αντιλαμβανόμενος το χάος, το οποίο περιμένει τη γειτονική χώρα σε περίπτωση που ο Μάριο Ντράγκι κάνει πράξη την απειλή του και απεμπλακεί από τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα, ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα αρνήθηκε να αποδεχθεί την παραίτηση του «Σούπερ Μάριο», καθώς οι περισσότεροι αναλυτές στοιχηματίζουν πως δεν υπάρχει άλλο φυσικό πρόσωπο να βγάλει τη γειτονική χώρα από το τέλμα, στο οποίο οδεύει με γεωμετρική πρόοδο.

Συμμαζεύοντας το χάος

Παρά την ισχυρή βιομηχανική βάση της, η ιταλική οικονομία (τρίτη στην Ευρωζώνη) βρίσκεται σε οριακό σημείο μετά την πανδημική κρίση, αλλά και την οικονομική κρίση που αυτή προκάλεσε. Παρά τις αντιξοότητες, ο 75χρονος Μάριο Ντράγκι κατάφερε, ωστόσο, με τα «μαγικά» του να επιστρέψει τη χώρα του σε αναπτυξιακή τροχιά το 2021, σε σημείο που να τον επευφημούν δημοσίως διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο Ιταλός σχεδιαστής, Τζόρτζιο Αρμάνι. Γνωρίζοντας όσο λίγοι τα…κατατόπια, ο Ιταλός τραπεζίτης σχημάτισε το Φεβρουάριο του 2021 μια ευέλικτη κυβέρνηση τεχνοκρατών και σχεδίασε την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με τέτοιο τρόπο, ώστε μυθώδη ποσά να κατευθυνθούν πλέον στον ψηφιακό μετασχηματισμό και σε νέες, κρίσιμες υποδομές για την ιταλική οικονομία.

Παράλληλα, αφήνοντας πίσω την εκατόμβη νεκρών του πρώτου κύματος της πανδημίας, πήρε γρήγορα αυστηρά υγειονομικά μέτρα και κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους υγειονομικούς, περιορίζοντας έτσι την αναζωπύρωση της πανδημίας επί ιταλικού εδάφους.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version