search icon

Ευρώπη

Γιατί τα ψηφιακά νομίσματα πανικοβάλλουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Όλοι συντείνουν στο ότι πρέπει να τεθούν κρατικοί κανόνες στον τρόπο που λειτουργούν - Αναλυτές: Δεν φτιάχνεις θεσμικό πλαίσιο για κάτι που σκοπεύεις να καταργήσεις

Η χθεσινή συνεδρίαση της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών (G-7) ήταν σημείο καμπής για τη νομισματική ιστορία. Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες συμφώνησαν σε ένα πράγμα: τα ψηφιακά νομίσματα απειλούν την  εθνική κυριαρχία των χωρών τους και πρέπει να τεθούν κρατικοί κανόνες στον τρόπο που λειτουργούν.

Ο Όλαφ Σόλτς, μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, δεν έκρυψε την ανησυχία του: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να παραμείνει το νομισματικό μονοπώλιο στα χέρια των κρατών», είπε. Μιλώντας μάλιστα για το ψηφιακό νόμισμα της Facebook, το Libra, που ήδη έχει μετονομαστεί σε Diem, ο κ. Σολτς είπε ότι «δεν θα του επιτρέψουμε να κυκλοφορήσει στην αγορά, παρά μόνο αφού αντιμετωπίσουμε  δώσουμε άδεια παρά μόνο όταν θα έχουμε λύσει τα θέματα ρύθμισης και εποπτείας (regulation)».

Για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στο πεδίο των ψηφιακών νομισμάτων, η είδηση ήταν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες προαναγγέλλουν σειρά κανονιστικών ρυθμίσεων και εποπτείας για τα ψηφιακά νομίσματα. Για κάποιους «οπαδούς» του bitcoin, του μεγαλύτερου και πρωτοποριακού κρυπτονομίσματος που δεν «ανήκει» σε κάποιο κράτος ή θεσμό, αλλά ρυθμίζεται από τους χρήστες του, τα νέα έγιναν δεκτά ως η είσοδος σε μια νέα περίοδο κατά την οποία τα ψηφιακά νομίσματα γίνονται αντικείμενο ρυθμίσεων και, άρα, αποδοχής.

«Δεν φτιάχνεις θεσμικό πλαίσιο για κάτι που σκοπεύεις να καταργήσεις» τουίταρε ο Μιχάλης Νικολέτος, οικονομικός αναλυτής και διαχειριστής επενδύσεων που παρακολουθεί και το bitcoin εδώ και χρόνια.


Οι γνώμες για το bitcoin είναι προς το παρόν διχασμένες. Υπάρχουν οι «φανατικοί», οι «εχθροί» του, αλλά το γεγονός είναι ότι όλο και περισσότεροι παραδοσιακοί επενδυτές, ακόμα και επενδυτικές τράπεζες, αναφέρονται σε αυτό.

Οι υπουργοί Οικονομικών, όμως, δεν ανησυχούν για το bitcoin, αλλά για το ψηφιακό νόμισμα που προωθεί το facebook, αλλάζοντας μάλιστα το όνομά του, σε ένα δεύτερο λανσάρισμα, καθώς το πρώτο δεν είχε επιτυχία.

Το Diem, είναι ένα stablecoin, ήτοι ένα ψηφιακό «νόμισμα» η αξία του οποίου καθορίζεται με βάση ένα καλάθι «κανονικών» νομισμάτων και αξιών και επομένως έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι σταθερό και να το εμπιστευθούν οι χρήστες για να κάνουν συναλλαγές.

Σήμερα, ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να κάνει κάποιος διασυνοριακές συναλλαγές είναι μέσω τραπεζών, με τη χρήση του συστήματος Swift, το παγκόσμιο διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών.

Εάν υπολογίσουμε ότι οι χρήστες του facebook πλησιάζουν τα 2 δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο και φανταστούμε ότι το Diem θα είναι ένας απλός και γρήγορος τρόπος για να κάνει κάποιος μεταφορές χρημάτων -και μάλιστα με κόστος 60-70% χαμηλότερο από το swift- μπορεί να καταλάβει κάποιος γιατί οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες τρομάζουν μπροστά στο ενδεχόμενο η μεγαλύτερη ψηφιακή πλατφόρμα του κόσμου να αποκτήσει και νόμισμα.

Οι Ευρωπαίοι έχουν πολύ περισσότερους λόγους να ανησυχούν από ότι οι ΗΠΑ, όχι μόνο επειδή το facebook είναι εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων, αλλά και επειδή ο άλλος διεθνής «παίκτης» που είναι πιο προχωρημένος στο πεδίο των ψηφιακών νομισμάτων είναι η Κίνα (η οποία, ως γνωστόν, δεν μετέχει στο G-7 παρότι οι περισσότερες προβλέψεις συγκλίνουν στο ότι γύρω στο 2030 θα είναι η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη).

Η Κίνα έχει ήδη αναπτύξει ένα ψηφιακό γιουάν, το οποίο ήδη χρησιμοποιείται πειραματικά. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι το αρχείο των συναλλαγών διατηρείται στην κεντρική τράπεζα της χώρας και οι συναλλαγές γίνονται μέσα από εφαρμογές ηλεκτρονικού πορτοφολιού που έχουν οι χρήστες στο κινητό τους ή το κομπιούτερ τους.

Διαβάστε ακόμη:

Facebook: Φουλάρει μηχανές για το λανσάρισμα του δικού της «κρύπτο» το 2021

Κομισιόν: Να μπει φόρος κληρονομιάς στις κοινές καταθέσεις συζύγων

Όμιλος Pacha: Απόβαση στις Κυκλάδες το 2021 – Φέρνει την Ίμπιζα στη Μύκονο

 

Exit mobile version