Πρόκριμα για τις εξελίξεις στην Ευρώπη θεωρούνται οι εκλογές στη Γαλλία, καθώς η πρωτιά Μακρόν και η διαφαινόμενη νίκη του στο δεύτερο γύρο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να προχωρήσει το γερμανικό σχέδιο για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων.

Οι θέσεις του Μακρόν συμπίπτουν στα περισσότερα θέματα με εκείνες που προωθεί η κυβέρνηση Μέρκελ για την ενίσχυση της ευρωζώνης με λιγότερα μέλη (Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων) και για τη διατήρηση του ελεύθερου εμπορίου διεθνώς.

Γι’ αυτό άλλωστε και η πρωτιά του έγινε δεκτή με νέα ρεκόρ του δείκτη DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και του Nasdaq στην Νέα Υόρκη.

Το σενάριο ενός συνασπισμού μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλιστών μετά τις γερμανικές εκλογές το Σεπτέμβριο είναι το πιθανότερο, οπότε εάν στην προεδρία της Γαλλίας βρίσκεται ο Εμανουέλ Μακρόν, θα υπάρχει ένας ισχυρός γαλλογερμανικός άξονας υπέρ της προώθησης ουσιαστικών αλλαγών στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη.

Η Άνγκελα Μέρκελ θεωρείται φαβορί για τις γερμανικές εκλογές καθώς οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η δημοσκοπική άνοδος που κατέγραψε αρχικά ο Σοσιαλιστής υποψήφιος Μάρτιν Σουλτς δεν θα καταλήξει τελικά σε πρωτιά, επομένως οι πιθανότητες για μια κυβέρνηση συνεργασίας των Σοσιαλιστών με την Αριστερά και τους Πράσινους είναι πολύ λίγες.

Ο Μακρόν είναι υπέρ της ενίσχυσης της Ε.Ε. με περισσότερες εξουσίες, με έναν κοινό προϋπολογισμό για τις χώρες της ευρωζώνης και κοινό υπουργείο Οικονομικών. Υποστηρίζει επίσης τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την αποφυγή των ελλειμμάτων.

Με λίγα λόγια είναι ακριβώς οι ίδιες θέσεις με εκείνες του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αντίθετα, η Μαρίν Λεπέν υποστηρίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο από το ευρώ.

Ο Μακρόν υποστηρίζει το ελεύθερο εμπόριο, αλλά πιστεύει επίσης ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα αντιντάμπινγκ (που θα λειτουργούν τιμωρητικά για χώρες που κρατάνε τεχνητά χαμηλά τις τιμές των εξαγωγών τους). Ακόμη οι θέσεις Μακρόν είναι υπέρ μέτρων ενίσχυσης της ευρωπαϊκής παραγωγής με κίνητρα για την κατανάλωση ευρωπαϊκών προϊόντων εντός της Ε.Ε., αλλά και των περιορισμών σε εξαγορές ευρωπαϊκών εταιρειών από ξένους.

Η Μαρίν Λεπέν, από την πλευρά της απορρίπτει την Κοινή Ευρωπαϊκή Εμπορική Πολιτική και υποστηρίζει αυτό που ονομάζει «έξυπνο προστατευτισμό», αλλά οι θέσεις της δεν μπορούν να υλοποιηθούν παρά μόνο εάν η Γαλλία εγκαταλείψει την Ε.Ε.

Γ. ΖΩΖΟΣ
george.sozos01@gmail.com