search icon

Ευρώπη

Guardian: Γιατί η ΕΕ ενδίδει στις πιέσεις από τη βιομηχανία

Μια σειρά μέτρων για την αιολική ενέργεια θα δρομολογηθεί το επόμενο έτος, όπως και μια δέσμη μέτρων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα απαγορεύσει όλες τις τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα καθημερινά καταναλωτικά προϊόντα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Ακόμη, άλλες νομοθετικές πράξεις που δεν θα συμπεριληφθούν είναι η απαγόρευση της εξαγωγής παράνομων χημικών ουσιών από την Ευρώπη στον υπόλοιπο κόσμο, η απαγόρευση της εκτροφής σε κλουβιά, καθώς και ένα πλαίσιο βιώσιμων συστημάτων τροφίμων, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάποτε χαρακτήρισε «ναυαρχίδα» της στρατηγικής της «από τη φάρμα στο τραπέζι».

Το σχέδιο της ΕΕ καταγράφει ποιες προτάσεις θα υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους τελευταίους μήνες πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο, τις οποίες θα ακολουθήσει ο σχηματισμός της νέας ομάδας της Επιτροπής.

Μια σειρά μέτρων για την αιολική ενέργεια θα δρομολογηθεί το επόμενο έτος, όπως και μια διαδικασία για τον καθορισμό ενός κλιματικού στόχου για το 2040, καθώς και μια δέσμη μέτρων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι περιβαλλοντολόγοι δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους.

Η επικεφαλής της πολιτικής για τα χημικά προϊόντα στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος (EEB), Τατιάνα Σάντος, δήλωσε ότι αναβάλλοντας την υποσχόμενη αναθεώρηση του κανονισμού Reach της Ε.Ε. που διέπει τα χημικά προϊόντα, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόδωσε τους Ευρωπαίους πολίτες, κλείνοντας τα μάτια στη ρύπανση από τα χημικά προϊόντα και ευνοώντας τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα της τοξικής βιομηχανίας έναντι των πολιτών. Είναι πλέον σαφές ότι τα κέρδη της χημικής βιομηχανίας είναι πιο σημαντικά για την Επιτροπή αυτή από την υγεία των Ευρωπαίων. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα μείνει στην ιστορία ως η Ευρωπαϊκή Τοξική Συμφωνία».

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, στην Ευρώπη εντοπίζεται σχεδόν το 23% των νέων περιστατικών καρκίνου παγκοσμίως, παρόλο που αποτελεί μόνο το 6% του παγκόσμιου πληθυσμού, εν μέρει λόγω της «χρόνιας έκθεσης σε ορισμένα φαρμακευτικά προϊόντα, ρύπους και άλλες επαγγελματικές και περιβαλλοντικές καρκινογόνες ουσίες».

Το 2020, η Ε.Ε. δημοσίευσε μια στρατηγική για τα χημικά προϊόντα, η οποία ζητούσε «την απαγόρευση των πιο επιβλαβών χημικών ουσιών σε καταναλωτικά προϊόντα – επιτρέποντας τη χρήση τους μόνο όπου είναι απαραίτητο».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να καταργήσει σταδιακά τη χρήση των «παντοτινών χημικών» (PFAS) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός εάν η χρήση τους είναι απαραίτητη».

Τα «παντοτινά χημικά» συσσωρεύονται στη φύση και στο ανθρώπινο σώμα, όπου μπορούν να βλάψουν το ενδοκρινικό, το ανοσοποιητικό και το αναπαραγωγικό σύστημα. Οι ουσίες αυτές μπορεί να χρειαστούν χιλιάδες χρόνια ή και περισσότερο για να αποδομηθούν και το κόστος τους για την υγεία εκτιμάται σε 52 με 84 δισ. ευρώ ετησίως. Η σχεδιαζόμενη απαγόρευση θα έβγαζε από την αγορά χιλιάδες από τα πιο επικίνδυνα προϊόντα, αλλά τώρα δεν είναι σαφές αν οι προτάσεις θα ναυαγήσουν ή θα «θαφτούν», αναφέρει το δημοσίευμα.

Διαβάστε ακόμη:

Eurostat: Βουτιά στο 2,4% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα – Πτώση στο 4,3% στην Ευρωζώνη

Μικροτσίπς: Από την έλλειψη προσφοράς στην… έλλειψη πελατών – Βουτιά 42% στις παραγγελίες της ASML

Ράλι έως 20% για τη μετοχή της Nexi – «Φλερτ» του CVC για πιθανή εξαγορά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version