search icon

Ευρώπη

Γιατί έφτασε σε αδιέξοδο η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν εκ νέου σήμερα στις 12 ώρα το μεσημέρι μήπως και καταφέρουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ

epa06821677 German Chancellor Angela Merkel (L) and French President Emmanuel Macron after a press conference during the German-French Minister Meeting at German government's guest house Meseberg Palace in Meseberg, near Berlin, Germany, 19 June 2018. German and French ministers meet for a one day meeting to discuss bilateral topics, including Foreign, Defence and Security politics. EPA/FILIP SINGER

Χρειάστηκαν περισσότερες από δεκαοκτώ ώρες ώστε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να συμφωνήσουν πως διαφωνούν για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια συνόδους κορυφής στην ιστορία της ΕΕ. Και το αποτέλεσμα ήταν η πλήρης αποτυχία.

Η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής κατάφερε να σπάσει το χρονικό ρεκόρ της 17ης Ιουλίου 2015, όταν η κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα και του κυρίου Βαρουφάκη προσπαθούσε να «αλλάξει την Ευρώπη». Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσης (σ.σ ο Νίκος Αναστασιάδης της Κύπρου απουσίαζε για ιατρικούς λόγους) διαπραγματεύθηκαν όλη τη νύκτα χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Θα συναντηθούν εκ νέου σήμερα στις 11 το πρωί (12 ώρα Ελλάδος) μήπως και καταφέρουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ.

Στην Οσάκα της Ιαπωνίας, στο περιθώριο της συνόδου των G20 το διήμερο 28 – 29 Ιουνίου, οι δύο κορυφαίοι υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν, ήτοι ο Μάνφρεντ Βέμπερ από το ΕΛΚ και ο Φρανς Τίμερμανς από τους Σοσιαλδημοκράτες είχαν καταλήξει σε μια άτυπη συμφωνία την οποία παρουσίασαν στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που βρίσκονταν στην Οσάκα (σ.σ Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο). Το σχέδιο προέβλεπε ότι ο κ Τίμερμανς θα αναλάμβανε την προεδρία της Κομισιόν, ο κ. Βέμπερ αυτήν του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι υπόλοιπες κορυφαίες θέσεις θα αποτελούσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στα κράτη – μέλη.

Η πρόταση των δύο ανθυποψηφίων μόνο τυχαία δεν ήταν. Είχε προηγηθεί μια συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο με τα ισχυρά πρόσωπα του ΕΛΚ. Την προηγούμενη Τετάρτη, το Βερολίνο αποτέλεσε πόλο έλξης πολλών στελεχών του ΕΛΚ. Η καγκελάριος της Γερμανίας συναντήθηκε με τον Βαυαρό υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν, τον κ. Μάνφρεντ Βέμπερ. Παρούσα ήταν και η επικεφαλής του CDU η κυρία Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ. Στην εν λόγω συνάντηση βρέθηκε και ο πρόεδρος του ΕΛΚ ο Γάλλος Ζοζέφ Ντολ.

Τα κορυφαία αυτά στελέχη του ΕΛΚ αποφάσισαν να στηρίξουν τον Σοσιαλδημοκράτη Φρανς Τίμερμανς για την προεδρία της Κομισιόν. Ένα τεράστιο σφάλμα, καθώς δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που ανήκουν στο ΕΛΚ θα αμφισβητούσαν την ίδια την Άνγκελα Μέρκελ, θεωρώντας ότι η άτυπη συμφωνία της προσβάλει την μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου.

H Καγκελάριος της Γερμανίας πίστεψε ότι θα μπορούσε, λόγω του ειδικού βάρους που έχει στο ΕΛΚ, να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειονοψηφία. Βάσει των Συνθηκών για να μπορέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προτείνει έναν υποψήφιο (ή μια υποψήφιο) πρόεδρο της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαιτούνται τουλάχιστον 16 κράτη – μέλη που αντιπροσωπεύουν το 55% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ. Παράλληλα όμως υφίσταται και η μειοψηφία αρνησικυρίας. Το οποίο σημαίνει ότι τέσσερα μέλη του Συμβουλίου που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 35% του πληθυσμού της ΕΕ μπορούν να μπλοκάρουν οπουδήποτε απόφαση.

Το βασικό ζήτημα ήταν ότι η Γερμανία δεν μπορεί πλέον να περάσει στην ΕΕ αυτό που επιθυμεί. Η Γαλλία πάτησε πόδι και αρνήθηκε τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις της Γερμανίας. Το επόμενο όμως βασικό ζήτημα είναι ότι ούτε η Γαλλία μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version