Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς είπε ότι χώρες που αντιτίθενται στο ευρωπαϊκό πακέτο για την ανάκαμψη, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα μπορούσαν να λάβουν τη μορφή έκπτωσης στις εισφορές τους στον κοινοτικό προϋπολογισμό, προκειμένου να στηρίξουν την κοινή ευρωπαϊκή απάντηση.
«Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βάση για την επίτευξη συναίνεσης», είπε ο Σολτζ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο την Παρασκευή, όταν ρωτήθηκε αν οι εκπτώσεις (rebates) στις εθνικές εισφορές στον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να επηρεάσουν την έκβαση των διαπραγματεύσεων.
Η Δανία, οι Κάτω Χώρες και η Σουηδία, που έχουν εκφράσει έντονη αντίθεση στο έκτακτο σχέδιο της ΕΕ για την έκδοση κοινού χρέους για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, είχαν εξασφαλίσει μειώσεις στις συνεισφορές τους για τον προϋπολογισμό 2014-2020 ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, 695 εκατομμυρίων ευρώ και 185 εκατομμύρια ευρώ, αντίστοιχα. Αυτές οι εκπτώσεις δεν θα μεταφερθούν απαραίτητα στον επόμενο προϋπολογισμό, ο οποίος πρέπει ακόμη να οριστικοποιηθεί.
Η εντολή διαπραγμάτευσης της Δανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι η κορυφαία προτεραιότητά τους στις προσεχείς συνομιλίες για το σχέδιο της ΕΕ θα είναι η διατήρηση της έκπτωσης του προϋπολογισμού τους και ότι οι άλλες ανησυχίες ήταν δευτερεύουσες.
Οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν με τηλεδιάσκεψη στις 19 Ιουνίου για να συζητήσουν την πρόταση για πρώτη φορά.
Το σχέδιο θα προσφέρει έως 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισεκατομμύρια ευρώ σε ευνοϊκά δάνεια διαθέσιμα στα κράτη μέλη που πλήττονται περισσότερο από μια ύφεση που προκαλείται από πανδημία.
Διαιρεμένη Ευρώπη
Το πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να κερδίσει τη στήριξη κάθε χώρας, θα χρηματοδοτηθεί από κοινή έκδοση χρέους σε ένα σημαντικό βήμα προς μια στενότερη οικονομική ολοκλήρωση.
Όσοι αντιτίθενται στο σχέδιο έχουν επικρίνει το μέγεθός του, την αναλογία επιχορηγήσεων που περιλαμβάνονται σε σχέση με τα δάνεια και το είδος των όρων που θα υπάρχουν για τις εκταμιεύσεις. Αλλά κάποιες από τις αντιρρήσεις φαίνεται να εξασθενούν.
Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν είπε ότι έρχεται να υποστηρίξει το σχέδιο, αλλά ότι πρέπει να γίνουν ακόμη προσπάθειες για να συμφωνηθεί η δίκαιη κατανομή του.
Μαλακώνει ακόμα και ο Ορμπάν
Παρόλο που η ιδέα της ανάληψης κοινού χρέους είναι «εντελώς αντίθετη με τον ουγγρικό τρόπο σκέψης», η ΕΕ πρέπει να δράσει, ιδίως για να βοηθήσει ορισμένα νότια μέλη των οποίων το χρέος απειλεί να τα κατακλύσει μετά την κρίση του κοροναϊού, δήλωσε ο Ορμπαν. σε κρατική ραδιοφωνική συνέντευξη την Παρασκευή.
«Πρέπει να παραδεχτώ, ακόμα κι αν τρέμω στη σκέψη, ότι για μία και μόνο φορά, κατ ‘εξαίρεση, είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουμε αυτό το εργαλείο», είπε ο Orban. «Αλλά τα χρήματα πρέπει να κατανέμονται δίκαια. Δεν μπορείτε να εξαπατήσετε την Κεντρική Ευρώπη, δεν είμαστε ανόητοι. ”
Είπε ότι οι ηγέτες των χωρών του Βίσεγκραντ, που περιλαμβάνουν επίσης την Τσεχική Δημοκρατία, την Πολωνία και τη Σλοβακία, συμφώνησαν για κοινή θέση σχετικά με το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ σε συνεδρίαση την Πέμπτης.
Φινλανδικές επιφυλάξεις
Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας επανέλαβε την Παρασκευή τις επιφυλάξεις που εξέφρασε ήδη η κυβέρνηση σχετικά με την αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων στο προτεινόμενο ταμείο ανάκαμψης.
Η Συνταγματική Επιτροπή επισήμανε ορισμένα πιθανά συνταγματικά εμπόδια, αλλά η Μεγάλη Επιτροπή, η οποία καθορίζει τη διαπραγματευτική στάση της Φινλανδίας, έδειξε ότι αυτά θα μπορούσαν να ξεπεραστούν με αλλαγές στην πρόταση της ΕΕ.
Η φύση των θεμάτων και ο αμφιλεγόμενος χαρακτήρας των συζητήσεων σημαίνει ότι οι ηγέτες ενδέχεται να μην τελειώσουν αμέσως.
«Αυτό θα μας κρατήσει απασχολημένους για κάποιο χρονικό διάστημα», είπε ο Scholz. «Αλλά μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, πρέπει να έχουμε τελειώσει», πρόσθεσε δίνοντας και το χρονοδιάγραμμα του Βερολίνου που αναλαμβάνει εντός ημερών και την Προεδρία της ΕΕ.