Τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών σημαίνουν ότι ο υποψήφιος του CDU-CSU Φρίντριχ Μερτς θα εγκατασταθεί πιθανότατα ως ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, αναλαμβάνοντας τη θέση του Όλαφ Σολτς του SPD μετά την κατάρρευση του τρικομματικού συνασπισμού του στα τέλη του περασμένου έτους.

Η νίκη του CDU/CSU βάζει τέλος σε μια περίοδο αβεβαιότητας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αν και θα μπορούσαν τώρα να υπάρξουν εβδομάδες πολιτικών διαπραγματεύσεων καθώς σχηματίζεται κυβέρνηση συνασπισμού.

Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι το CDU/CSU θα σχηματίσει δικομματικό συνασπισμό με το SPD, αν και ένας τρικομματικός συνασπισμός αποτελούμενος από το CDU-CSU, το SPD και τους Πράσινους αποτελεί επίσης πιθανότητα.

Ο Μερτς έχει ήδη αποκλείσει τον σχηματισμό οποιασδήποτε κυβερνητικής συμμαχίας με το ακροδεξιό, λαϊκιστικό κόμμα AfD, το οποίο κατέγραψε το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του.

Ο Μερτς «έχει σαφώς εντολή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση», δήλωσε τη Δευτέρα στο CNBC ο Ντέιβιντ Μακάλιστερ, πολιτικός του CDU και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Από το «φρένο χρέους» στον Τραμπ

Ο πολιτικός διχασμός στο Βερολίνο έχει θεωρηθεί ως ανεπιθύμητος αντιπερισπασμός από τους επενδυτές, οι οποίοι προειδοποιούν ότι η Γερμανία πρέπει να ξεπεράσει μια σειρά από προκλήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν μια οικονομική δυσπραγία που έχει κυριεύσει τη χώρα τα τελευταία χρόνια, με την οικονομία της να φαίνεται ευάλωτη, καθώς και μια ακανθώδη συζήτηση σχετικά με τη μετανάστευση και την ενσωμάτωση που ενίσχυσε το ΑfD.

Ο ευρύτερος ρόλος της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή γεωπολιτική αποτελεί επίσης θέμα συζήτησης, ιδίως δεδομένου του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία αλλά και καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η απειλή των εμπορικών δασμών του αποτελούν ένα ακόμα εμπόδιο.

Οι οικονομολόγοι εξετάζουν τι σημαίνει μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του CDU/CSU για τη γερμανική οικονομία και τη δημοσιονομική μεταρρύθμιση μετά από μακρά συζήτηση και διαίρεση σχετικά με το «φρένο χρέους» της Γερμανίας.

Στρατηγικοί αναλυτές της Deutsche Bank σημείωσαν ότι, ενώ το εκλογικό αποτέλεσμα «μπορεί να περιορίσει τους κινδύνους ιδιαίτερα λόγω των διαπραγματεύσεων συνασπισμού, εξακολουθεί να επιβεβαιώνει μια συνεχιζόμενη αντικαθεστωτική τάση που είναι ορατή τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη συνολικά».

Η δημοσιονομική πολιτική έχει αποδειχθεί ένας επίμονος πολιτικός βραχνάς για το Βερολίνο, με διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων σχετικά με τον βαθμό στον οποίο το φρένο χρέους διασφαλίζει τις υπεύθυνες δημόσιες δαπάνες ή περιορίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Και τα δύο επιχειρήματα θα μπορούσαν να είναι αμφισβητούμενα σημεία για μια οικονομία που φλερτάρει με την ύφεση εδώ και μήνες.

Η Γερμανία θα αποκτήσει μια νέα κυβέρνηση που μπορεί να βάλει τέλος σε μια μακρά περίοδο εξουθενωτικής πολιτικής αβεβαιότητας, μόλις συμφωνήσει στην ατζέντα της», δήλωσε ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, σε πρόσφατη ανάλυσή του.

«Αναμένουμε ότι ένας δικομματικός συνασπισμός μεταξύ του CDU/CSU και του κεντροαριστερού SPD θα θεσπίσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης, θα ελαφρύνει κάπως το ρυθμιστικό και φορολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις και θα επιδιώξει μια πιο ορθολογική μετανάστευση και μια λιγότερο αναποτελεσματική και δαπανηρή ενεργειακή πολιτική». Διερωτήθηκε, ωστόσο, σε ποιο βαθμό λαϊκιστικά κόμματα όπως το AfD και η Αριστερά (Die Linke) θα μπορούσαν να συνδυαστούν και να μπλοκάρουν αλλαγές στο γερμανικό σύνταγμα, όπως η χαλάρωση του κανόνα για το φρένο χρέους.

Άλλοι οικονομολόγοι σημείωσαν ότι Η Αριστερά (Die Linke) έχει σηματοδοτήσει ότι είναι στην πραγματικότητα υπέρ της μεταρρύθμισης του φρένου χρέους και δε θα σταθεί εμπόδιο σε μια τέτοια κίνηση.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: Το 2,5% της Τράπεζας Πειραιώς πούλησε ο Πόλσον

POLITICO: Η σημασία της νίκης Μερτς για την Ευρώπη

Mira Murati: Η αρχιτεκτόνισσα της AI επιστρέφει – Τι σχεδιάζει στη σκιά της OpenAI

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα