Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) θέλει να κάνει κεντρικό εκλογικό σύνθημα την μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου.
«Θα προχωρήσουμε στην προεκλογική εκστρατεία σχεδιάζοντας μια μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση, μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου υπέρ της μεγάλης πλειοψηφίας. Ο φόρος περιουσίας θα πρέπει συμπεριλαμβάνεται σε αυτά τα σχέδια», δήλωσε ο συμπρόεδρος του κόμματος Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Neue Osnabruecker Zeitung».
«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να δεσμευτούμε σε συγκεκριμένα μέσα.Ο στόχος όμως είναι ξεκάθαρος: να ανακουφίσουμε όχι μόνο τους μικρομεσαίους έως και αυτούς που έχουν εισόδημα λίγο πέραν του μέσου όρου. Θέλουμε να ανακουφίσουμε το 95% των νοικοκυριών. Αλλά τότε θα πρέπει να υπάρχουν υψηλότεροι φόροι για το πλουσιότερο 5%», δήλωσε ο ηγέτης του SPD.
Αιτιολογώντας τα σχέδια αυτά, παρέπεμψε στις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης που σχετίζονται με τον κορονοϊό. «Εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται με μειωμένο ωράριο και πολλοί δεν γνωρίζουν εάν θα επιστρέψουν στην εργασία πλήρους απασχόλησης ή αν θα απειληθούν από την ανεργία. Φοβούνται για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον. Και την ίδια στιγμή, πολλοί άνθρωποι μπορούν να γείρουν αναπαυτικά προς τα πίσω και να σκεφτούν για το ποιες μετοχές ή ποια έργα τέχνης πρέπει να αγοράσουν ή αν θα πρέπει ίσως να επενδύσουν σε χρυσό επειδή περιμένουν εξαιρετικά κέρδη», πρόσθεσε.
«Οι αδύναμοι απειλούνται να γίνουν πιο αδύναμοι, ενώ οι πλούσιοι θα γίνονται πλουσιότεροι. Το SPD θέλει να εμποδίσει την δημιουργία χάσματος στην κοινωνία. Είναι επείγον να φροντίσουμε ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να επιστρέψουν στην πλήρη απασχόληση και να καταβάλλονται δίκαιοι μισθοί. Και σε μια δεύτερη φάση, θέλουμε οι μεγαλύτεροι νικητές της κρίσης του κορονοϊού να συμμετάσχουν και περισσότερο στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Υπάρχει κατανόηση από πλευράς των επιχειρηματιών και της βιομηχανίας, ότι οι ισχυροί ώμοι θα πρέπει να σηκώνουν μεγαλύτερα βάρη από τους αδύναμους ώμους», όπως είπε ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης.
«Σε αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο, η φορολογική μεταρρύθμιση δεν είναι πλέον εφικτή. Το Χριστιανοδημοκρατικό και το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα (CDU / CSU) είναι διατεθειμένα να ανακουφίσουν μόνο την μεσαία τάξη, εάν οι πολύ πλούσιοι αποκομίζουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Αυτή η σύγκρουση δεν μπορεί να επιλυθεί σε έναν μεγάλο συνασπισμό», υπογράμμισε ο Βάλτερ-Μπόργιανς.