search icon

Ευρώπη

H Γερμανία «διέβη το Ρουβίκωνα»: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε νέο χρέος €96,2 δισ.

Παρά τον πρόσθετο δανεισμό ο λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους του Βερολίνου είναι πιθανό να μειωθεί περαιτέρω φέτος, ενώ ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της χώρας θα είναι ο μικρότερος μεταξύ των G7

Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε σήμερα το σχέδιο προϋπολογισμού του υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σόλτς για το επόμενο έτος, στο οποίο προβλέπεται έκδοση νέου χρέους ύψους 96,2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού.

Ο περαιτέρω δανεισμός σηματοδοτεί το δεύτερο υψηλότερο ποσό καθαρού χρέους στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και έρχεται αφού η κυβέρνηση έχει ήδη εκδόσει χρέος 218 δισ. ευρώ φέτος, ποσό που συνιστά ρεκόρ.

Όπως μεταδίδει το Reuters o Σολτς δηλωσε ότι «Προστατεύουμε την υγεία των πολιτών, στηρίζουμε την οικονομία και διασφαλίζουμε την απασχόληση», προσθέτοντας ότι καθώς η πανδημία COVID-19 απέχει από το τέλος της η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της.

«Με τον προϋπολογισμό του 2021, καθιστούμε σαφή την πρόθεση μας να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Λαμβάνουμε αποφασιστικά μέτρα, ανεξάρτητα από το οικονομικό κόστος γιατί σε αντίθετη περίπτωση το κόστος θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο για τη χώρα μας », δήλωσε ο Σολτς.

Ο προϋπολογισμός υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα του Σολτς να αλλάξει την προηγούμενη εικόνα της Γερμανίας ως της πρωταθλήτριας της λιτότητας στην Ευρώπη και να παρουσιάσει μία νέα με το Βερολίνο να δαπανά τα μεγαλύτερα ποσά στην ζώνη του ευρώ για την ανάκαμψη από το σοκ του κορωνοϊού.

Τα παραπάνω δημοσιονομικά σχέδια απαιτούν από τη Γερμανία να αναστείλει τα συνταγματικά όρια του χρέους της και το 2021 εκτός από την φετινή χρονιά κάτι που έχει ήδη εγκρίνει το κοινοβούλιο.

Ωστόσο από το 2022 και μετά, η Γερμανία σκοπεύει να επανέλθει στους κανόνες της για το χρέος, περιορίζοντας τον δανεισμό σε ένα μικρό κλάσμα του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά σχέδια της κυβέρνησης προβλέπουν την έκδοση καθαρού νέου χρέους ύψους 10,5 δισ. ευρώ το 2022, 6,7 δισ. ευρώ το 2023 και 5,2 δισ. ευρώ το 2024. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία δεν σκοπεύει θα επιστρέψει σύντομα στον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Η Γερμανία επωφελείται από το ιστορικό χαμηλό του κόστους δανεισμού, που εν μέρει οφείλεται στην χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οπότε ο λογαριασμός εξυπηρέτησης του χρέους του Βερολίνου είναι πιθανό να μειωθεί περαιτέρω φέτος παρά τον πρόσθετο δανεισμό.

Η Γερμανία εκτιμά ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα αυξηθεί σε περίπου 75% το 2020 από το σχεδόν 60% του 2019 και προβλέπει ότι στη συνέχεια θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο και το 2021 καθώς αναμένει έντονη οικονομική ανάκαμψη.

Το συγκεκριμένο ποσοστό θα είναι μακράν το χαμηλότερο μεταξύ των χωρών της G7 καθώς συγκριτικά, ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ της Βρετανίας αναμένεται να φθάσει στο 100% περίπου φέτος, ενώ η Ιαπωνία φαίνεται να κυμαίνεται σε περίπου 265%.

Exit mobile version