«Τα νέα δεδομένα στην Ευρώπη και η νέα σύνθεση του γερμανικού κοινοβουλίου δείχνει ότι βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή, η οποία απαιτεί μια νέα πολιτική. Για τη νέα αυτή πολιτική, αλλά και την αναζήτηση απαντήσεων στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις θα συζητήσουμε τις επόμενες μέρες. Υπάρχουν 15 ομάδες εργασίας που συζητούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Σε άλλες σημειώνεται πρόοδος σε άλλες όχι. Συμφωνήσαμε να μην ενημερώνουμε την κοινή γνώμη για την πορεία των διαβουλεύσεων της κάθε ομάδας εργασίας. Υπάρχει όμως η βούληση και των τριών κομμάτων να ανακοινωθεί την ερχόμενη Πέμπτη 11 Ιανουαρίου απόφαση για το αν είναι εφικτές διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης» τόνισε, σε σύντομη δήλωσή του, ο γενικός γραμματέας του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, στο τέλος της πρώτης μέρας των επαφών μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών στα κεντρικά του SPD στο Βερολίνο. Ο κ. Κλίνγκμπαϊλ έκανε λόγο για για ειλικρινείς διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων.
Την αισιοδοξία της για την έκβαση των διερευνητικών συνομιλιών διατύπωσε προσερχόμενη στις διερευνητικές επαφές η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. «Πιστεύω ότι μπορούν να πετύχουν» δήλωσε εισερχόμενη στην έδρα του SPD, όπου πραγματοποιείται η πρώτη συνεδρίαση.
Ο δε πρόεδρος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ τόνισε πως «θα πρέπει να επιτευχθεί συνεννόηση» και ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, εξέφρασε την πεποίθηση πως Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές έχουν τη βούληση για «εποικοδομητικό διάλογο».
Μέχρι την Πέμπτη το βράδυ, τα τρία κόμματα θα αποφανθούν αν υπάρχει κοινός παρονομαστής για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και τα ανοιχτά ζητήματα στα οποία αναζητείται συμβιβασμός είναι πολλά, ξεκινώντας από την οικονομία και φθάνοντας μέχρι την οικογενειακή επανένωση προσφύγων. Την Παρασκευή θα γίνει η αποτίμηση των διερευνητικών διαβουλεύσεων που θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη. Ως τότε, οι 15 ομάδες εργασίας που απαρτίζονται από 39 εκπροσώπους των τριών κομμάτων θα επιδιώξουν να διατυπώσουν συμβιβαστικές λύσεις στους διάφορους τομείς. Στο επίκεντρο την πρώτης ημέρας βρέθηκαν τα δημοσιονομικά, τα οποία θα θέσουν και τα όρια για τις όποιες επιθυμίες των κομμάτων για φορολογικές ελαφρύνσεις, αυξήσεις στις κοινωνικές παροχές και στις δημόσιες δαπάνες. Τα «οικονομικά περιθώρια» για τα επόμενα τέσσερα χρόνια υπολογίζονται σε 45 δισ. ευρώ.
Οι διαβουλεύσεις ως την Πέμπτη θα είναι ολοήμερες. Την Παρασκευή θα συνεδριάσουν οι ηγεσίες των κομμάτων για να αποφασίσουν αν θα προτείνουν στα κομματικά τους όργανα την έναρξη διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Την οριστική απόφαση στους Σοσιαλδημοκράτες θα την πάρει έκτακτο κομματικό συνέδριο που θα συνέλθει στη Βόννη στις 21 Ιανουαρίου.
Επίμαχο θέμα των διαβουλεύσεων είναι οπωσδήποτε η φορολογική πολιτική. Το SPD ζητά τη μείωση των φόρων για τα χαμηλά και μεσαία και την αύξηση για τα υψηλά εισοδήματα. CDU και CSU απορρίπτουν αυτή την πρόταση. Και ενώ οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές αιτούνται φορολογικές ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις οι Σοσιαλδημοκράτες τις απορρίπτουν. Διάσταση απόψεων επικρατεί και για τα ταμεία ασφάλισης όπως επίσης για την ευρωπαϊκή πολιτική.
Σε αντίθεση με τους Σοσιαλδημοκράτες, που σχεδόν ταυτίζονται με τις προτάσεις του γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που στοχεύουν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τα δύο χριστιανικά κόμματα διατηρούν επιφυλάξεις. Λιγότερο προβληματικά θεωρούνται ζητήματα όπως η ενεργειακή πολιτική και η προστασία του κλίματος, αλλά και το συνταξιοδοτικό.
«Ναι» των Πρασίνων για νέες συνομιλίες
«Είμαστε έτοιμοι να διεξαγάγουμε νέες συζητήσεις (ενν. για τον σχηματισμό κυβέρνησης) σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, διότι σε αντίθεση με την ηγεσία του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) για μας έρχεται πρώτα η χώρα και μετά το κόμμα» είπε ο Τσεμ Εζντεμίρ, συμπρόεδρος του Κόμματος των Πρασίνων (Die Gruenen), σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην «Saarbruecker Zeitung».
Στο ερώτημα της γερμανικής εφημερίδας εάν η πρόθεση αυτή συνεργασίας ισχύει και για την περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας των Χριστιανοδημοκρατών, το ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων απάντησε: «Ναι, εάν εξαιρέσουμε το θέμα της προστασίας του κλίματος. Με μας δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία χωρίς κανένα τίμημα» και πρόσθεσε πως το κόμμα του δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση «στην οποία η προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος δεν προωθούνται επαρκώς».
Πηγή: Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ