Επέκταση κατά 0,1% κατέγραψε το γερμανικό ΑΕΠ κατά το γ’ τρίμηνο του έτους έναντι του αμέσως προηγούμενου τριμήνου, ξεπερνώντας τις κατά 0,1%.

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας Destatis, το ετήσιο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1% κατά το γ’ τρίμηνο έναντι πρόβλεψης της αγοράς για επέκταση κατά 0,9%.

Μετά από τη θετική έκπληξη από τα στοιχεία της Destatis, το ευρώ ανέκαμψε από τα χαμηλά μήνα και επέστρεψε πάνω από το 1,10 έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Σημειώνεται ότι το γερμανικό ΑΕΠ αποτελεί δείκτη της συνολικής αξίας όλων των προϊόντων και των υπηρεσιών που παράγονται από τη Γερμανία και δείχνει την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας και την ευρωστία της οικονομίας.

Η πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης παρακολουθείται στενά από αγορές και οικονομολόγους, καθώς το τελευταίο διάστημα είναι διάχυτο το κλίμα ανησυχίας για διολίσθηση σε ύφεση.  Τον Σεπτέμβριο η βιομηχανική παραγωγή απογοήτευσε, υποχωρώντας κατά 0,6% σε μηναία βάση, επηρεασμένη από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, τις ανησυχίες για το Brexit και τις απειλές του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πως θα επιβάλλει τιμωρητικούς δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα – μια κίνηση που θα έπληττε πρωτίστως τη γερμανική οικονομία που στηρίζεται κυρίως στις εξαγωγές.

Προ ημερών, η λεγόμενη επιτροπή των σοφών, μια ομάδα πέντε οικονομολόγων επιφορτισμένη να συμβουλεύει την κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για ζητήματα οικονομικής πολιτικής, συνέστησε να υπάρξει χαλάρωση της απόλυτης δημοσιονομικής πειθαρχίας «σε περίπτωση μεγαλύτερης επιβράδυνσης» της δραστηριότητας, διότι θα μπορούσε να παρακωλύσει την ανάκαμψη.

Το λόμπι της γερμανικής βιομηχανίας BDI κάλεσε το Βερολίνο να «αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις», διεκδίκηση που προβάλλει επί χρόνια μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου, που εκφράζουν κατάπληξη και απογοήτευση για την κατάσταση των υποδομών — τηλεπικοινωνιακών, σιδηροδρομικών κ.λπ. — και τονίζουν τις ανάγκες ως προς την εκπαίδευση.

Οι εταίροι του Βερολίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς οργανισμοί επίσης ασκούν ακατάπαυστα πίεση στη Γερμανία να δαπανήσει περισσότερα, για να ανακάμψει η οικονομία της, να τονωθεί αυτή των γειτόνων της και των Ευρωπαίων εταίρων της, αλλά και για να προετοιμαστεί το μέλλον της χώρας με πληθυσμό γηράσκοντα.

Ωστόσο η Άνγκελα Μέρκελ αποκρούει τις εκκλήσεις τόσο της επιτροπής των σοφών όσο και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις αρχές Νοεμβρίου, όταν κάλεσε το Βερολίνο να «αλλάξει την κατεύθυνση» της δημοσιονομικής πολιτικής του, όπως και τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έχει τονίσει ότι χώρες που έχουν επί χρόνια δημοσιονομικό πλεόνασμα «δεν κάνουν τις αναγκαίες προσπάθειες».