Μια μάλλον ασυνήθιστη ιδέα είχε ο Κλάους Έμπερχαρντ όταν ήρθε αντιμέτωπος με το γεγονός ότι τα παιδιά του δεν ήθελαν να αναλάβουν την εταιρεία πληροφορικής Iteratec, που είχε δημιουργήσει. Αποφάσισε να μην την πουλήσει σε κάποιον επενδυτή. Αντ’ αυτού, πρότεινε στους υπαλλήλους του να αναλάβουν εκείνοι την εταιρεία.

«Δεν θα μπορούσα να κοιτάξω τον εαυτό μου στον καθρέφτη, αν πουλούσα την Iteratec μόνο για τα χρήματα», λέει ο 65χρονος επιχειρηματίας στην DW. Η εταιρεία πληροφορικής με έδρα το Μόναχο ανήκει σήμερα σε συνεταιρισμό 350 μελών, που παλαιότερα εργάζονταν για τον Γερμανό επιχειρηματία. Η εταιρεία παράγει λογισμικά για κολοσσούς όπως η BMW και η Deutsche Bahn.

Για σχεδόν το 70% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Γερμανία το ζήτημα της διαδοχής αποτελεί σήμερα κορυφαία πρόκληση, όπως δείχνει έκθεση της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW. Οι εν λόγω μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας. Πολλές από αυτές είναι οικογενειακές. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι ότι οι ιδρυτές τους είναι άνω των 60 και επομένως σε ηλικία συνταξιοδότησης. Παραδοσιακά τα νεότερα μέλη της οικογένειας αναλάμβαναν το τιμόνι.

Φόροι και ενεργειακό κόστος δρουν αποτρεπτικά

Ο ιδρυτής της Iteratec Κλάους Έμπερχαρντ έδωσε την εταιρία στους… υπαλλήλους του Εικόνα: Thomas Dashuber

Η «Κάρολιν», η οποία μίλησε στην DW με τον όρο της ανωνυμίας, είναι πιθανή κληρονόμος της οικογενειακής εταιρείας τεχνολογίας στη νότια Γερμανία. Δηλώνει ιδιαίτερα ανήσυχη όταν σκέφτεται το μέλλον της επιχείρησης, που παράγει ηλεκτρονικά εξαρτήματα για λογαριασμό της Bosch. «Οι πελάτες μας γνωρίζουν πολύ καλά ότι η γερμανική τεχνολογία έχει πλέον απολέσει τη μοναδικότητά της», λέει η 25χρονη, προσθέτοντας ότι παρόμοια προϊόντα θα μπορούσαν να παραχθούν «πολύ φθηνότερα» στην Κίνα.

Σύμφωνα με μελέτη του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου Ifo, πάνω από το 40% των οικογενειακών επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα δεν έχουν βρει διάδοχο μέσα από την οικογένειά τους.

Ως ειδικός σε θέματα διαδοχής επιχειρήσεων στη Γερμανική Ένωση Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (DMB), ο Μπένγιαμιν Σόφερ συμβουλεύει επιχειρήσεις σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης της διαδοχής των ιδιοκτητών. «Το επιχειρηματικό περιβάλλον στη Γερμανία έχει γίνει λιγότερο ελκυστικό για τους νέους επικεφαλής επιχειρήσεων», λέει στη DW, δίνοντας ως παράδειγμα τους υψηλούς εταιρικούς φόρους, το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και τη φθίνουσα ανταγωνιστικότητα.

Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle