Παρά το παγκόσμιο «σοκ» που έχει προκαλέσει η πανδημία Covid-19, ο ετήσιος μέσος όρος των εργαζομένων στη Γερμανία το 2021 παρέμεινε αμετάβλητος από το 2020 στα 44,9 εκατομμύρια, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis).
«Ωστόσο, η ανάπτυξη διέφερε σημαντικά μεταξύ των επιμέρους οικονομικών τομέων το 2021», ανέφερε σε ανακοίνωσή του η Destatis.
Τα μεγαλύτερα κέρδη στην απασχόληση καταγράφηκαν στις δημόσιες υπηρεσίες, στην εκπαίδευση και στην υγεία (2,2%) και στην ενημέρωση και στις επικοινωνίες (2,4%), αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Οι τομείς του εμπορίου, των μεταφορών και της φιλοξενίας, από την άλλη πλευρά, υπέστησαν σημαντικές απώλειες απασχόλησης (-1,8%) μετά από πτώση 2,1% το 2020.
«Πολύ θετικές συνεισφορές προήλθαν και πάλι από τον τομέα των κατασκευών», σύμφωνα με την Destatis, ο οποίος κατέγραψε αύξηση 1,2% στην απασχόληση, δείχνοντας ότι «η καλή κατάσταση στον κατασκευαστικό κλάδο συνεχίζεται».
Το 2020, η κρίση του Covid-19 σταμάτησε μια ανοδική τάση στην απασχόληση στη Γερμανία, η οποία είχε διαρκέσει για περισσότερα από 14 χρόνια και είχε οδηγήσει σε μείωση 370.000 ατόμων.
Εν τω μεταξύ, οι προοπτικές ανάπτυξης για την αγορά εργασίας της Γερμανίας επιδεινώνονται λόγω της δημογραφικής αλλαγής.
«Το αντισταθμιστικό αποτέλεσμα σε αυτή την εξέλιξη που προκαλείται από την υψηλότερη συμμετοχή του εγχώριου πληθυσμού στο εργατικό δυναμικό και τη μετανάστευση ξένης εργασίας μειώνεται», σημείωσε η γερμανική στατιστική υπηρεσία.
Την περασμένη εβδομάδα, το Ινστιτούτο Έρευνας για την Απασχόληση (IAB) δήλωσε ότι η ανεργία στη Γερμανία θα αυξηθεί ελαφρά τους επόμενους μήνες.
«Η μετάλλαξη Όμικρον συνεχίζει να παρατείνει την κρίση του κορωνοϊού. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τη μακροχρόνια ανεργία», δήλωσε ο Enzo Weber, επικεφαλής του τμήματος έρευνας του IAB για τις προβλέψεις και τις μακροοικονομικές αναλύσεις.
Διαβάστε ακόμα
Olympus: Από τις πρωτιές, στην πρόσκρουση και τώρα στο… δεύτερο σφυρί
Κινητή τηλεφωνία: Πιο φθηνοί οι λογαριασμοί – Τι ισχύει για τους νέους ηλικίας 15-29 ετών (vid)