Σκιές σκανδάλου οδήγησαν σε παραίτηση την επικεφαλής του πρώτου καναλιού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης (ARD) στη Γερμανία, η οποία πάντως αρνείται τις κατηγορίες.
Δεν είναι μόνο τα χρήματα η «πέτρα του σκανδάλου». Οι αιτιάσεις που οδήγησαν σε παραίτηση την Πατρίτσια Σλέζινγκερ εγείρουν υποψίες για πελατειακές σχέσεις, αλληλοεξαρτήσεις και αδιαφανείς συναλλαγές. Αλλά πριν απ’ όλα είναι απαραίτητο να εξηγηθεί πώς λειτουργεί ο θεσμός στη Γερμανία.
Ακολουθώντας την ομοσπονδιακή δομή του κράτους, το πρώτο κανάλι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης (ARD) βασίζεται σε μία λογική αποκέντρωσης.
Πρόκειται για ένα «ψηφιδωτό» από εννέα περιφερειακούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι έχουν διπλή αποστολή: Aφενός να ενημερώνουν για τις τοπικές ειδήσεις, αφετέρου να συνεισφέρουν περιεχόμενο στο πανεθνικής εμβέλειας πρόγραμμα της ARD.
Το μεγαλύτερο από αυτά τα δίκτυα είναι η Δυτικογερμανική Ραδιοφωνία (WDR) με έδρα την Κολωνία. Ένα από τα μικρότερα είναι η Ραδιοφωνία Βερολίνου – Βρανδεμβούργου (RBB), η οποία όμως αναβαθμίζεται τα τελευταία χρόνια, καθώς καλύπτει την κυβερνητική δραστηριότητα στο Βερολίνο.
Την προεδρία της ARD ασκούν εκ περιτροπής (για έναν χρόνο με δικαίωμα ανανέωσης) οι γενικοί διευθυντές των εννέα περιφερειακών προγραμμάτων.
Έρχεται λοιπόν η σειρά της επικεφαλής του RBB, Πατρίτσια Σλέζινγκερ, να ασκήσει την προεδρία της ARD. Πρόκειται για μία δημοσιογράφο εγνωσμένης αξίας, η οποία, πριν απορροφηθεί από επιτελικά καθήκοντα, είχε διαπρέψει ως ανταποκρίτρια στο εξωτερικό και ως παρουσιάστρια της τηλεοπτικής εκπομπής Panorama.
Στα 61 της χρόνια η Σλέσινγκερ ανέλαβε για πρώτη φορά το «τιμόνι» της ARD. Αλλά η θητεία της αποδείχθηκε σύντομη, μετά τις κατηγορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω της ερευνητικής ιστοσελίδας Business Insider.
Διαβάστε τη συνέχεια στην DW