Οι τρεις εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού κατάφεραν να συμφωνήσουν μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις πολλών ημερών και υπό την πίεση αντιπολίτευσης και κοινής γνώμης, για το πώς θα καλυφθεί η τρύπα ύψους 17 δις ευρώ, στον προϋπολογισμό του 2024 προκειμένου να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την έγκαιρη ψήφισή του. Η τρύπα προέκυψε έπειτα από απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η μεταφορά κονδυλίων από προηγούμενο οικονομικό έτος και για άλλο σκοπό, στον προϋπολογισμό του 2024.
Το χρεόφρενο ισχύει και για του χρόνου
Σε σύντομες δηλώσεις τους που μεταδόθηκαν ζωντανά από την καγκελαρία, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για τη λύση στην οποία συμφώνησαν. Καταρχάς και για το 2024, κι αυτό είναι σημαντικό, δεν πρόκειται να αναληφθεί νέο χρέος πέραν του επιτρεπόμενου ποσοστού, δηλαδή θα τηρηθεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο λεγόμενο φρένο χρέους, όπως είχε αφήσει να διαφανεί ο ίδιος ο Λίντνερ αλλά και είχαν ζητήσει οι Χριστιανοδημοκράτες. Ο καγκελάριος τόνισε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού παραμένει στους βασικούς στόχους της, δηλαδή το μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, την κοινωνική συνοχή και την στήριξη της Ουκρανίας, αλλά με λιγότερα από τα προβλεπόμενα χρήματα. Άρα θα πρέπει να γίνει εξοικονόμηση πόρων αλλά και περικοπές κάτι που ήταν αναπόφευκτο αλλά και αναγκαίο.
“Δεν μας αρέσει να τις κάνουμε φυσικά, αλλά είναι αναγκαίες ώστε να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε με τα χρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας”, δήλωσε ο Σολτς περιστοιχισμένος από τους δύο υπουργούς του. Θα πρέπει να καταργηθούν οι επιχορηγήσεις που βλάπτουν το κλίμα, οι δαπάνες ανά επιμέρους υπηρεσίες και θα πρέπει να μειωθούν οι ομοσπονδιακές επιδοτήσεις. Ο καγκελάριος τόνισε ακόμη ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εμμένει στους τρεις κεντρικούς της στόχους. “Προωθούμε τον κλιματικά ουδέτερο μετασχηματισμό της χώρας με σθένος, ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή και παραμένουμε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας στον αμυντικό πόλεμο κατά της Ρωσίας. Αυτοί οι τρεις στόχοι συνεχίζουν να καθοδηγούν την κυβέρνηση, αλλά είναι σαφές ότι πρέπει να τα καταφέρουμε με σημαντικά λιγότερα χρήματα για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους”, δήλωσε. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ διευκρίνισε ότι στον προϋπολογισμό του 2024 προβλέπονται 8 δις ευρώ για άμεση διμερή βοήθεια ενώ όπως είπε ο Όλαφ Σολτς σε περίπτωση που τα πράγματα χειροτερέψουν,”επειδή η κατάσταση στην πρώτη γραμμή του μετώπου επιδεινωθεί είτε επειδή άλλοι υποστηρικτές μειώσουν τη βοήθειά τους προς την Ουκρανία είτε επειδή η απειλή για τη Γερμανία και την Ευρώπη συνεχίζει να αυξάνεται, τότε θα πρέπει να αντιδράσουμε όσο χρειαστεί”.
Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle