search icon

Ευρώπη

Γερμανία: Ο πληθωρισμός σπάει ρεκόρ – Το μεγαλύτερο ποσοστό τα τελευταία 70 χρόνια

Προτεραιότητα στη μείωση του πληθωρισμού δίνει η Μπούντεσμπανκ - Αντιμέτωπα με τις συνεχόμενες αυξήσεις είναι τα νοικοκυριά στη Γερμανία

Οι απαισιόδοξες προβλέψεις επιβεβαιώνονται: όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία, με βάση τα τελευταία στοιχεία για τον μήνα Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός στη Γερμανία κυμαίνεται σε διψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα στο 10%, σε ετήσια βάση. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 70 ετών. Η συνεχής ανοδική πορεία οφείλεται κυρίως στην ενέργεια (+43,9%) και στα τρόφιμα (+18,7%). Σημειωτέον ότι από 1ης Σεπτεμβρίου έχουν καταργηθεί και τα ευεργετικά μέτρα που ίσχυαν σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, δηλαδή η προσωρινή μείωση της φορολογίας στη βενζίνη και το εισιτήριο διαρκείας στη συμβολική τιμή των εννέα ευρώ για τις δημόσιες συγκοινωνίες και τους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους.

Πολιτικές αντιδράσεις

«Καμπανάκι» για την οικονομία και κριτική σε υψηλούς τόνους από την αντιπολίτευση στο Βερολίνο: «Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα μιλούσαμε κάποτε για πληθωρισμό 10%», δηλώνει ο αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Κάρστεν Λίνεμαν στην εφημερίδα Die Welt. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ύφεση στη μεταπολεμική μας ιστορία. Διακινδυνεύουμε το οικονομικό μοντέλο της χώρας μας, διακινδυνεύουμε την ευημερία μας και αυτός ο κίνδυνος είναι υπαρκτός». Ο Λίνεμαν κατηγορεί την κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς για ολιγωρία και έλλειψη προτεραιοτήτων και υποστηρίζει ότι «δεν μπορούμε απλώς να τυπώνουμε χρήμα», αλλά χρειάζονται στοχευμένα μέτρα για να ενισχυθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι.

Από την Ουάσιγκτον, όπου συμμετέχουν στη φθινοπωρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και ο διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γιόαχιμ Νάγκελ δηλώνουν, σε κοινή συνέντευξη τύπου, ότι «η καταπολέμηση του πληθωρισμού πρέπει να έχει απόλυτη προτεραιότητα». Μάλιστα ο Λίντνερ σχολίασε την κοινή παρέμβαση με τον επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ λέγοντας ότι «η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι». Τις τελευταίες ημέρες ο Γιόαχιμ Νάγκελ, σε συνεντεύξεις του, είχε ζητήσει επιτακτικά περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Διαβάστε περισσότερα: DW

Exit mobile version