Νέο ράπισμα για το Βερολίνο αυτή τη φορά από τα ίδια τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας που προχώρησαν σε συντονισμένη επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους για τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας «βλέπoντας» νέα ύφεση φέτος, ουσιαστικά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Στην νέα, ενιαία φθινοπωρινή έκθεση τους που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη τα ινστιτούτα Ifo, DIW Berlin, RWI, IfW Kiel και IWH υποστήριξαν πως το γερμανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το 2024. Ωστόσο θα διευρυνθεί σε ποσοστό 0,8% το 2025 πριν ανέβει περαιτέρω στο 1,3% το 2026.
Κοινώς, η γερμανική οικονομία δεν φαίνεται να καταφέρνει να «πιάσει» τους ρυθμούς ανάπτυξης που κατέγραφε πριν την πανδημία στο ορατό μέλλον. Θυμίζουμε πως κατά μέσο όρο οι ρυθμοί ανάπτυξης στη χώρα μεταξύ 2011 και 2019 κινούνταν γύρω στο 1,4%.
Την ίδια ώρα η Ευρωζώνη θα κινηθεί πολύ καλύτερα με την έκθεση να «βλέπει» το ΑΕΠ της περιοχής να κινείται στο 1,4% φέτος, στο 1,6% το 2025 και στο 1,7% το 2026.
Τα αδύναμα σημεία
Σημειωτέον πως το γερμανικό ΑΕΠ επιβραδύνθηκε κατά 0,3% το 2023 και στην αντίστοιχη κοινή έκθεση τους, την άνοιξη, τα πέντε κορυφαία thin tanks είχαν προβλέψει έστω και αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας με το ΑΕΠ να επιστρέφει σε θετικό έδαφος στο +0,1% φέτος και να έχει καλύτερες δυνατότητες βελτίωσης γύρω στο 1,4% για το 2025.
Έτσι, η επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων μεταφράζεται σε υποβάθμιση κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες για το 2024 και κατά 0,6 μονάδες το 2025!
«Η γερμανική οικονομία είναι καθηλωμένη εδώ και πάνω από δύο χρόνια» διαπίστωσε η Τζέραλντιν Ντάνι-Κνέντλικ του DIW Berlin, εξηγώντας πως παρά την αργή ανάκαμψη που θα λάβει χώρα τα επόμενα τρίμηνα, η οικονομία δεν πρόκειται να επιτρέψει σύντομα σε προ-πανδημικά επίπεδα.
Μάλιστα, ως αδύναμα στοιχεία απαρίθμησε τη διαδικασία ψηφιοποίησης της οικονομίας, τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης και τις δημογραφικές αλλαγές συνάμα με τον συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό των γερμανικών επιχειρήσεων με τις εταιρείες της Κίνας.
Άλλωστε, κατά γενική ομολογία οι γερμανικές εξαγωγές δεν έχουν καταφέρει να συνέλθουν από την έναρξη της κρίσης της πανδημίας, λόγω μιας σειράς παραγόντων όπως η άνοδος του ενεργειακού κόστους, η έλλειψη προσωπικού με υψηλή κατάρτιση και η μείωση της ανταγωνιστικότητας τους έναντι των κινεζικών προϊόντων.
«Οι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν μειωθεί στο μισό σε σχέση με την περίοδο μεταξύ της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της πανδημίας» τόνισε από την πλευρά του ο Όλιβερ Χόλτενμελερ του ινσιτούτου IWH.
Αποτυχία των μέτρων στήριξης
Κοινή διαπίστωση δε, των Γερμανών… σοφών είναι πως το πακέτο στήριξης της οικονομίας που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτυγχάνοντας να πιάσει τον στόχο της ώθησης του ΑΕΠ κατά 0,5%.
Κατά την Τζέραλντιν Ντάνι-Κνέντλικ η επίδραση των μέτρων θα έρθει πολύ πιο αργά και θα είναι σαφώς πιο αδύναμη σε σχέση με τις προσδοκίες της κυβέρνησης Σολτς.
Η επίσημη εκτίμηση της γερμανικής κυβέρνησης είναι πως οι ρυθμοί ανάπτυξης φέτος θα κινηθούν στο 0,3%, όμως μέσα στον Οκτώβριο θα εκδοθούν τα αναθεωρημένα στοιχεία των κυβερνητικών προβλέψεων. Αντιστοίχως η Bundesbank από την πλευρά της έχει προειδοποιήσει ότι η Γερμανία μπορεί να βρίσκεται ήδη σε νέα τεχνική ύφεση, καταγράφοντας πιθανότατα νέα μείωση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, μετά από την κάμψη κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο.
Άρχισε να… λυγίζει η αγορά εργασίας
Η αποδυνάμωση της οικονομίας δημιουργεί, όπως είναι φυσικό, ένα ντόμινο αρνητικών συνεπειών καταρχάς στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με την έκθεση η αγορά εργασίας θα αρχίσει να… λυγίζει υπό το βάρος της αδύναμης οικονομίας με το δείκτη της ανεργίας να εκτιμάται πως θα αυξηθεί στο 6% φέτος από 5,7% πέρυσι, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός γερμανικών επιχειρήσεων έχει ήδη ανακοινώσει περικοπές θέσεων εργασίας.
Τρανταχτό παράδειγμα η περίπτωση της Volkswagen που έχει προειδοποιήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της με λουκέτο σε εργοστάσια της στη χώρα, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
Μάλιστα, εκτιμάται πως η ανεργία θα παραμείνει ψηλά και την επόμενη χρονιά πριν καταφέρει να επανέλθει γύρω στο 5,7% το 2026.
Η εξέλιξη αυτή προφανώς θα ενισχύσει τις πολιτικές πιέσεις που δέχεται το Βερολίνο, με την έκθεση των οικονομικών ινστιτούτων να προειδοποιεί πως και η πολιτική αβεβαιότητα θα έχει με τη σειρά της αυξημένο αρνητικό αντίκτυπο στην προσέλκυση και δρομολόγηση νέων επενδύσεων.
Μόνο θετικό σήμα από τον πληθωρισμό
Τα μόνα, κάπως, καλά μαντάτα φαίνεται να προέρχονται από το μέτωπο του πληθωρισμού που θα συνεχίσει να υποχωρεί γύρω στο 2,2% φέτος από το 5,9% που είχε φτάσει το 2023. Μάλιστα, μέσα στην επόμενη διετία θα πλησιάσει και το όριο του 2% που θέτει η ΕΚΤ.
Ωστόσο, παρά την αποκλιμάκωση του κόστους ζωής τα γερμανικά think tanks προειδοποιούν πως τα επίπεδα κατανάλωσης θα παραμείνουν χαμηλά, μεταξύ άλλων λόγω του σταθερά υψηλού ενεργειακού κόστους.
Διαβάστε ακόμη
OOΣΑ: Η παγκόσμια οικονομία μεταβαίνει από την πληθωριστική κρίση στη σταθερότητα (πίνακες)
60 δόσεις, από 50 ευρώ το μήνα και… στον εξωδικαστικό τα χρέη προς τους δήμους
Η πιο ακριβή τσάντα στον κόσμο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα