Η τριήμερη σιδηροδρομική απεργία στην Γερμανία διαταράσσει τις μεταφορές εμπορευμάτων – όπως και την αλυσίδα εφοδιασμού εν γένει.
Οι επιπτώσεις της απεργίας θα γίνουν αισθητές και στις γειτονικές χώρες, δεδομένου ότι σχεδόν το 60% των υπηρεσιών μεταφοράς εμπορευμάτων της Deutsche Bahn φτάνουν σε όλη την Ευρώπη – σύμφωνα με το Υπουργείο Ψηφιακών Υποθέσεων και Μεταφορών έξι από τους έντεκα διαδρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων στην Ευρώπη διέρχονται από τη Γερμανία. «Η Γερμανία είναι η υλικοτεχνική καρδιά της Ευρώπης», τονίζει ο Τόμας Πουλς από το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας (IW).
Η σημασία των σιδηροδρομικών μεταφορών
Στη Γερμανία τα 2/3 των εμπορευμάτων μεταφέρονται μέσω του οδικού δικτύου και μόλις το 1/5 μεταφέρεται μέσω του σιδηροδρόμου. Παρ’ όλα αυτά η σιδηροδρομική μεταφορά εμπορευμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική, όπως επισημαίνει ο Πουλς στην DW, διότι «πολλά από τα εμπορεύματα που μεταφέρονται με τον σιδηρόδρομο είτε δεν μπορούν να μεταφερθούν αλλιώς είτε η μεταφορά τους με κάποιον άλλον τρόπο θα παρουσίαζε σημαντικές δυσκολίες».
Από τις σιδηροδρομικές μεταφορές εξαρτώνται για παράδειγμα οι μεγάλες βιομηχανίες, όπως η χημική και η χαλυβουργική. Χωρίς τον λιθάνθρακα που μεταφέρεται με τον σιδηρόδρομο δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε οι υψικάμινοι της βιομηχανίας χάλυβα, ούτε και οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Μέσω του σιδηροδρόμου μεταφέρονται και ορισμένα προϊόντα της αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά και έτοιμα οχήματα – τα αυτοκίνητα που προορίζονται για εξαγωγή μεταφέρονται σιδηροδρομικώς στο Μπρεμερχάφεν, όπου φορτώνονται σε πλοία, όπως εξηγεί ο Πουλς. Και σε περίπτωση απεργίας των σιδηροδρόμων, οι μεταφορείς αυτοκινήτων είναι πολύ λίγοι για να εκτελέσουν τη μεταφορά οδικώς.
Οι ιδιωτικές εταιρείες επηρεάζονται επίσης
Η Deutsche Bahn καλύπτει περίπου το 50% των σιδηροδρομικών μεταφορών εμπορευμάτων, ενώ το υπόλοιπο 50% καλύπτεται από ιδιωτικές εταιρείες.
«Όσο περισσότερο διαρκεί η απεργία, τόσο περισσότερο θα πληγεί εξαιτίας της απεργίας ο κλάδος συνολικά – δηλαδή και οι σιδηροδρομικές εταιρείες που δεν απεργούν», τονίζει ο Μάρτιν Χένκε, διευθυντής της Ένωσης Γερμανικών Εταιρειών Μέσων Μεταφοράς (VDV). Καθώς απεργούν και οι εργαζόμενοι του δικτύου της DB και το προσωπικό που διαχειρίζεται την κυκλοφορία, είναι πιθανό ορισμένα τμήματα του δικτύου να αποκλειστούν, εκτιμά ο Χένκε.
«Χωρίς την κεντρική διαχείριση της κυκλοφορίας δεν κινείται κανένα τρένο», προσθέτει ο Πουλς. Πάντως στην τελευταία απεργία η πλήρης ακινητοποίηση του δικτύου αποφεύχθηκε.
Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle