Στην πρώτη ματιά τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) για την οικονομία της Γερμανίας εκπλήσσουν. Το 2022 ο μέσος Αμερικανός εργάστηκε περισσότερες από 1.800 ώρες τον χρόνο, ενώ ο μέσος Γερμανός μόλις 1.340. «Δεν μπορούμε ωστόσο να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι οι Γερμανοί είναι τεμπέληδες», δηλώνει ο Έντσο Βέμπερ από το Ινστιτούτο για την Αγορά Εργασίας και την Έρευνα Επαγγελμάτων IAB, ένα είδος Δεξαμενής Σκέψης της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας:

«Από τα στατιστικά στοιχεία δεν προκύπτει ότι οι Γερμανοί εργάζονται λιγότερο. Το αντίθετο μάλιστα. Οι Γερμανοί εργάζονται περισσότερο. Ωστόσο, απλά και μόνο το γεγονός ότι σχεδόν το 50% των γυναικών εργάζονται σε μερική απασχόληση μειώνει σημαντικά τον μέσο όρο των ωρών εργασίας».

Στη Γερμανία οι εποχές στις οποίες μόνο οι άνδρες εργάζονταν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης και οι γυναίκες ασχολούνταν με το νοικοκυριό έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα δουλεύει το 77% των γυναικών, ακόμα κι αν τα τελευταία 30 χρόνια το ποσοστό μερικής απασχόλησης έχει αυξηθεί σημαντικά.

Η γενιά Ζ καλύτερη από τη φήμη της

Ιδιαίτερη κακή φήμη δείχνει να έχει η αποκαλούμενη γενιά Ζ, δηλαδή εκείνοι που γεννήθηκαν από το 1995 ως το 2010. Λέγεται ότι θέλουν όσο το δυνατόν περισσότερο ελεύθερο χρόνο με τις υψηλότερες δυνατές αποδοχές. Ο Έντσο Βέμπερ μιλά για προκατάληψη που δεν μπορεί να επιβεβαιώσει και εξηγεί ότι και για την γενιά Ζ είναι ιδιαίτερα σημαντική η επιτυχία στο επάγγελμα. «Επομένως η γενιά Ζ δεν διαφοροποιείται από προηγούμενες γενιές», τονίζει ο Γερμανός ειδικός.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW