search icon

Ευρώπη

Γερμανία – Γαλλία: Αναθέρμανση των σχέσεων με ενεργειακή αλληλεγγύη και αλλες συμφωνίες

«Οι φίλοι στην ανάγκη στέκουν ο ένας δίπλα στον άλλον», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς υποδεχόμενος την Ελιζαμπέτ Μπορν

Με στρατιωτικές τιμές υποδέχθηκε απόψε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς τη γαλλίδα πρωθυπουργό, Ελιζαμπέτ Μπορν, έπειτα από εβδομάδες ψυχρού ανέμου ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πρώτο απτό αποτέλεσμα της αναθέρμανσης των σχέσεων ήταν η υπογραφή κοινής δήλωσης για την ενεργειακή αλληλεγγύη των χωρών τους, ενώ ταύτιση απόψεων διαπιστώθηκε τόσο στη στήριξη της Ουκρανίας «μέχρι το τέλος», όσο και στην ανάγκη ευρωπαϊκής απάντησης στην αντιπληθωριστική πολιτική των ΗΠΑ.

«Οι φίλοι στην ανάγκη στέκουν ο ένας δίπλα στον άλλον», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου και περιέγραψε τη Γερμανία και τη Γαλλία ως «παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Για ένα «σημαντικό κείμενο που θα έχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα και θα προστατεύει τους πολίτες στις δύο χώρες» έκανε λόγο η Ελιζαμπέτ Μπορν, αναφερόμενη στην κοινή δήλωση, σύμφωνα με την οποία η Γαλλία προμηθεύει φυσικό αέριο στη Γερμανία ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου.

Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία θα διευκολύνει την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Γαλλία, επισπεύδοντας για τον τρέχοντα μήνα την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας που είχε προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο 2023.

Επίσης, οι δύο χώρες εργάζονται από κοινού για μια νέα συμφωνία για την παροχή ρεύματος σε περίπτωση κρίσης, η τελική μορφή της οποίας αναμένεται να παρουσιαστεί στο επόμενο γερμανογαλλικό συμβούλιο υπουργών, για το οποίο πάντως ούτε τώρα δόθηκε ημερομηνία. Τον προηγούμενο μήνα, η ακύρωσή του την τελευταία στιγμή πυροδότησε σχόλια περί κρίσης στις σχέσεις των δύο κυβερνήσεων.

«Κοντά στην 60ή επέτειο της Συνθήκης των Ηλυσίων», περιορίστηκε να δηλώσει η Ελιζαμπέτ Μπορν, αναφερόμενη στην προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο τελετή για τον εορτασμό της Συνθήκης Φιλίας του 1963 μεταξύ των δύο χωρών.

«Σήμερα ολοκληρώνεται μία εβδομάδα εντατικών γαλλογερμανικών επαφών», δήλωσε η γαλλίδα πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι τρεις Γερμανοί υπουργοί επισκέφτηκαν τις τελευταίες ημέρες το Παρίσι. Επιπλέον, πρόσθεσε, υπεγράφη γερμανογαλλική συμφωνία γλωσσικής στρατηγικής, με στόχο «να καταστεί η γαλλική γλώσσα πιο δημοφιλής στη Γερμανία και η γερμανική πιο δημοφιλής στη Γαλλία».

Ο Καγκελάριος επισήμανε από την πλευρά του ότι οι δύο χώρες εργάζονται για μια πρόταση – απάντηση της ΕΕ στην αντιπληθωριστική πολιτική των ΗΠΑ, η οποία προβλέπει μεγάλες επιδοτήσεις. «Ο Γάλλος Πρόεδρος και εγώ υποστηρίξαμε από πολύ νωρίς την προοπτική η ΕΕ να προσεγγίσει απευθείας τις ΗΠΑ και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το θέμα. Αυτό συνέβη και τώρα, υπάρχει μια κοινή ομάδα εργασίας», πρόσθεσε ο Όλαφ Σολτς.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν ακόμη στο υπό ανάπτυξη γερμανογαλλικό αεροπορικό σύστημα μάχης, διαβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο. «Η συμφωνία της κυβέρνησης επετεύχθη, η συμφωνία των εταιρειών έχει τεθεί σε ισχύ και για αυτό είμαι πεπεισμένος ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν να προχωρούν», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς.

Σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Όλαφ Σολτς και η Ελιζαμπέτ Μπορν επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για τη συνεχή υποστήριξη και την αλληλεγγύη των χωρών τους απέναντι στην πολεμική επίθεση του Ρώσου Προέδρου. «Η Γαλλία και η Γερμανία είναι αλληλέγγυες με την Ουκρανία. Ο τρόμος με τις βόμβες της Ρωσίας εναντίον των μη στρατιωτικών υποδομών της Ουκρανίας πρέπει να σταματήσει», τόνισε ο Όλαφ Σολτς.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι «η Γερμανία εργάζεται συνεχώς, προκειμένου να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, με τρέχοντα στόχο την αποκατάσταση των ενεργειακών υποδομών […] Θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία μέχρι το τέλος αυτής της σύγκρουσης. Λέμε όμως στους Ουκρανούς και ότι θα είμαστε στο πλευρό τους και μετά», δήλωσε η Ελιζαμπέτ Μπορν.

Διαβάστε ακόμη

ESM: Ο Πιερ Γκραμένια νέος επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας

Βloomberg: Πώς και γιατί η Τζόρτζια Μελόνι χάνει το παιχνίδι του λαϊκισμού

Zermatt: 10 εμπειρίες στον πιο όμορφο χιονοδρομικό προορισμό της Ευρώπης

 

Exit mobile version