Στη δήλωση ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον του Κιέβου και άλλων πόλεων της Ουκρανίας, προχώρησε πριν από λίγο ο κυβερνητικός, εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστράιτ.
Όπως ανέφερε, ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε νωρίτερα σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της χώρας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Όλαφ Σολτς ενημερώθηκε για την κατάσταση, εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γερμανίας και διαβεβαίωσε τον Βολόντιμιρ Ζελένσκι ότι το Βερολίνο «θα κάνει το παν προκειμένου να κινητοποιήσει επιπλέον βοήθεια», κυρίως για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων πολιτικών υποδομών, όπως η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, περιέγραψε από την πλευρά της την «επίθεση του Βλαντίμιρ Πούτιν με ρουκέτες εναντίον πόλεων και αμάχων» ως κακόβουλη και απολύτως αδικαιολόγητη.
«Οι κάτοικοι του Κιέβου ζουν με τον φόβο του θανάτου στην πρωινή μετακίνησή τους. Κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να ενισχύσουμε την άμυνα από αέρος», τόνισε η κ. Μπέρμποκ σε ανάρτησή της στο Twitter.
Bewohner*innen von Kiew in Todesangst im Morgenverkehr. Ein Einschlagskrater neben einem Spielplatz. Es ist niederträchtig & durch nichts zu rechtfertigen, dass Putin Großstädte und Zivilisten mit Raketen beschießt. Wir tun alles, um die 🇺🇦 Luftverteidigung schnell zu verstärken.
— Außenministerin Annalena Baerbock (@ABaerbock) October 10, 2022
Από τα ρωσικά χτυπήματα στο Κίεβο επλήγη και το κτίριο όπου στεγάζεται το προξενείο της Γερμανίας, το οποίο ωστόσο δεν λειτουργούσε. Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τις ζημιές, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι δεν υπήρχε προσωπικό στον χώρο, καθώς αυτήν τη στιγμή δεν απαιτείται ταξιδιωτική θεώρηση για τα άτομα που εγκαταλείπουν την Ουκρανία.
Η υπουργός Άμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, καταδίκασε τις επιθέσεις και επανέλαβε ότι «τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμο να προσφέρει αποτελεσματική προστασία στον λαό της Ουκρανίας το πρώτο από τα τέσσερα υπερσύγχρονα συστήματα αεράμυνας Iris-T SLM». Οι νέες επιθέσεις «δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να παραδοθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτά τα αμυντικά όπλα», πρόσθεσε η κ. Λάμπρεχτ.
Πάντως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Ματίας Κόλατς, δεν θέλησε να δεσμευτεί για συγκεκριμένη ημερομηνία παράδοσης. Όπως εξήγησε, το υπουργείο είναι πολύ επιφυλακτικό, διότι θέλει να εξασφαλίσει ότι τα συστήματα δεν θα καταστραφούν καθ’ οδόν προς την Ουκρανία. Το εν λόγω σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άμυνα έναντι πυραύλων σε ύψος έως και 20 χιλιομέτρων και απόσταση έως και 40 χιλιομέτρων.
Διαβάστε ακόμη
Με τιμή «φωτιά» ξεκινά η διάθεση του επιδοτούμενου πετρελαίου θέρμανσης
Άρχισε η χρυσή εποχή για τα LNG Carriers – Το top 10 των Ελλήνων εφοπλιστών
Λουκασένκο: Ουκρανία, Λιθουανία και Πολωνία προετοιμάζουν επιθέσεις στη Λευκορωσία