Εγκρίθηκε την Παρασκευή (10.11.2023) στη Γερμανία ο παγκόσμιος ελάχιστος εταιρικός φόρος, στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας για τη διασφάλιση της καταβολής του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 15% από τις μεγάλες εταιρείες.

Πλέον οι πολυεθνικές εταιρείες θα πρέπει να καταβάλλουν τον συγκεκριμένο φόρο για όλα τα κέρδη που καταγράφουν παγκοσμίως, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία δημιουργήθηκαν.

Το 2021 σχεδόν 140 χώρες συμφώνησαν να εφαρμοστεί ο ελάχιστος εταιρικός φόρος 15%, προκειμένου να αποτρέψουν τις μεγάλες εταιρείες, όπως η Google και η Amazon, να αποφύγουν τη φορολογία μεταφέροντας κέρδη σε χώρες με χαμηλή φορολογία. Ο φόρος θα ισχύει για όλες τις εταιρείες και τους ομίλους με κύκλο εργασιών άνω των 750 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Reuters, η αύξηση αυτή αναμένεται να συγκεντρώσει παγκοσμίως 220 δισ. δολάρια για τις κυβερνήσεις που μετά την πανδημία αντιμετωπίζουν έλλειψη μετρητών και πασχίζουν να ξεπεράσουν την κρίση του κόστους διαβίωσης –αν και η διαδικασία επικύρωσης έχει συναντήσει εμπόδια σε διάφορες χώρες.

Τον Δεκέμβριο 2022 τα κράτη – μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε κοινή οδηγία για την ομοιόμορφη εφαρμογή του φόρου εντός της Ένωσης. Η οδηγία θα πρέπει να έχει περάσει στο εθνικό Δίκαιο όλων των χωρών της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους. Στη Γερμανία τη συμφωνία στήριξαν τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και το CDU, που ανήκει στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας εκτιμά ότι από το 2026 η Γερμανία μπορεί να αναμένει επιπλέον φορολογικά έσοδα ύψους 910 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2027 και το 2028 αναμένονται έσοδα ύψους 535 εκατ. και 285 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση για τέταρτη σερί συνεδρίαση – Απώλειες άνω του 1% στην εβδομάδα

Gazprom: Μικρότερη για πρώτη φορά η κεφαλαιοποίησή της από την αξία της πετρελαϊκής θυγατρικής της

Κίνα: Τα εργοστάσια ξεμένουν από πελάτες και αυξάνουν τις εξαγωγές – Ανησυχία στις αγορές του εξωτερικού

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ